Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie oświetlenie 450 l  (Przeczytany 1824 razy)
Gelerth
Nowy
*

« : Marzec 08, 2011, 12:09:17 »

Wysłany: Dzisiaj 11:36    Jakie oświetlenie 450 l   

--------------------------------------------------------------------------------

Witam !

Na początku chiałbym się przywitać na forum jako jego nowy użytkownik i serdecznie podrowić wszystkich.

Posiadam 450 l akwarium z obsadą gurami, neonek, zbrojników. Z roślin mam dwa bliżej nie zdefiniowane echinodorusy i sporo anubiasów nana. Filtr Eheim 2078 , bez nawożenia CO2 , ale stosuję EC od pewnego czasu. Ponieważ chciałbym trochę poszerzyć bazę roślinną i przymierzam sie do zakupu na allegro jakiegoś zestawu roślin łatwych w uprawie postanowiłem zweryfikować posiadane oświetlenie. Obecnie zainstalowane świetlówki to :

1) Aqua Medic Aqualine Plant Grow T5 Moc - 54W
2) Aqua Medic Aqualine Reef White 10K T5 Moc - 54W
3) Aqua Medic Aqualine Reef White 15K T5 Moc - 54W
4) Sylvania Gro-lux T5 Moc: - 54W

Chciałbym was prosić o poradę czy powyższy zestaw jest optymalnym zestawem dla ryb i roślin czy też powinienem coś zmienić ?

pozdrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2011, 13:57:04 »

jak dla mnie nie pasuje tu jedynie pozycja 3-Reef White 15K-to świetlówka bardziej do morszczaków. Zamiast niej kupiłbym Sylvania Aquastar-tańsza od aqua medica, a wychodzi z tej samej fabryki, z tej samej linii produkcyjnej-to wiem od doradcy w dziale technika z RA, więc info pewne.
Ustawiłbym świetlówki tak-od tylnej szyby:
1)Plant Grow
2)Reef White 10K
3)Gro-lux
4)Aquastar
Aquastar na przodzie, bo będzie nową świetlówką najlepiej imitującą światło słoneczne. W naturalny sposób odda barwy roślin i ryb.
U siebie zamieniłem ostatnio philipsa aquarele i 965 na połączenie sylvanii gro-lux i aquastar i o dziwo (zawsze uważałem, że philips jest najlepszy) neony wróciły do łask, jako ślicznie wybarwione ryby.
pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: