Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: W moim akwa 28 stopni  (Przeczytany 1779 razy)
Danuta
Bywalec

« : Maj 30, 2005, 14:34:20 »

Wyłączyłam grzałkę a i tak jest 28 stopni dzisiaj zdechły mi dwa kakadu. Jak obnizyć temperaturę? :cry:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Maj 30, 2005, 14:42:18 »

na początek zgasić światło, odchylić pokrywę, a filtr ustawić tak aby poruszał powierznią wody.

gg:1384140
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2005, 14:51:02 »

Ja w takie gorące dni wogóle nie włanczam grzałki, a temperatura miedzy dniem a nocą wacha sie w granicach 25 - 27 stopni, więc są one niewielkie a teperatura utrzymuje się taka jaka jest w dniach których podgrzewam wode (zima, jesień) ... Tak więc u mnie teperatura jest nieco nizsza ale choduje ryby które tolerują takie temperatury, skalary, akary, bocje itp. Spróbuj również do plastikowej butelki naładować dużo lodu i umiesc butelke w akwarium, powinno to troche ochłodzic wode. Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 30, 2005, 15:21:56 »

Jak obnizyć temperaturę?

Już o tym było, wystarczy poszukać:
http://www.forum.akwarium.net.pl/viewtopic.php?t=1624&highlight=ch%B3odzenie
http://www.forum.akwarium.net.pl/viewtopic.php?t=1624&postdays=0&postorder=asc&highlight=ch%B3odzenie&start=15

na początek zgasić światło, odchylić pokrywę...

Należy pamiętać że bez dodatkowych działań nie bedzie niższa niż temperatura w pomieszczeniu. U mnie obecnie jest 30-32`C (w pokoju), w akwa dzięki 2 wentylatorom 29`C, chyba bede musiał wrócić do opcji z 4 wentylatorami.

385 l - dyskowce
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Maj 30, 2005, 21:00:59 »

A co myslicie o włączeniu wentylatora domowego  skierowanego na szybę akwa? Czy one nie zachorują? :roll:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 30, 2005, 21:06:52 »

Nie sądzę, aby to pomogło. Może spróbuj bezpośrednio na taflę wody. Można jeszcze ponoć zanurzyć w akwa butelkę z lodem.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 31, 2005, 14:13:01 »

Są jeszcze zestawy chłodzące, tylko na nasze warunki finansowe... eh, szkoda gadać, wiele fajnych rzeczy by się chciało mieć do akwa.

Ale na pierwszy ogień powinny pójść konwencjonalne stateczniki - wywalić jak najdalej od akwa. No i faktycznie w obudowie na oświetlenie wentylatorki np. takie duże od starego zasilacza z PC - można b. tanio wrzucić. Tylko jeszcze zasilanie 12V stały trzeba zrobić.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: