Powiem ci tak, mam w domu poza krewetkarium baniak 118L, nad którym wisi zwykły Halogen ogrodowy czarny 120W, rośliny rosną aż miło, woda odbija fale, które odbijają się na suficie, czego nie da się zrobić przy świetlówkach a całość wygląda bardzo estetycznie, (kwestia tego jak ktoś zamontuje). (koszt 14zł, żarnik 8zł) ponad 1w/L.
Tobie nad 300L baniakiem stykły by 2 takie. oczywiście jak wezmę pod uwagę ekonomie tej lampy to się nie umywa do świetlówki, ale jak wezmę pod uwagę to ,że i tak potrzebował bym mocne światło to może zaoszczędził bym na drogiej lampie 20W, czy jest wg mnie sens zakupu lampy za 200; 400; 1000zł ? NIE.
No chyba że pieniądze wylewają mi się kieszeniami i całymi dniami marzę, by napychać nimi kieszenie innych ludzi

(o czym zapewniam, że nie marzę)
Co po niektórzy zaraz mnie tu zlinczują, ale takie moje zdanie.
Tanganika, BW i inne tym podobne nie potrzebują więcej niż standard, no chyba, że ktoś ma kaprys i chce inną barwę światla.
Roślinniaki (nie 15 roślinek na krzyż ani 30 tylko setki tak jak np Vento, MRS), tak roślinniaki... tu widzę sens zakupu profesjonalnej lampy.
Poza tym wszystkim, mam jeszcze jedną uwagę, po co by ci była aluminiowa pokrywa, czy nawet lampa, jeśli za rok może dwa będziesz chciał zmienić baniak

Pokrywa z pewnością nie będzie pasować a inne źródło światła będzie zbyt słabe jak na większy baniak.
Nie szkoda ci kasy ?