Napiszcie co sądzicie o samym połączeniu akurat tych gatunków ryb (czy warunki temp, parametry wody itp. są zbliżone czy jednak się wykluczają)
Warunki...poza wielkością akwarium nawet OK
Temperatura...a jaką masz? Okolice 25-26 stopni będą dobre
Ryby te, choć żyją w różnych stronach świata, żyją w wodach o podobnych parametrach. Czyli woda kwaśna, choć zbliżona do obojętnej, miękka lub średniotwarda.
Czego należałoby się pozbyć a które deczko uzupełnić. Na pewno tęczanka powinna mieć większe akwa i przynajmniej ze 3 kompanów, żałobniczki też do najmniejszych nie należą i też 2 to mało. Gupiki też poza ładnymi ogonami tylko sprawiają problemy (najczęściej chorujące rybki jak do tej pory).
Gupiki chorujące? W życiu przeszedłem już wiele, ale gupiki jeszcze mi nie chorowały...Może masz chore ze sklepu, albo jakaś słaba odmiana...
Co do tęczanek i żałobniczek, dobrze sądzisz.
Obsada nie jest dobra. Akwarium masz dość małe, co za tym idzie, rybom jest ciasno. Wiesz, nie mam co ci tu proponować, bowiem nie wiem, jakie masz parametry, jaki wystrój akwa itp.
Tęczanka i żałobniczki do oddania koniecznie. Cieszę się, że wiesz, że nie pasują.
Skoro uważasz, że z gupikami są same problemy, też możesz oddać.
Platka parametrami niezbyt pasuje, bo woli wodę lekko zasadową i ciut twardszą od innych ryb.
Kiryski możesz ze 3 dodać
Dokupić 6 neonów, choć uważam, że 2 ławice to za dużo. Z błyszczykami mogą nie współgrać. Tym bardziej, że błyszczyki są większe. Będąc na Twoim miejscu też bym błyszczyki oddał.
Platki możesz dokupić.
Ampularia niech zostanie.
Tak przy okazji ampularii: miałem kiedyś 2 sztuki z muszlowcami. A że były płci przeciwnej, rozmnożyły się. Małe ampulariątka tak szybko rosły wyciągając z wody węglany do budowy muszli, że poważnie ją zmiękczyły. Musiałem je oddać, bo nie nadążałem z zatwardzaniem. (nawet 5 stopni na tydzień spadała twardość). Potem wyjechałem na kilka dni, byłą awaria w elektrowni i muszlowce zdechły…
Co do obsady, to zrobiłbym tak:
1 Ampularia
1+3 platka
7-10 neonków
5-6 kirysków
Jak masz dobrą filtrację, możesz zwiększyć nieznacznie ilość zaproponowanych ryb. Jeśli Twój filtr jest słaby, odpuść ilości.
Wszystkiego dobrego!