Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do baniaka 55L (netto)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do baniaka 55L (netto)  (Przeczytany 2444 razy)
123tomek
Nowy
*

« : Lipiec 01, 2011, 13:58:35 »

Witam!
Obecna obsada w mojej bańce 55L (netto) wygląda tak:

3 x Gupik
1 x Tęczanka
4 x Błyszczyk brylantowy
2 x Żałobniczka Tetra Czarna
3 x Kirysek Albinos
4 x Neon Innesa
1 x Platka
1 x Ampularia

Wiem że to rybki stadne i powinno się ich mieć nieco więcej ale to pozostałość po źle dobranej obsadzie i kupowaniu pod wpływem impulsu.
Napiszcie co sądzicie o samym połączeniu akurat tych gatunków ryb (czy warunki temp, parametry wody itp. są zbliżone czy jednak się wykluczają), czego należałoby się pozbyć a które deczko uzupełnić. Na pewno tęcznaka powinna mieć większe akwa i przynajmniej ze 3 kompanów, żałobniczki też do najmniejszych nie należą i też 2 to mało. Gupiki też poza ładnymi ogonami tylko sprawiają problemy (najczęściej chorujące rybki jak do tej pory).
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 01, 2011, 14:12:13 »

Ponieważ masz 55l zakładam, że za hodowle się nie bierzesz  Cheesy, więc gupiki na allegro Cheesy.
Na Tęczanki nieco za mało miejsca ---> allegro
Błyszczyki fajne rybki i w połączeniu z tetrami czarnymi nieźle się prezentują, ale i te, i te oddał bym albo na allegro Cheesy
Żałobniczki jak wyżej.
Kiryski rosną spore i są to rybki stadne ,ale osobiście bym je zostawił bo mogą się przydać i myślał bym o większym akwarium na przyszłość Cheesy
Neonki - Jeśli ci się na prawdę podobają to dokupił bym 16 sztuk.
Platka ---> Allegro

ślimaczek  Roll Eyes  a niech sobie jest Cheesy

Załatw sobie odpowiednie jak na baniak roślinki.

Życzę powodzenia.

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #2 : Lipiec 01, 2011, 14:16:27 »

Napiszcie co sądzicie o samym połączeniu akurat tych gatunków ryb (czy warunki temp, parametry wody itp. są zbliżone czy jednak się wykluczają)

Warunki...poza wielkością akwarium nawet OK
Temperatura...a jaką masz? Okolice 25-26 stopni będą dobre
Ryby te, choć żyją w różnych stronach świata, żyją w wodach o podobnych parametrach. Czyli woda kwaśna, choć zbliżona do obojętnej, miękka lub średniotwarda.

Czego należałoby się pozbyć a które deczko uzupełnić. Na pewno tęczanka powinna mieć większe akwa i przynajmniej ze 3 kompanów, żałobniczki też do najmniejszych nie należą i też 2 to mało. Gupiki też poza ładnymi ogonami tylko sprawiają problemy (najczęściej chorujące rybki jak do tej pory).

Gupiki chorujące? W życiu przeszedłem już wiele, ale gupiki jeszcze mi nie chorowały...Może masz chore ze sklepu, albo jakaś słaba odmiana...
Co do tęczanek i żałobniczek, dobrze sądzisz.

Obsada nie jest dobra. Akwarium masz dość małe, co za tym idzie, rybom jest ciasno. Wiesz, nie mam co ci tu proponować, bowiem nie wiem, jakie masz parametry, jaki wystrój akwa itp.
Tęczanka i żałobniczki do oddania koniecznie. Cieszę się, że wiesz, że nie pasują.
Skoro uważasz, że z gupikami są same problemy, też możesz oddać.
Platka parametrami niezbyt pasuje, bo woli wodę lekko zasadową i ciut twardszą od innych ryb.

Kiryski możesz ze 3 dodać
Dokupić 6 neonów, choć uważam, że 2 ławice to za dużo. Z błyszczykami mogą nie współgrać. Tym bardziej, że błyszczyki są większe. Będąc na Twoim miejscu też bym błyszczyki oddał.
Platki możesz dokupić.
Ampularia niech zostanie.

Tak przy okazji ampularii: miałem kiedyś 2 sztuki z muszlowcami. A że były płci przeciwnej, rozmnożyły się. Małe ampulariątka tak szybko rosły wyciągając z wody węglany do budowy muszli, że poważnie ją zmiękczyły. Musiałem je oddać, bo nie nadążałem z zatwardzaniem. (nawet 5 stopni na tydzień spadała twardość). Potem wyjechałem na kilka dni, byłą awaria w elektrowni i muszlowce zdechły…

Co do obsady, to zrobiłbym tak:

1 Ampularia
1+3 platka
7-10 neonków
5-6 kirysków

Jak masz dobrą filtrację, możesz zwiększyć nieznacznie ilość zaproponowanych ryb. Jeśli Twój filtr jest słaby, odpuść ilości.

Wszystkiego dobrego!
 Good !
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 14:18:19 wysłane przez wbchgkv » Zapisane

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
123tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 01, 2011, 15:32:00 »

Woda jest średnio twarda kranówka, zawsze odstana przez kilka dni. Dokładnych parametrów nie znam ale w najbliższym czasie zakupię wreszcie testy. Podłoże to czarny, okrągły, raczej gruboziarnisty żwirek kwarcowy (idealny do kirysków to on nie jest ale przynajmniej nie ma ostrych krawędzi). Mam kilka roślin w tym jedna z dużymi liśćmi, pozostałe drobniejsze ale znam na razie nazwę jednej moczarka kanadyjska czyli zielony drut kolczasty Wink. Do tego korzeń (który wcześniej długo się moczył w akwa sklepowym). Grzałka 75W, filtr AquaSzut N-750 więc nawet za mocny jak na moje aqwa.

A co do gupików to właśnie chyba z nimi przywlokłem nicienie bądź wiciowce i podczas tygodniowej kwarantanny nie zauważyłem problemów a po jakimś czasie dziwne odchody i chudnące rybki (gupiki i platki).

EDIT:

Kupiłem testy zooleka w kropelkach:
PH 7,6
KH 4
GH 12

więcej odczynników w sklepie po drodze nie mieli.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2011, 18:58:24 wysłane przez 123tomek » Zapisane
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2011, 15:56:42 »

A ja tak :

10x neon inessa
harem bojownika syjamskiego 1+2
5-6x kirysek panda lub albinos
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: