Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kompletnie biała woda  (Przeczytany 6203 razy)
krzyżak86
Nowy
*

« : Styczeń 15, 2005, 14:45:02 »

Mam pytanie. Nie wiem co się stało. Pomóżcie jeśli możecie. Mam 40l akwarium na małe gupiki. Pływało w nim sześć 3 miesięcznych głupików. W środku nie mam żadnych roślinek, oświetlenie 8W. Pewnego dnia wstaje rano, patrzę a w akwarium jest kompletnie biało . Nic nie było widać. Woda była biała i śmierdziała. Co mogłobyć tego przyczyną? Początkowo myślałem że może popsuła się grzałka i coś się z niej wylało, ale teraz sam już nie wiem. Dziękuje bardzo za wszelką pomoc. Pozdrawiam
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 15, 2005, 15:51:08 »

Co to za ryba głupik Huh
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 15, 2005, 16:43:54 »

Napisz czy w tym akwarium jest chociaz jakis filtr. Przy braku roslin musi byc wydajny i najlepiej biologiczny. To moze byc przyczyna.

Setka po starcie
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2005, 16:59:17 »

Moim zdaniem jest to zakwit pierwotniaków, przyczyna - brak stabilnych warunków w akwarium.Coś robisz nie tak, wiele moze być przyczyn, podaj wiecej informacji o zbiorniku tj czyszczenie podłoza, filtra, podmiany ile i jak czesto, sposób itp.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2005, 17:20:53 »

Czasem też doleją coś do wody i na to nie masz wpływu. Ostatnio znajomy tak miał. Zrobił podmianę i nagle te same objawy. Prawdopodobnie jakiś intensywny rozwój pierowtniaków jak sugerował poprzednik.
krzyżak86
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 15, 2005, 18:13:33 »

Wode podmieniałem średnio raz w tygodniu. Filtr wewnętrzny: Aquael, typ FAN - 1, Qmax=300l/h. Z pewnością robiłem coś źle. Ciekaw jestem tylko co. Sytuacja ta kompletnie mnie zaskoczyła. Takie zmiany w jedna noc  :shock:  Dobrze że rybom się nic nie stało. Przełożyłem je do innego zbiornika. Czuje, że jakby tam jeszcze troche poplywaly to nie byloby ciekawie.
Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 06, 2005, 23:13:00 »

Cytat: mdramski
Czasem też doleją coś do wody i na to nie masz wpływu. Ostatnio znajomy tak miał. Zrobił podmianę i nagle te same objawy. Prawdopodobnie jakiś intensywny rozwój pierowtniaków jak sugerował poprzednik.

Tylko co dolewaja :roll: U mnie tez po podmianie woda zrobila sie biala. Nie wiem teraz czy mam podmieniac czy zgodnie z radami gdzies tu na forum zostawic i czekac az sie ustabilizuje? Dodam ze ani rybki ani rosliny na tym nie ucierpialy. Tylko mgla sie zrobila i brzydko wyglada. Zwiekszylem oswietlenie. Zobaczymy co z tego bedzie...

Setka po starcie
szaman
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2005, 10:32:38 »

JA dolewałem wczoraj wody do akwarium. Mam 75l, a dolałem tylko 25l. Nie wiem czy taka ilość wody wystarczy żeby coś zaczęło się robić. Czy wystarczy jak doleję uzdsatniacza?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: