Witam serdecznie. Od kilku miesięcy przymierzam się do wystartowania z akwa. Jestem początkujący, jedynie sporo wiedzy teoretycznej.
Nie mniej mam już pieniążki chciał bym się zmieścić w 1000zł oczywiście bez samego urządzania akwa. Aby ograniczyć koszty chcę się podjąć;
1) zbudowania szafki
2) zbudowania akwa
3) zbudowania sumpa
4) zbudowania filtra pod żwirowego
5) zbudowania pokrywy
6) zbudowania bimbrowni
Myślę że ta kolejność jest odpowiednia.
Teraz coś nie coś apropo wymiarów.
Akwa będzie w wnęce w pokoju na piętrze. Cały problem to to że jestem ograniczony skosem. Planowo długość akwa to 150 cm. Max wysokości z lewej strony to 130+cm dla akwa długości 150cm. Wiec planowo nie mogę przekroczyć tych 130 cm. Sporo chcę zaoszczędzić na pokrywie z tą wysokością. Trzeba też pamiętać o styropianie pod akwa.
Ad 1) Szafka
Walory estetyczne spycham na ostatni plan.
Wymiary szafki
wysokość (zależy od wysokości akwa)
długość 190 cm
szerokość 80/90 cm
Szafka ma mieścić w sobie sumpa jak będzie trzeba to też kubeł, w przyszłości może bimbrownię. Fajnie by było jak można by umieścić w szafce na półce jakiś kotnik czy inny zbiorniczek (może krewetki). Co do drzwiczek szuflad to już wolna amerykanka. W szafce muszą też zmieścić się różne instalacje światło, filtry, sump itp. Kolejną ważną sprawą jest to aby szafka wytrzymała ciężar akwa, gwarancja że tonę spokojnie wytrzyma. Co to szafencji to chyba wszystko. Oczywiście kupno materiałów i robocizna należą do mnie. Potrzebuję aby ktoś kto się na tym zna wykonał coś w rodzaju projektu czy coś. Brak mi wiedzy i doświadczenia na planowanie czegoś takiego. podoba mi się projekt
http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=40&t=22002Ad 2) Akwa
Samo akwa chciał bym o wymiarach 150x60x60/70 wys. grubość 10 mm (wystarczy?)
Akwa musi mieć komin oraz różne zabezpieczenia. Samo akwa wykonam pod okiem szklarza który pracuje w tym fachu ok 40 lat, koszty to flaszka dla szklarza + materiały Co do materiałów czy grubość szkła 10 mm starczy? Jeżeli będzie można mieć te 10mm to pokusił bym się o szybę frontową i prawa boczna o OW. Największym problemem dla mnie jest rozmieszczenie komina oraz sama jego konstrukcja. Nie wiem czy warto robić 3 otwory w dnie? Komin umieścił bym po lewej stronie akwa bo po prawo prawdopodobnie w okolicach dna będzie belka mocująca szafki. kolejna kwestia to mocowania wzdłużne i poprzeczne. Trochę podpatrzyłem jak to w sklepach mają ale nie mam pojęcia jak to jednak ugryźć.
Wracając do komina to chciałbym aby zamontować jeszcze coś tak aby syfki z dna mi też ściągało. Myślałem o 2 warstwowej ścianie komina jeżeli komin będzie w wyglądał jak trójkąt prostokątny, z dwoma przeciw prostokątnymi, tyle że ta zewnętrzna powinna być krótsza i z możliwością ściągania jej w razie jak by jakiś coś tam wleciało i można było łatwo wyczyścić.
Ad 3) sump
Sump ja to widzę jako tania i dobra filtracja.
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=20488Ten projekt chyba najbardziej przypadł mi do gustu. w tym temacie wszystko ładnie opisali no ale niestety nie jestem w stanie tego ogarnąć na tyle aby mieć pewność że nic się nie roztenteguje i nie będę miał basenu w pokoju.
Głównie pytania;
- Wielkość sumpa?
- ilość przegród?
- jaka pompa
- wielkości i przeznaczenie komór
To wszystko co mi na razie przychodzi do głowy.
Ad 4 ) filtr pod żwirowy
Tutaj nie znalazłem nic fajniejszego. Kilka projektów nie mniej wydaje mi się że jest to dość przydatne. Zastanawiam się czy warto w takie coś w ogóle się bawić. Tu czekam konieczne na wasze opinie.
Ad 5) pokrywa.
Najważniejsze aby była niska. Duża powierzchnia do otwarcia. Ale co najważniejsze to oświetlenie. Ile i jakie? Jaki materiał najlepiej nadaje się do wykonana pokrywy. zastanawiałem się też czy po prostu nie zrobić pseudo ściany. takiej dookoła akwa będzie to raptem 150 cm i po prawej stronie 60 cm z lewej będzie skos a z tyłu poziomo jakąś deseczkę się zamontuje. Pozostaje tylko problem oświetlenia.
Ad 6) bimbrownia
Projekt ten odłożę na dalszą przyszłość. przede wszystkim koszta. Ale piszę o tym bowiem chciał bym aby nie było problemu z podłączeniem jej w przyszłości.
To są chyba najważniejsze i najdroższe rzeczy aby założyć akwa mam nadzieję że udało by mi się to wszytko samemu zmajstrować.
Teraz pora naskrobać coś o samym akwa
na początek ogólne co do obsady to nie mam sprecyzowanych wymagać podobają mi się danio, ramirezy, molinezje, bojowniki, hmmm to chyba wszytko na początek. Nie mniej plan jest taki że jak już poczuję się pewniej i nabiorę trochę doświadczenia to pokusił bym się o palety. Wiec wszystko co tu chciał bym skonstruować jest z myślą o paletach. Co do roślinek kompletnie się na tym nie znam, ale chciał bym mieć duże możliwości wyboru gatunków.
Próg 1000 zł był by miły ale zdaję sobe sprawę że będzie go można przekroczyć
Wszelkie głupoty i nieścisłości proszę mi wybaczyć. Prosił bym też nie odsyłanie do google, od ponad 3 miesięcy śledzę fora i strony internetowe poświęcone akwarystyce. Przychodzę z konkretnym (dosłownie

) problemem i potrzebuję konkretniej i kompetentnej odpowiedzi. Może zrodzi się jakaś inteligentna burza mózgów. Miałem problem z umiejscowieniem tematu. Ale w końcu jest tu sporo do pogadania