Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Neonek stracił władze w "ogonie"
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Neonek stracił władze w "ogonie"  (Przeczytany 4380 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Marzec 02, 2011, 22:30:20 »

Jeden z neonów dziwnie pływa, czasami obraca się głową w dół i nie porusza płetwą ogonową. Do tego kolor czerwony staje się bardziej jaskrawy i traci swój "świecący" pasek.
Co to za choroba ?

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2011, 23:28:34 »

To choroba głupiego i nieodpowiedzialnego właściciela który uważa, że jest akwarystą.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2011, 23:34:54 »

To choroba głupiego i nieodpowiedzialnego właściciela który uważa, że jest akwarystą.
Co masz na myśli ?
U tego neona zauważyłem kolejne objawy, postrzępioną płetwę i ubytek koloru na środku ciała. Boje się że to Mikrosporidioza Sad
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2011, 23:39:39 »

Gdybys nie miał przerybienia i źle dobranych ryb nie było by chorób ot tak z niczego.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2011, 23:42:56 »

Gdybys nie miał przerybienia i źle dobranych ryb nie było by chorób ot tak z niczego.
To nie jest choroba z niczego, niedawno kupiłem rośliny i ryby które mogły być nosicielami.
Poza tym choroby nie biorą się z przerybienia i źle dobranej obsady.

Przed chwilą znalazłem dwa martwe neonki Sad
Zostały mi 4 neony czerwone które nie mają żadnych objawów. Mam więc pytanie do osób którym Mikrosporidioza "zniszczyła" akwarium. W jakim czasie unicestwiła wam ta choroba neonki, bystrzyki, zwinniki itp. ? Bo nie wiem czy mogą one paść dopiero po 15-20 dniach czy powinno ich nie być już za 2-3 dni jeżeli to Mikrosporidioza, bo nie wiem co robić  Huh

Ktoś mi pomorze ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 20:50:48 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2011, 21:09:10 »

jak dla mnie fleksibakterioza

PS: choroby też biorą się z przerybienia i źle dobranej obsady Wink

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Marzec 03, 2011, 21:39:57 »

jak dla mnie fleksibakterioza
Ale fleksibakterioza to taki nalot na skórze, trochę jak pleśniawka a ten neon wyglądał jakby tracił kolor.
Narazie jest ok. niedawno wsypałem sól bo podobno przy fałszywej mikrosporidiozie (False Neon Tetra Disease) to pomaga. Ale może po prostu u innych jeszcze nie ma objawów bo się dopiero niedawno zaraziły albo dopiero zarażą tym pasożytem Sad
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 21:54:13 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Marzec 03, 2011, 21:48:32 »

a te 2 co zdechły?

nadal obstawiam fleksibakteriozę.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 03, 2011, 21:53:34 »

a te 2 co zdechły?
tzn ? Chodzi o ich objawy ? No ten którego dałem zdjęcie padł i jeszcze jeden, ale ten drugi jeszcze wieczorem wyglądał normalnie a rano już nie żył, ale inne ryby go trochę uszkodziły więc ciężko mówić o jego objawach.
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2011, 19:29:50 »

z 10 neonków zostało mi 6, \ siódmemu musiałem pomóc odejść, bo widać było, ze nie przeżyje i pewnie się meczy:-(
choroba wystąpiła po kilku miesiącach (około 6) od zakupu, główne objawy to coraz mniejsza ruchliwość, wiszenie głową w dól oraz wyraźne skrzywienie kręgosłupa (patrząc z góry na grzbiet), doczytałem się o tym w necie (wystarczy wbić "choroba neonowa do googla), np. tutaj:

http://akwarioweryby.blox.pl/2009/11/Choroby-ryb-choroba-bystrzykow-neonowych.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: