Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Spaliłem roslinki kwaskiem cytrynowym?? Help !!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Spaliłem roslinki kwaskiem cytrynowym?? Help !!  (Przeczytany 1571 razy)
lolek261
Nowy
*

« : Lipiec 11, 2011, 20:30:51 »

Witam! Mam do Was prośbę czy możecie ocenić czy spaliłem roślinki kwaskiem cytrynowym? Robiłem restart po ataku glonów czarnych nitek, nic na nie niepomagało, wywaliłem wszystko wymoczyłem roślinki w roztworze kwasku ok 2 łyżki stołowe na 1,5 litr wody. moczyłem 1,5 h. Glony padły, pocierająć palcem po 2 dniach od restartu odpadaja z listków pez kłopotu, ale coś niedobrego stało sie z bujną trawą która była z tyłu zbiornika, stała sie blada a listki miękkie i jakby przeżroczyste, wiją sie wokół palców a przedtem były zielone i twarde. Duże żabienice ok i małe też. Tylko żabienica pośrodku mająca listki z łodygi też chyba padła bo gdy dotkłem jej niechcący odpadły same 7 listków. Czy wszystko wróci do normy? Czy trawa się zazieleni i nabierze kondycji? Akwa na ziemi ogrodowej wymieniłem na świerzą. Ostatnio rok temu jak wsadziłęm ziemie rośliny rosły jak szalone szczególnie trawa z 10 łodyg które dostałem powstał las na całe akwa a wywaliłem tego już hoho a tu taka katastrofa... Napiszcie co o tym myslicie, nie tak do końca wyobrażałem sobie walke z glonem..  Sad
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1 : Lipiec 11, 2011, 23:47:47 »

Witam

Oprócz dobrych warunków do wzrostu to nic im nie pomoże. Najlepsze efekty w odzyskiwaniu zmarniałych z różnych przyczyn roślin udało mi się uzyskać przy nawożeniu EI.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: