Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawóz  (Przeczytany 1449 razy)
Jojtek
Zainteresowany
**

« : Marzec 06, 2011, 15:50:14 »

Co sądzicie żeby robić samemu nawóz. Chodzi mi o taki nawóz jak np na tej aukcji http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-akwaryjnych-mega-gratisy-i1482811576.html składa się on z K2SO4 i Fe. I a jakim sklepie mogę kupić K2SO4 i Fe. I może znacie jakiś przepis w jakich ilościach mieszać K2SO4 i Fe.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2011, 16:39:27 »

Wszystkie składniki do nawozu możesz zakupić na allegro...
co do tego nawozu, którego link zamieściłeś ja podchodzę sceptycznie, gdyż sam nawóz to nie wszystko !!!!!
pozdrawiam

Jojtek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2011, 18:31:13 »

Wiem, że sam nawóz to nie wszytko...  Oświetlenie będę miał 0.55l/w no i będzie bimbrownia. A w jakimś zoologu mogę to kupić? I w jakich ilościach to podawać?
QuQi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 06, 2011, 18:39:39 »

Ja sie nie spotkałem z możliwością zakupu w zoologu (chyba ze popytaj sprzedawce może ma na własne potrzeby) , jedynie sam możesz kupić sole i sobie coś namieszać. Dawkowanie jest opisane w aukcji:)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2011, 21:28:34 »

... Oświetlenie będę miał 0.55l/w ...

Powinno być na odwrót, ilość watów na litr czyli XX W/L. Niektórzy źle obliczają tą wartość dzieląc pojemność zbiornika przez moc światła, co jest błędne.

A co do nawozów, to w każdym akwarium jest inaczej, zależy od filtracji, pojemności akwarium, ilości rybek, roślinek itd. A przepis... najważniejsza jest zależność azotu, fosforu i potasu. W każdym akwarium te pierwiastki powinny być podawane w odpowiednich proporcjach, które są inne dla każdego akwarium. Najważniejsze to sprawdzić parametry wody i zobaczyć czego jest dużo, a czego mało i to jakoś zbalansować. Wydaje mi się, że po prostu najlepiej uzupełniać niedobory, albo nawet do nich nie doprowadzać, ale po pewnym czasie bez nawozów roślinki na pewno się o coś upomną i wtedy będzie wiadomo czego i w jakich ilościach dać do takiego mixu nawozowego. Spotkałem się też z opiniami, że najlepiej podawać każde z osobna. Ja np. mam tz. gold mix + Fe w płynie, do tego EC i CO2 i jak narazie cieszę się bujną florą, którą muszę przycinać raz na tydzień. Też chciałem kombinować z nawozem, ale rozwiązanie przyszło samo, bo po prostu nie miałem czasu na eksperymenty, więc zakupiłem gotową mieszankę, ktora się bardzo dobrze u mnie sprawdza.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: