Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak ustawić Co2 w akwarium 60L problem.  (Przeczytany 2586 razy)
matias
Nowy
*

« : Lipiec 08, 2011, 07:08:52 »

Witam

Właśnie uruchomiłem swoją 1 bimbrownie  Wink.Mam jednak problem ja ustawić prawidłowo Co2 aby  nie szkodziło rybą i dobrze zostało rozpuszczone w wodzie. Posiadam filtr zewnętrzny  Tetra Tec Ex 700 wraz z deszczownicą.
Gdzie najlepiej umieścić dyfuzor z kostki lipowej i jak ustawić deszczownicę. Obecnie z boku akwarium mam zanurzoną  w wodzie całkowicie deszczownicę skierowaną na boczną ściankę akwarium a po przeciwległej stronie umieszczony dyfuzor obok grzałki i rury zasysającej do filtru. Czy takie rozwiązanie jest ok zastanawiam się czy dyfuzora nie przenieść bardziej ku deszczownicy lub też zmienić jej kąt na inny. Na noc co2 jest podawane w mniejszej ilości i deszczownice przestawiam na powierzchnię wody aby dostarczyć więcej tlenu w nocy .1 Dnia w nocy o mało nie udusiłem ryb pozostawiając deszczownicę zanurzona w wodzie bez tlenu dla ryb  Cheesy

Dziękuję za pomoc  Good !
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 08, 2011, 07:32:44 »

dyfuzor ustaw tak aby woda wypływająca z deszczownicy rozprowadzała bąbelki po całym akwarium. Może wprawiać taflę wody w ruch.
Natężenie podawanego gazu można ustawić jedynie na podstawie obserwacji mieszkańców akwarium-musisz  poświęcić na to jeden dzień. Nie ma przyduch-jest ok.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: