Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Rozmnażanie gurami, ospa i zarybianie.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie gurami, ospa i zarybianie.  (Przeczytany 1658 razy)
Mussious
Nowy
*

« : Marzec 22, 2011, 12:20:55 »

Witam!
Zauważyłem dzisiaj, że gurami będą się kocić. Jedno buduje gniazdo z bąbelków i obie rybki dziwnie obok siebie pływają. Jednakże niedawno w akwarium była ospa, która, niestety, wybiła większość rybek, dlatego że mieszkam na wsi, gdzie nie ma żadnych sklepów z artykułami akwariowymi, a skończyło się lekarstwo na tą chorobę. Zostały tylko cztery rybki: 2 gurami i 2 neonki, i już od tygodnia  nic nie zdechło. I stąd moje pytania. Czy zanim małe się wylęgną mam dać lekarstwo na ospę, czy to im tylko zaszkodzi? Czy ospa została już zduszona, skoro żadne rybki od tygodnia nie giną? Czy mogę rozpocząć wpuszczanie nowych rybek bez dodawania lekarstwa?
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2011, 12:32:20 »

Wstrzymał bym sie i z lekarstwem i z rybami... poczekaj i poobserwuj

Mussious
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2011, 12:42:24 »

Ehh... niestety samica złożyła już jaja, a podczas czyszczenia akwarium pękły bąbelki z gniazda i teraz jajeczka pływają swobodnie, tylko samiec je ciągle wchłania i wypluwa. Czy jest jeszcze szansa, że samiec odbuduje gniazdo? Czy jajeczka to przetrzymają?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: