Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ilość ryb w akwarium  (Przeczytany 2144 razy)
Karotka_yeah
Nowy
*

« : Luty 24, 2012, 10:33:56 »

Mam pytanie odnośnie obsady. Czytałam w internecie wiele wypowiedzi i zauważyłam, że w akwarium 60L polecane jest trzymanie ok.15-20 niedużych ryb np. 10 neonów innesa i 5 kirysków. Nie rozumiem więc, dlaczego każdy na mnie naskakuje, że mam za dużo ryb w akwarium skoro mam ich właśnie 21, dodatkowo glonojady i tak siedzą przy szybie lub w kokosie. Każdy mi zarzuca przede wszystkim to że mam zbyt wiele gatunków ryb, ale przecież czytałam o nich, że są to ryby, które są hodowane w akwariach wielogatunkowych. Widzę, że nie podgryzają się i nie przeszkadzają sobie na wzajem. Więc jaka różnica czy mam 20 ryb i w tym są 2 gatunki, czy mam ich 20 i w tym jest 6 gatunków?  Huh
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2012, 10:45:13 »

Jeśli są to ryby stadne to zaleca się trzymanie jak największej grupy ryb z jednego gatunku, trzymanie ryb stadnych w małych ilościach naraża je na wielki stres.
To nieważne gdzie dana ryba pływa czy to przy szybie czy jeszcze gdzie indziej, ważne jest to czy twój filtr da rade przemianie materii zbyt dużej ilości ryb. Jeśli te "glonojady" to Zbrojniki niebieskie to i tak twoje szkło jest za małe na ten gatunek ryby, wystarczy naprawdę poczytać i wszystko będzie wiadomo.

Karotka_yeah
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2012, 11:37:56 »

No to powiedzmy, że chciałabym hodować prętniki karłowate, glonojady, danio i gupiki (taki przykład) to jakie powinnam mieć duże akwarium i ile mogę mieć tych ryb danego gatunku?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2012, 12:06:35 »

Moim zdaniem na taką obsadę minimalny litraż to 112l czyli 80/35/40, Wtey układ ryb powinien być mniej więcej taki prętnik 1 samiec i dwie samiczki, zbrojnik najlepiej jedna sztuka ewentualnie para ale przy zapewnieniu dużej ilości kryjówek, danio widziałby6-8 szt i do tego dwa samce gupika na przykład.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: