Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Kosiarki ? Krasnorosty ? pomóżcie z identyfikacją.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kosiarki ? Krasnorosty ? pomóżcie z identyfikacją.  (Przeczytany 4557 razy)
Steru
Nowy
*

« : Maj 16, 2005, 12:54:56 »

Cześć wszystkim

Kupiłem ostatnio jak mi się wydawało dwie kosiarki, ale powoli zaczynam się zastanawiać czy faktycznie to są kosiarki. Trochę pływają po roślinkach, głównie po dnie i wiecznie wydają się coś z niego wyżerać. Nie wiem czy po prostu najpierw zjadaja z niego glony, a później wezmą się za roślinki czy moze to wcale nie sa kosiarki. Są dość spore ale to wina babki z zoologicznego troche je podpasła. Głównie kupiłem je po to żeby się pozbyć glonów, które podobno sa krasnorostami ale co do tego też nie jestem przekonany.

Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia "podobno" kosiarek i tych glonów, wypowiedzcie się czy mój zakup był chybiony czy nie no i może ktoś rozpozna prawidłowo te glony. Jak będzie trzeba mogę przesłać zdjęcia w lepszej jakości ale te powinny być wystarczające.

Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2005, 13:44:59 »

Niestety kupiłes tzw kosiarki falszywe.

Nigdy ich nie mialem, ale podobno sa agresywne i nie wcinaja glonow.

Glony załatw poprawiajac ogolne warunki w akwa, woda, oswietlenie.
Uzywanie kosiarek do tego  celu jest bezsensowne i mało skuteczne, nie wiem tylko dlaczego tak polecane. Mysle, ze taka moda... Na glony kosiarki a na slimaki bocje :roll:  I nie uzywaj chemii. Na forum masz super opisane jak walczyc z glonami i czemu wystepuja Smiley

Kosiarki te prawdziwe czesto sa mylone z kosiarkami falszywymi a nawet z glonojadami syjamskimi.
Przyklad jest na stronie akwarium.org i u mnie w akwarium czyli glonojad syjamski, ktorego wcisneli w sklepie mojemu kumplowi jako kosiarka.

Kosiarka prawdziwa :

Kosiarka fałszywa:

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2005, 15:57:17 »

Pierwsze słyszę, że kosiarka fałszywa jest agresywna. Moje pokojowo egzystują z prawdziwymi i resztą obsady. Jeśli zaś idzie o prawdziwe, to dwa tygodnie po ich zakupie mój problem z glonami faktycznie przestał istnieć, choć błędem jest przekonanie, że wcinają wszystkie glony.
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2005, 15:59:23 »

Nigdy ich nie mialem, ale podobno sa agresywne

Racje masz, ale co nam da kupienie armi kosiarek jak w akwa sa złe warunki, brak rownowagi i glony beda porastac szybciej niz kosiarki sa w stanie je jesc?

Ja jakies 2, moze 3 miesiace temu załozylem od zera kolejne akwarium i nie ma w nim ani jednego glona, woda zawsze kryształ...
Nie ma tam ani jednej kosiarki a wiedze czerpałem z tego forum Smiley

Dąże do tego aby ludzie zaczeli czytac i dbac o swoje akwaria, zaczeli myslec innymi kategoriami a nie tepili glonow za pomoca kosiarek i chemii bo ''tak ogolnie sie przyjmuje'' Smiley

Troche sie napociłem, ale chyba wiecie o co mi biega? Smiley

Pozdro

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2005, 17:53:49 »

Sheol ma sporo racji jeśli chodzi o zależność: kosiarki-glony, mam ich kilka fajne bardzo ruchliwe ryby, trochę się szarpią i gonią ale innych ryb wogóle nie widzą. Jeśli chodzi o pokarm, moje uwielbiają wodzienia, ochotkę, czarne komary, glony chyba traktują jako przekąskę inna rzecz że ja po prostu nie mam tych wszystkich dokuczliwych glonów w swoich akwariach więc trudno coś powiedzieć ale napewno po pierwsze to jest ryba z krwi i ości a nie środek na glony.
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2005, 17:59:08 »

te glony to chyba nie krasnorosty (chyba na pewno Smiley )
wygląda mi to na nitkowe zielenice...
pozdrawiam

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2005, 19:12:33 »

Cytat: Sheol
Nigdy ich nie mialem, ale podobno sa agresywne

Racje masz, ale co nam da kupienie armi kosiarek jak w akwa sa złe warunki, brak rownowagi i glony beda porastac szybciej niz kosiarki sa w stanie je jesc?

Właśnie, dokładnie tak należy do tego podchodzić.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: