Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Dodatkowy kosz na wkłady do flirtru zewnętrznego ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dodatkowy kosz na wkłady do flirtru zewnętrznego ?  (Przeczytany 2704 razy)
Barticf
Zainteresowany
**

« : Marzec 04, 2011, 18:05:28 »

Witam znalazłem taki filmik osoba ta ma obok flirtru zewnętrznego jakiś pojemnik w którym ma chyba zeolit http://www.piraya.pl/wc-rybka.wmv 01:01 to widać. Jak to się zwie i czy opłaca się coś takiego kupować a do flirtu wepchać gąbkę ?

Dla tych co wolą mieć zdjęcie
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 19:24:29 wysłane przez Barticf » Zapisane
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Marzec 04, 2011, 20:28:26 »

Po prawej to klasyczny kubełek, a po lewej to filtr narurowy, ale w tym przypadku zastosowanie jest prawdopodobnie odwrotne. Kubełek czyści na maksa mechanicznie wodę, a przez filtr narurowy przepływa (zakładająć) krystalicznia woda i w nim odbywa się filtracja biologiczna. Sam miałem taki pomysł, ale nie mogłem nigdzie dostać filtra narurowego i wymyśliłem inne rozwiązanie. Ale to podane powyżej jest jak najbardziej "logiczne" - jest tylko zastosowane w odwrotnej kolejności - z regóły filtr narurowy służy jako prefiltr.

I to nie zeolit tylko tz. ceramika - krążki ceramiczne bardzo dobre do filtracji biologicznej.

mmmm12mm
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 04, 2011, 20:51:59 »

Jak to się zwie i czy opłaca się coś takiego kupować a do flirtu wepchać gąbkę ?
1. Jak wyżej filtr narurkowy (aka patrz alledrogo).
2. Czy warto? Według mnie nie, ponieważ:
- nie jest tam dużo miejsca
- jeżeli to jest za filtrem mechanicznym to tak naprawdę jest zmniejszona wydajność filtracji mechanicznej
- woda przepływa tylko przez niewielki fragment tej ceramiki Smiley))). (wszystko idzie górą).
- kolejne miejsce gdzie może coś lać.
- jeżeli filtr mechaniczny jest dobry, to przepływ wody przez to złoże biologiczne jest za duży (na górze), za mały na dole tego wynalazku.
(na pewno jest miejsce w środku gdzie przepływ jest odpowieni, tylko raczej jest to wąski pasek).
3. Gąbka którą włożysz do filtra zamiast ceramiki jest niewiele gorszym filtrem biologiczny. Chyba, że liczy się dla Ciebie każdy centymetr sześcienny Smiley.

------------------------------
Amator
Barticf
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2011, 22:05:57 »

Jak to się zwie i czy opłaca się coś takiego kupować a do flirtu wepchać gąbkę ?
1. Jak wyżej filtr narurkowy (aka patrz alledrogo).
2. Czy warto? Według mnie nie, ponieważ:
- nie jest tam dużo miejsca
- jeżeli to jest za filtrem mechanicznym to tak naprawdę jest zmniejszona wydajność filtracji mechanicznej
- woda przepływa tylko przez niewielki fragment tej ceramiki Smiley))). (wszystko idzie górą).
- kolejne miejsce gdzie może coś lać.
- jeżeli filtr mechaniczny jest dobry, to przepływ wody przez to złoże biologiczne jest za duży (na górze), za mały na dole tego wynalazku.
(na pewno jest miejsce w środku gdzie przepływ jest odpowieni, tylko raczej jest to wąski pasek).
3. Gąbka którą włożysz do filtra zamiast ceramiki jest niewiele gorszym filtrem biologiczny. Chyba, że liczy się dla Ciebie każdy centymetr sześcienny Smiley.

Po prostu wolał bym mieć dużo tych mediów filtracyjnych a akurat gąbka musi być w kubełku żeby nie dostawały się większe zanieczyszczenia do ceramiki itd a to juz jedno miejsce mniej ;/
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2011, 19:28:58 »

No nie koniecznie - bo z tego co wiem i taki filtr miałem, to po jego środku idzie rurka/wkład zamocowany do wieczka aż do samego dna. Ale w tym przypadku pojawia się pytanie jak ten ktoś wsadził całą rurkę w środek ceramiki, więc Twoje stwierdzenie jest słuszne, bo jeżeli nie ma tej rurki to woda płynie tylko górą. Dlatego też właśnie filtry narurowe są bardziej sposobne jako prefiltry, gdzie jako filtr założona jest gąbka przymocowana do wieczka co w sumie jest łatwe do zmontowania, bo pojemnik jest pusty. Drugi plus to to, że przy czyszczeniu, cały syf zostaje w pojemniku, w przypadku gąbki wewnątrz akwarium, częśc zawsze odpadnie od gąbki i zostanie spowrotem w akwarium.

Dlatego na Twoim miejscu na początek zamocowałbym gęstą gąbkę na wlocie do wiltra wewnątrz akwarium. Po prostu sprawdz jak szybko się zapcha. Jeżeli będzie to zbyt częste wtedy będzie potrzeba zastosowania wydajniejszej powierzchni filtracyjnej. Czasami zwykła gąbka na wlocie w zupełności wystarczy.

A ile tych mediów chcesz umieścić, jaki masz filtr puki co? I jakie Akwarium?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: