Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rosliny a 60l.  (Przeczytany 2597 razy)
MARCIN141115
Stały użytkownik

« : Kwiecień 28, 2005, 20:04:58 »

prosze o parade jakie byscie proponowali roslinki do 60l. aktualnie mam 2 rzabienice i kupke wglebki ( prosze o polskie nazwy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
Beton
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2005, 20:33:53 »

Jak nie zalezy na wyszukanych gatunkach to polecam zwykla moczarke! Nie wymaga super nawozow, mocnego oswietlenia, bardzo szybko sie rozrasta toleruje nawet twarda i zasadowa wode. No chyba ze sie nie podoba taka roslina Smiley
Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2005, 20:38:31 »

ja bym proponowal najbardziej znana wsrod poczatkujących TRAWKE chyba kazdy ja zna z nazwy polskiej

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2005, 22:49:39 »

Trawkę to się pali , a w akwarium trzymamy vallisnerię (tudzież nurzańca).

Meter
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2005, 06:25:10 »

Lukas ale on przecież chcial zeby podać nazwy polskie roslin no to podalem a rodzajów Vallisnei tez jest kilka

malawi interesuja mnie rybki i ogolne ten biotop jak mozecie to piszcie
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2005, 19:03:50 »

Meter , ty naprawdę myślisz że vallisneria ma polską nazwę „trawka” ?? Jakoś mi się wydawało zawsze, że to nurzaniec. A to, że jest ich kilka gatunków nie zmienia faktu, że żaden nie nazywa się „trawka”.

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2005, 20:15:28 »

Heh, trawa to rośnie na dworze Tongue W akwariach roślina przypominająca trawkę to Vallisineria, po polsku Nurzaniec. Ale i tak znam paru osób co mówi 'trawki' na rogatki, moczarki (biorac przykład z dawnego osiedlowego zoologicznego), echh ci sprzedawcy Tongue

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2005, 21:03:01 »

Cytat: MARCIN141115
prosze o parade jakie byscie proponowali roslinki do 60l. aktualnie mam 2 rzabienice i kupke wglebi ( prosze o polskie nazwy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

podaj kolego jakieś dane dotyczące twojego zbiornika... akurat jego wielkość ma drugorzędne znaczenie.
Jakie masz oświetlenie akwa? Ile wynosi moc oświetlenia? jakie trzymasz rybcie?
AHA! i troche szacunku dla czytających Smiley co to jest rzabienica i wglebia?

w akwa słabo oswietlonym (podejrzewam, że masz 15W) utrzymają się żabienice, zwartki (kryptokoryny), moczarka, mech jawajski, anubiasy, nurzaniec...

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
MARCIN141115
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2005, 14:45:02 »

no to tak jedna switlowka 15w ale to sie zmnie bo akwa jest w budowie i napewno bedzie mocniejsza a rybcie to :parka bojkow , parka mieczykow , gurami, kirys, glonojadek tem. 25stopni, ph i twardosci nie znam ale podejrzewam ze jset srednio twarda bo sie robi maly osad na scianie przy krawedzi wody no i to chyba bedzie na tyle
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: