Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rośliny a nowy zbiornik  (Przeczytany 3705 razy)
mw194
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 01, 2011, 13:39:30 »

Witam, mam pytanie po jakim czasie od wlania wody do nowego akwarium można sadzić rośliny a po jakim wpuszczać ryby?. Jak chronić akwarium od bakterii gdy np. kupujemy rośliny ze sklepu gdzie mogą być różne bakterie?. Pozdrowienia. Smiley
Damian12
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 01, 2011, 13:46:57 »

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/

poczytaj sobie to nie boli :-)

,,Odstaną wodę (przez ok.24h) i jeśli to możliwe wymieszaną z wodą pochodzącą z innego czystego zbiornika hodowlanego nalewamy ostrożnie, by nie zepsuć urządzonego podłoża, najlepiej na talerz lub miseczkę położoną na dnie. Sadzimy też od razu rośliny, można to robić np. jak już połowa wody jest nalana."
mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 01, 2011, 13:54:58 »

Czytałem to dawno temu i moje pytanie brzmi trochę inaczej jakbyś nie zwrócił uwag(w szczególności chodzi mi o sadzenie kupnych roślinek z innego akwarium i o tym jak ryby ochronić przed ich bakteriami chorobotwórczymi) i o to czy nie szkodzi roślinom takie szybkie sadzenie w dniu założenia akwarium. Smiley pozdro
Harriet
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 01, 2011, 17:42:06 »

po 1. rośliny w sklepach i hurtowniach zoologicznych są zazwyczaj w innych zbiornikach niż ryby więc ryzyko przeniesienia jakiś chorób jest znikome
po 2. większość chorób jest wywołana przez wirusy a te nie mogą atakować roślin bo nie są one żywymi organizmami więc rośliny nie mogą ich przenosić
po 3. w każdym akwarium są bakterie i w sumie nie jesteśmy ich w stanie wyeliminować (nie ma nawet takiej potrzeby). Jeżeli ryby będą zdrowe/nieosłabione to te bakterie nie powinny im szkodzić
po 4. rośliny można sadzić bezpośrednio w odstałej wodzie kranowej (odstałej 24h, żeby wyparował chlor) chyba, że masz rośliny, które potrzebują odpowiednio miękkiej, zakwaszonej wody to wtedy musisz ją odpowiednio spreparować/przefiltrować i sadzisz. Chociaż przyznaje, że niektóre autorytety zalecają sadzić rośliny po kilku dniach pracy akwarium, choć  ja zawsze sadziłam od razu i nie zauważyłam, żeby coś im z tego powodu było
po 5. jeżeli bardzo boisz się przeniesienia jakiegoś syfu to wypłucz taką roślinkę w roztworze środka do odkażania wody w akwariach (są ich setki) i tyle. 
mw194
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 01, 2011, 17:59:41 »

no i o taka odpowiedz mi chodzilo , dzieki wielkie :*
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: