Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna «  Jaką radzicie kolejność świetlówek oraz cykl świecenia?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaką radzicie kolejność świetlówek oraz cykl świecenia?  (Przeczytany 4358 razy)
ksiaze81
Nowy
*

« : Listopad 10, 2011, 16:12:07 »

Witam ,jaką radzicie kolejność świetlówek w akwarium roślinnym i jak zaplanować cykl świecenia?

Akwarium 450l Pokrywa plastik stare oświetlenie wywalone. I mam 4x54 świetlówki pisze od tyłu akwarium:
SYLVANIA Gro-Lux
philps Aquarelle
MASTER TL5 HO Super 80
TL5 HO 90 de Luxe Pro

A dokupiłem:
SYLVANIA Gro-Lux
SYLVANIA Aquastar

I teraz jak je dopasować.I jak zacząć świecić.
Myślałem aby je dać tak:
SYLVANIA Gro-Lux
philps Aquarelle
SYLVANIA Gro-Lux
MASTER TL5 HO Super 80
SYLVANIA Aquastar
TL5 HO 90 de Luxe Pro

I zacząć świecić tymi dwoma od 2h w cyklu świecenia reszty świetlówek  i dojść do 5-6h dziennie.
A cały cykl świecenia trwa 10h
czy może jakoś inaczej cykl zaplanować.zaczynając od 2 świetlówek po 1h 2 następne po1 h wszystkie na 5h i odwrotnie aż do zgaszenia .
Co Wy na to?
Pozdrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2011, 18:56:38 »

jak dasz z tyłu dwa Gro-Lux'y i aquarelkę, to będzie tam strasznie landrynkowo. Ja zamieniłbym miejscami aquarelkę z aquasterem. O ile pamiętam, blondyn ma sześć rur u siebie i rozłożony na kilka faz tryb świecenia-zapytaj go, bo dobrze to funkcjonuje

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2011, 19:01:11 »

ksiaze81 poszło info na PW

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
ksiaze81
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2011, 20:29:04 »

jak dasz z tyłu dwa Gro-Lux'y i aquarelkę, to będzie tam strasznie landrynkowo. Ja zamieniłbym miejscami aquarelkę z aquasterem. O ile pamiętam, blondyn ma sześć rur u siebie i rozłożony na kilka faz tryb świecenia-zapytaj go, bo dobrze to funkcjonuje
dzięki Kolego za podpowiedz
Pozdrawiam
ksiaze81
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 11, 2011, 09:06:13 »

ksiaze81 poszło info na PW
Dzięki Kolego.
Jednak Blondyn dobrze doradził aby do Ciebie napisać.
Przemyśle Twoje sugestie.
Mam 3 stateczniki i nie za bardzo uda mi sie to tak połączyć.  Ładnie Rozpisałeś ułożenie
               10-11 2 rury np. Aquastar + 965
               11-13 dodatkowo od tych dwóch wyżej dodajemy Groluxa + Aquarellkę
               13-19 pełna moc wszystkie rury
               19-21 4 świetlówki
               21-22 tylko 2 rury np. Aquarelle+865

A co Myślisz o tym aby świecić 10-11 h 4świetlówkami a 2 (grolux i aqastar) świecić tylko 5-6 h

SYLVANIA Gro-Lux
philps Aquarelle
MASTER TL5 HO Super 80
TL5 HO 90 de Luxe Pro
SYLVANIA Aquastar
SYLVANIA Gro-Lux

Pozdrawiam
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 11, 2011, 11:27:04 »

W sumie możesz też tak zrobić przy baniaku 450l 4x54W to 216W czyli niecałe 0.5l więc też powinno być dobrze. Tylko najlepiej jakby ten tylny Grolux byłby dodatkowo włączany tak aby nie gasły ci dwie przednie na te 5-6h

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
ksiaze81
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 11, 2011, 12:13:42 »

W sumie możesz też tak zrobić przy baniaku 450l 4x54W to 216W czyli niecałe 0.5l więc też powinno być dobrze. Tylko najlepiej jakby ten tylny Grolux byłby dodatkowo włączany tak aby nie gasły ci dwie przednie na te 5-6h
Wyślę że to będzie najlepsze rozwiązanie. Zabieram się do roboty.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki.
A tak jeszcze pomyślałem
A jak by świeciły się same2x grolux, aquastar  i aquarell a na te 6h zapalały sie same białe.To by chyba tez było dobrze.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 11, 2011, 22:54:55 »

Widzisz raczej niekoniecznie te białe 6500K mają więcej lumenów ( 54W=4600 lumenów-865 lub 3400 lumenów światło 965). Niektóre rośliny lubią bardziej światło o barwie typoworoślinnej (fioletowej , Aquarelle 2800 lumenów, Grolux producent nie podaje ale jest to około 2000-2200 lumenów) a inne jasne światło więc raczej nie ma co pozbywać się nawet na te 5h jasnego oświetlenia i dlatego lepiej wyłączyć świetlówki typowo roślinne.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
ksiaze81
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 12, 2011, 18:53:07 »

Widzisz raczej niekoniecznie te białe 6500K mają więcej lumenów ( 54W=4600 lumenów-865 lub 3400 lumenów światło 965). Niektóre rośliny lubią bardziej światło o barwie typoworoślinnej (fioletowej , Aquarelle 2800 lumenów, Grolux producent nie podaje ale jest to około 2000-2200 lumenów) a inne jasne światło więc raczej nie ma co pozbywać się nawet na te 5h jasnego oświetlenia i dlatego lepiej wyłączyć świetlówki typowo roślinne.
Kolego jeszcze raz dzięki.
Już wczoraj to przemyślałem i zrobiłem że te  dodatkowe będą sie świecić docelowo 6 h(na razie zaczołem od 2h) a reszta czyli 4 10h
Pozdrawiam i wielkie
Ps Na innym forum nie którzy są tacy starzy.Że stać ich tylko na napisanie aby se samemu poszukać.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: