Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Podłoże ADA Aqua Soil Amazonia - prośba o radę!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże ADA Aqua Soil Amazonia - prośba o radę!  (Przeczytany 6542 razy)
panpiciaelf
Nowy
*

« : Lipiec 18, 2011, 22:11:40 »

Witam wszystkich zainteresowanych,

Planuję zakup tego podłoża do mojego 160l(100x40x40) akwarium(mój debiut w akwarystyce) i moje pytanie:
Czy wystarczy jak to rozprowadzę po dnie tak jak planuję czyli 5 cm z przodu a 10 cm z tyłu czy zalecane jest aby jeszcze to czymś przysypać(żwir lub małe kamienie)?

Po prostu nie wiem jak mam to traktować, czy jako kompletne podłoże czy jako tylko i wyłącznie substrat dla roślin.
Wydaję mi się że jako kompletne podłoże ale wątpliwości jednak są.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 18, 2011, 22:16:53 »

kompletne podłoże tworzące jednocześnie idealne warunki do rozrostu roślin. Nie trzeba tego niczym przysypywać. Należy jednak pamiętać o systemie regularnych podmian przez pierwsze tygodnie, który trochę różni się od podmian przy pozostałych podłożach. Tu przez pierwsze dwa tygodnie zalecane jest podmienianie 40-50% wody co dwa dni, w trakcie trzeciego tygodnia 30-40% co cztery dni, a potem już 30% co 5-6 dni. Jak to zaniedbasz, będziesz miał straszne problemy z ustabilizowaniem zbiornika.
pozdr

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2011, 22:34:40 »

kompletne podłoże tworzące jednocześnie idealne warunki do rozrostu roślin. Nie trzeba tego niczym przysypywać. Należy jednak pamiętać o systemie regularnych podmian przez pierwsze tygodnie, który trochę różni się od podmian przy pozostałych podłożach. Tu przez pierwsze dwa tygodnie zalecane jest podmienianie 40-50% wody co dwa dni, w trakcie trzeciego tygodnia 30-40% co cztery dni, a potem już 30% co 5-6 dni. Jak to zaniedbasz, będziesz miał straszne problemy z ustabilizowaniem zbiornika.
pozdr

Skoro jest już taki wątek to pozwolę sobie zahaczyć o niego.

Czy przy Manado również mam robić większe początkowe podmiany kiedy startnę, tak jak przy amazoni  ?

panpiciaelf
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2011, 22:47:55 »

vento, miałeś już przygodę z tym podłożem?

Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź Wink

Te podmiany co 5-6 dni ok. 30% wody to mają się odbywać już przez cały czas życia akwarium czy tylko w 4 tygodniu stabilizacji?
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2011, 23:52:54 »

ostateczny obraz podmian przez cały okres użytkowania akwarium to właśnie 30% przez 5-6 dni.

Miałem odpalone 25L na tym podłożu. Zaniedbałem podmiany i strasznie trudno było wyprowadzić akwa na prostą, a kiedy już się to udało i tak nie było tak słodko jak powinno. Kumpel w tym samym czasie odpalił 300L na amazonii, z podobnym światłem i systemem nawożenia (w przeliczniku na litraż oczywiście), podmiany robił i wyszło mu cudo. Umiejętności i wiedzę mamy podobne, skąd wniosek, że to właśnie kwestia jedynie podmian i ich regularności. Kolejna nauka z tego jest taka, że zaniedbanie podmian na początku może wiązać się z porażką na całej linii, nawet jeśli wyprowadzi się sytuację na prostą-będzie niby wszystko rosło, ale nie do końca w zadowalający sposób... a przecież płacimy za to podłoże właśnie, żeby było idealnie Smiley
To jak wyglądał mój zbiornik już po jako takim ustabilizowaniu:

A tak u kumpla, który dbał o regularność podmian:

Chyba więcej tego tłumaczyć nie trzeba Tongue

Teraz odpalam dwa baniaczki na tym właśnie podłożu-tym razem postaram się dbać o przestrzeganie zasad startu Smiley

Aaaa i to też ważne-przez pierwszy miesiąc lejesz tylko potas, a potem potas i jakiś bilans macro/micro. Polecam Step2 też ADY. Drogie cholerstwo, ale przynajmniej nie trzeba się zastanawiać jakie proporcje dobrać. Ten nawóz jest dedykowany do amazonii i efekty widać jak wyżej Smiley

EDIT:

Anubis-manado jest chyba jałowe, więc podmiany raczej normalnie, co tydzień 30-40% od początku do końca. Ale to jeszcze lepiej skonsultować z kimś kto miał doświadczenie z tym podłożem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 23:57:26 wysłane przez vento » Zapisane

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2011, 09:01:37 »

Teraz czuję się jak stary osioł  Embarrassed zawsze bowiem myślałem, że podmiany wody dobiera się w zależności od obsady.
Przy starcie zwykle było tak jak piszesz, ale później inna bajka.

Poza tym, nie zawsze mam czas i miejsce na to by woda mogła sobie odstać i zwykle leję kranex Wink tylko do kreewtkarium leje odstaną.

Czy w związku z tym lepiej robić mniejsze podmiany np.15% co 3 dni czy mija się to z celem?.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 19, 2011, 09:30:32 »

ja i do głównego baniaka i do krewetkariów leję wodę prosto z kranu. Staram się tylko lać najzimniejszą jak to możliwe, bo często w ciepłej w naszych wodociągach jest więcej syfu niż ściągasz z akwa zlewając podmienianą wodę.

Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 19, 2011, 09:37:33 »

E... to nie jest tak ze mną źle  Cheesy. Będę obserwował poczynania kolegi który to właśnie na Manado wystartował niedawno w bodajże 150L.

Co do ADA ASA to zastanawiam się jakie wyniki odnotuje ktoś z poza specjalistycznego otoczenia, który nigdy jeszcze nie miał z takim podłożem do czynień.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 19, 2011, 10:12:18 »

Co do ADA ASA to zastanawiam się jakie wyniki odnotuje ktoś z poza specjalistycznego otoczenia, który nigdy jeszcze nie miał z takim podłożem do czynień.

Patrz zdjęcia powyżej-obaj nie mieliśmy do czynienia wcześniej z tym podłożem. Ja byłem leniwy, więc wyszło jak wyszło, a kumpel systematyczny Wink i efekty widać.

panpiciaelf
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 19, 2011, 15:16:09 »

Pieknie to wyglada, inaczej nie da sie opisac tego zbiornika Twojego kumpla vento.

Juz nie moge sie doczekac na "uruchomienie" mojego akwa. Napewno wrzuce zdjecia, ale to dopiero mysle za miesiac bedzie wszystko gotowe Wink
Dziekuje za radę Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: