ostateczny obraz podmian przez cały okres użytkowania akwarium to właśnie 30% przez 5-6 dni.
Miałem odpalone 25L na tym podłożu. Zaniedbałem podmiany i strasznie trudno było wyprowadzić akwa na prostą, a kiedy już się to udało i tak nie było tak słodko jak powinno. Kumpel w tym samym czasie odpalił 300L na amazonii, z podobnym światłem i systemem nawożenia (w przeliczniku na litraż oczywiście), podmiany robił i wyszło mu cudo. Umiejętności i wiedzę mamy podobne, skąd wniosek, że to właśnie kwestia jedynie podmian i ich regularności. Kolejna nauka z tego jest taka, że zaniedbanie podmian na początku może wiązać się z porażką na całej linii, nawet jeśli wyprowadzi się sytuację na prostą-będzie niby wszystko rosło, ale nie do końca w zadowalający sposób... a przecież płacimy za to podłoże właśnie, żeby było idealnie

To jak wyglądał mój zbiornik już po jako takim ustabilizowaniu:

A tak u kumpla, który dbał o regularność podmian:

Chyba więcej tego tłumaczyć nie trzeba

Teraz odpalam dwa baniaczki na tym właśnie podłożu-tym razem postaram się dbać o przestrzeganie zasad startu

Aaaa i to też ważne-przez pierwszy miesiąc lejesz tylko potas, a potem potas i jakiś bilans macro/micro. Polecam Step2 też ADY. Drogie cholerstwo, ale przynajmniej nie trzeba się zastanawiać jakie proporcje dobrać. Ten nawóz jest dedykowany do amazonii i efekty widać jak wyżej

EDIT:
Anubis-manado jest chyba jałowe, więc podmiany raczej normalnie, co tydzień 30-40% od początku do końca. Ale to jeszcze lepiej skonsultować z kimś kto miał doświadczenie z tym podłożem.