Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « sum rekini z dziura tuz za głowa HELP!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sum rekini z dziura tuz za głowa HELP!!!  (Przeczytany 3549 razy)
kolo_jestem
Nowy
*

« : Marzec 09, 2006, 15:57:16 »

Witam od jakiegos czasu to jest od 4 miesiechy mam w swoim akwarium suma rekiniego i był zdrowy az pewnego dnia ni z tego ni z owego pojawiła mu sie dziura w ciele tuz za pokrywa skrzelowa z tyłu głowy. Mysłałem, ze to jest jakies otarcie ale ta dziura jest co raz wiekasz. Rana wyglada tak jakby cos mu ja wygryzło i w srodku jest biała ale w akwarium nie ma zadnej agresywnej ryby sa tylko 3 slalary, 1 labeo (małe), 2 kirysy, 2 mieczyki, gurami i glonojad. Aha sum je normalnie, pływa itd. Zachowanie jego jest całkiem normalne. Prosze o ewentualne porady co mam zrobic aby rana sie zagoiła, jakie srodki stosowac itd. bo na prawde ładna ryba i szoda zeby zdechła
Z gory dzieki za odp.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #1 : Marzec 10, 2006, 14:26:10 »

mogly to zrobic gurami lub glonojad :!: u mnie glonek(5cm) zabil kirysnika(8cm) na moich oczach Sad ale teraz sie uspokoil i juz nikogo nie gryzie Cheesy

8317910

kolo_jestem
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 10, 2006, 14:49:59 »

to nie była zadna ryba!!!!! przeciaz zauwazyłbym to, a rana robi sie co raz wiekasza to jest na pewno jakas choroba tylko nie wiem jaka Sad Moze ktos z was miał taki przypadek to niech mi poradzi co mam robic
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2006, 14:52:30 »

Napisz coś więcej o podstawowych parametrach wody i akwarium. Czyli temperatura, pH, twardość itd.
kolo_jestem
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2006, 17:11:22 »

wiec tak akwarium 80l temp 25st dalszych parametrów nie znam Sad Wode podmieniam raz na tydzien po 20litrów + to co wyparuje
kolo_jestem
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2006, 17:18:22 »

czy moge zastosowac nadmanganian postasu??? bo czytałem ze do odkarzania ran sie go stosuje a rana jest raczej otwarta Jak tak to w jakich ilosciach, jak długo i czy w akwarium ogolnym???
Karolcia21421
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 20, 2011, 08:13:51 »

Witam mam ten sam problem.Mam dwa takie sumiki i i jednego pojawila sie za otworem skrzelowym taka dziura a u drugiego jakas narosl w tym samym miejscu.ryby jedza i zachowuja sie normalnie ale ich wyglad mnie nie pokoi prosze o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: