Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Aluminiowa lampa T5 4x39W 100cm firmy MISC
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aluminiowa lampa T5 4x39W 100cm firmy MISC  (Przeczytany 4006 razy)
panpiciaelf
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2011, 15:43:33 »

Hej!
Przymierzam się do zakupu akwarium 160l z biotopem Amazonki - BW i moje pytanie, czy takie oświetlenie byłoby dobre?

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/aluminiowa-lampa-4x39w-100cm-p-9806.html

Pozdrawiam  Cheesy
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2011, 18:59:43 »

co rozumiesz pod pojęciem dobra?  Wg mnie to za duzo bo wychodzi prawie 1W/L

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2011, 19:02:12 »

Jak na BW to mocno przesadzone, a co do Ceny (jeśli już) to również wysoka.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2011, 21:34:08 »

W 160l przy takim świetle w BW to tylko glony będą szczęśliwe.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
panpiciaelf
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2011, 21:49:18 »

co rozumiesz pod pojęciem dobra?  Wg mnie to za duzo bo wychodzi prawie 1W/L

Pojęcie "dobra" znaczy dla mnie przede wszystkim odpowiednia dla roślin, których będzie "trochę", chciałbym podejść do tego bardzo profesjonalnie i odtworzyć ten biotop jak się tylko da przy środkach jakimi dysponuję na dzień dzisiejszy. To będzie moje pierwsze akwarium i chcę również zakupić rzeczy które będą bardzo dobrą inwestycją, służącą przez (mam nadzieję) lata. Po prostu nie chciałbym kupić elementów wyposażenia akwarium i sprzętu mówiąc kolokwialnie "na styk"/"bo tyle starczy więcej nie trzeba", biorę pod uwagę też taką możliwość, że za jakiś czas mogłaby mi przyjść do głowy "przesiadka"  ze 160l na 300l(co wydaje mi się bardzo prawdopodobne mniej więcej za 1,5-2 lata Smiley )

I oczywiście biorę pod uwagę względy estetyczne. Z moich poszukiwań wynika, że jest to jedna z najtańszych gotowych lamp na podwieszenie(w zestawie są już linki oraz świetlówki) a przecież akwaria odkryte są piękne. Nie chcę oszpecać (bez obrazy dla właścicieli pokryw - kwestia gustu) mojego akwarium pokrywą. A jak znudzi mi się wisząca lampa zawsze mogę ją ustawić na nóżkach.

A jeśli jest za mocna to po prostu wyłączę 2 świetlówki i będzie pracować tylko te 78W

Chyba, że ktoś zna jakiś sklep online oferujący modele ze świetlówkami T5 i możliwością podwieszenia w podobnej cenie  to bardzo chętnie skorzystam Smiley
Już chyba wszystko powiedziałem o tym czym mnie ta lampa uwiodła.
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 18, 2011, 22:13:22 »

Powiem ci tak, mam w domu poza krewetkarium baniak 118L, nad którym wisi zwykły Halogen ogrodowy czarny 120W, rośliny rosną aż miło, woda odbija fale, które odbijają się na suficie, czego nie da się zrobić przy świetlówkach a całość wygląda bardzo estetycznie, (kwestia tego jak ktoś zamontuje). (koszt 14zł, żarnik 8zł) ponad 1w/L.

Tobie nad 300L baniakiem stykły by 2 takie. oczywiście jak wezmę pod uwagę ekonomie tej lampy to się nie umywa do świetlówki, ale jak wezmę pod uwagę to ,że i tak potrzebował bym mocne światło to może zaoszczędził bym na drogiej lampie 20W, czy jest wg mnie sens zakupu lampy za 200; 400; 1000zł ? NIE.
No chyba że pieniądze wylewają mi się kieszeniami i całymi dniami marzę, by napychać nimi kieszenie innych ludzi Cheesy (o czym zapewniam, że nie marzę)

Co po niektórzy zaraz mnie tu zlinczują, ale takie moje zdanie.
Tanganika, BW i inne tym podobne nie potrzebują więcej niż standard, no chyba, że ktoś ma kaprys i chce inną barwę światla.
Roślinniaki (nie 15 roślinek na krzyż ani 30 tylko setki tak jak np Vento, MRS), tak roślinniaki... tu widzę sens zakupu profesjonalnej lampy.

Poza tym wszystkim, mam jeszcze jedną uwagę, po co by ci była aluminiowa pokrywa, czy nawet lampa, jeśli za rok może dwa będziesz chciał zmienić baniak Huh
Pokrywa z pewnością nie będzie pasować a inne źródło światła będzie zbyt słabe jak na większy baniak.

Nie szkoda ci kasy ?

kostek20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2011, 22:20:26 »

Anubis mrs w swoim akwarium posiada setki roślin??
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2011, 22:30:11 »

Anubis mrs w swoim akwarium posiada setki roślin??
Nie wiem dokładnie jak teraz, ale kiedyś miał Wink 100 roślin to nie dużo, wystarczy porządna kępa roślin Wink ja sam choć nie nazywam się raczej roślinniakiem mam łącznie w baniakach niemal 200 roślin Smiley

chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2011, 22:30:25 »

ja bym sie na twoim miejscy odrazu namyślił.
1. Kupując taką lampę do 160L to spokojnie przepłacasz 200zł.
2. Kupująć taką lampe do 300L nie masz mozliwosci postawienia na nóżkach. Chyba ze jakies nietypowe wymiary.
a po 3 zgadzam sie z Anubis-RE.
Sam kupiłem 2x39W do roślinnego 160 L. Ja twierdziłem ze będzie za mało chciałem kupić też 4x39W ale na forum (nie tym) powiedzieli mi ze wystarczy mi 2x39W. I ku mojemu zaskoczeniu tak też jest.

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2011, 23:03:09 »

Oczywiście w baniakach o wysokości 40cm i szerokości 40cm nie ma co ładować niewiem ile rur wystarczą dwie.
Cena ogólnie nie jest zła jak za taki sprzęcik skoro Ci się podoba to kupuj Twoja kasa fakt 2 świetlówki można wyłączyć, a jak znudzi Ci się BW to do roślinniaka nawet wymagającego będzie jak talala.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2011, 11:01:16 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
panpiciaelf
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 19, 2011, 15:18:58 »

Jasne jasne, zgadzam się z baniakmaniak, a akwa 300l ma dł. 120 cm, takze podwieszana 100cm w zupelnosci starczy, szczegolnie z taka moca i odblysnikami. Przynajmniej ja tak uwazam  Cool
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 19, 2011, 18:02:41 »

Oczywiście, że da radę w końcu są tam 4 świetlówki a podwieszając zwiększa się kąt świecenia. A 156W na 300l to i tak jest 0,5 W/l więc nawet do takiego 300l by wystarczyło światła z tej lampy.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2011, 00:03:24 »

Oczywiście, że da radę w końcu są tam 4 świetlówki a podwieszając zwiększa się kąt świecenia. A 156W na 300l to i tak jest 0,5 W/l więc nawet do takiego 300l by wystarczyło światła z tej lampy.

Akurat mam 300 l i światło 4x54W - to są świetlówki o dlugości 115 cm. Akwarium ma 120cm i powiem szczerze, ze mam problem z doświetleniem roślin niskorosnących. Nie odważyłbym się inwestować w 10 cm na każdą stronę bez światła. Trzeba pamiętać, że brzegi akwarium nawet w 100% oświetlonego zawsze są mniej doświetlone. Na każdy punkt pada światło z góry, z lewej i z prawej strony. Przy bocznych ściankach akwarium tego światła jest znacznie mniej bo nie pada od jednego boku, a do tego dojdzie jeszcze 10cm każdej strony bez oświetlenia. 

Ta lampa z linku, 10000k do BW ?

Pozdrawiam, R.
panpiciaelf
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2011, 16:16:36 »

Tak, lampa z linku na 10000k na BW Wink
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Lipiec 20, 2011, 17:44:05 »

Szkoda takiego fioletowego światełka do BW lepiej jak by było białe (6500K) lub lekko żółte ( 3000-4000K) podkreśliło by kolor herbatki.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: