Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Teleskop moora  (Przeczytany 8433 razy)
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #15 : Lipiec 20, 2008, 20:59:18 »

Mi osobiscie bardzo podoba sie czarne podloze... i rybki ladniej sie na nim wybarwiaja i wygladaja  Grin
Tylko czy taki drobniutki bazalt nie bedzie kaleczyl ryb ??
Wybarwianie nie zależy od podłoża  Grin Ale koro ci się podoba czarne to spoko  Wink A dlaczego ma kaleczyć Huh czy one będą się turlały w nim  Grin Żartowałem  Tongue Ale tak na serio to on jest taki ostry żeby je skaleczyć jak będą go przeżuwać w pysku i wypluwać??? Najlepiej sama ocen czy jest ostry bo przecież ty go możesz dotknąć ;p
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #16 : Lipiec 20, 2008, 21:06:45 »

Wybarwianie nie zależy od podłoża  Grin
To nie regula ale podloze ma wplyw na intensywnosc kolorow ryb Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #17 : Lipiec 20, 2008, 21:08:23 »

Wybarwianie nie zależy od podłoża  Grin
To nie regula ale podloze ma wplyw na intensywnosc kolorow ryb Wink
Naprawdę ?! To czyli jak mam jasne podłoże to ryby nie bedą się wybarwiać ??
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #18 : Lipiec 20, 2008, 21:09:11 »

Naprawdę ?! To czyli jak mam jasne podłoże to ryby nie bedą się wybarwiać ??

Wywody na temat zwirku. Szczegolnie 2gi post Emi http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=14991.msg135937

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
one
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Lipiec 20, 2008, 22:20:24 »

Wlasnie welony biorą do pyszczków kamienie i je jak to powiedziałes "żują" Tongue
Jesli zwirek bedzie drobny to nie beda go braly i juz ;d No nie
widget
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Lipiec 23, 2008, 15:00:07 »

Miałem w przeszłości kilka welonek jak zaczynałem przygodę z akwarystyką. W zbiorniku miałem różne kombinacje podłoży:
- biały (marmur)
- czarny (bazalt)
- biały z czarnym w proporcji 9:1
- biały z czarnym w proporcji 1:9

Muszę przyznać, że czysty bazalt był najmniej efektowny, bo czarne teleskopy zlewały się z podłożem a akwarium było strasznie mroczne. Natomiast przy czystym marmurku faktycznie rybki były troszeczkę bladsze.

Jeśli chodzi o dławienie się welonek żwirkiem to miałem kilka takich wypadków. Zwykle młodsze osobniki pochłaniały podłużne kamyki i w pyszczku obracały go w taki sposób, że blokowały się. Zachowanie ryb za każdym razem było inne, jednak przeważnie pływały w popłochu i próbowały się tego pozbyć, jeżeli dłużej pływały to bladły i obracały się nawet brzuszkiem do góry. Rybki miały jednak zawsze szczęście i pomoc zjawiała się ratując je z opresji.

Z tego powodu lepszym rozwiązaniem jest żwirek o granulacji 3-5 mm, który dorosłym osobnikom nie uwiera w pyszczkach. W drobniejszym trudniej sadzi się rośliny.
Dodam też, że welony są wiecznie głodne i lubią podskubywać roślinki. Z własnego doświadczenie polecam rośliny szybko rosnące, albo z bardzo twardymi liśćmi.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 15:03:08 wysłane przez widget » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #21 : Lipiec 25, 2008, 12:40:02 »

przy hodowli jakichkolwiek ryb kopiących w podłożu zawrze stosujemy piasek lub jak najdrobniejszy żwir rzeczny, czyli taki w którym pojedyncze kamyczki nie mają ostrych krawędzi. także żaden tłuczeń się nie nadaje - ani bazalt , ani marmur.
4 teleskopy w 112L to absolutnie maksimum ile możesz ich tam włożyć. Filtr zewnętrzny i najlepiej mocniejszy niż wynikałoby to z objętości zbiornika - welony dużo jedzą i dużo wydalają, a dodatkowo kopiąc w podłożą podnoszą z niego muł, który unosi się w wodzie i musi być z niej odfiltrowywany. Grzałka w tym akwarium jest całkowicie zbędna. Rośliny tylko duże (o dużych liściach)  i o silnym systemie korzeniowym. Żabienice, zwartki, microsorium, anubiasy albo bolbitis. Przynajmniej w początkowej fazie, zanim rośliny dobrze się zakorzenią, proponuję obłożyć je dookoła kamieniami by utrudnić rybom wykopywanie ich.

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Lipiec 26, 2008, 18:29:20 »

a ja odnośnie tego bazaltu. czy ktoś tu jest w 100 procentach pewien, że on nadaje się do akwarium? miałem go w akwarium z neonami, po kilku miesiącach zaczął jakby lekko szarzeć, po czym zauważyłem dyszenie u ryb. w pierwszej fazie zacząłem nieefktywne leczenie. póżniej zacząłem podejrzewać żwir. po zmianie dużej ilości wody ryby      jakby ozdrowiały na jakiś czas, po czym sytuacja powróciła, aż zmieniłem żwir na kwarc i nie ma problemu. pytam - czy bazalt na pewno się nie utlenia (miękka woda)?
agusia676
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Maj 12, 2011, 08:36:12 »

pomożecie mi Huh w czoraj kupiłam teleskopa a dziś w akwarium mam pełno jaj  Lips Sealed co mam robić?Huh Huh
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: