... Oświetlenie będę miał 0.55l/w ...
Powinno być na odwrót, ilość watów na litr czyli XX W/L. Niektórzy źle obliczają tą wartość dzieląc pojemność zbiornika przez moc światła, co jest błędne.
A co do nawozów, to w każdym akwarium jest inaczej, zależy od filtracji, pojemności akwarium, ilości rybek, roślinek itd. A przepis... najważniejsza jest zależność azotu, fosforu i potasu. W każdym akwarium te pierwiastki powinny być podawane w odpowiednich proporcjach, które są inne dla każdego akwarium. Najważniejsze to sprawdzić parametry wody i zobaczyć czego jest dużo, a czego mało i to jakoś zbalansować. Wydaje mi się, że po prostu najlepiej uzupełniać niedobory, albo nawet do nich nie doprowadzać, ale po pewnym czasie bez nawozów roślinki na pewno się o coś upomną i wtedy będzie wiadomo czego i w jakich ilościach dać do takiego mixu nawozowego. Spotkałem się też z opiniami, że najlepiej podawać każde z osobna. Ja np. mam tz. gold mix + Fe w płynie, do tego EC i CO2 i jak narazie cieszę się bujną florą, którą muszę przycinać raz na tydzień. Też chciałem kombinować z nawozem, ale rozwiązanie przyszło samo, bo po prostu nie miałem czasu na eksperymenty, więc zakupiłem gotową mieszankę, ktora się bardzo dobrze u mnie sprawdza.