Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zamulona woda  (Przeczytany 2746 razy)
Maniek01
Nowy
*

« : Luty 23, 2011, 21:30:27 »

Witam. Mam pewien problem..   Mianowicie zakładam nowy zbiornik i kupiłem piasek kwarcowy. Płukałem go ale krótko ponieważ uciekał mi przez dziurki w sicie. Teraz jak wlałem wodę jest ona strasznie zamulona. Od 3 dni pracują 2 filtry jeden max 300l/h drói 700l/h  oba śmigają na pełnych obrotach. Wczoraj troszkę muł znikł lecz zdecydowałem wymieszać cały piasek i znów zrobiło się to samo. Dziś podmieniłem 90% wody 4 razy. Jest poprawa ale niewielka a jak zamieszam piasek to znów straszny muł. Nie wiem jak się tego pozbyć. Ktoś ma jakieś pomysły? Zaznaczam ze w akwa nie ma jeszcze żadnych stworzeń ani roślinek a litraż to 45L.

Słyszałem że można by dolać wody utlenionej, czy to dobry pomysł?

Ewentualnie jeśli ktoś uzna to za dobry pomysł to mogę zainwestować w aktywne podłoże ale zależy mi na tym aby nie było drogie do tego musi być strasznie drobne jak piasek aby krewetki mogły sobie spokojnie go przekopywać. W tym akwa będą żyły krewetki red cherry więc podłoże nie musi jakoś specjalnie zmieniać parametrów wody.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2011, 21:42:00 wysłane przez Maniek01 » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2011, 07:43:02 »

Przestań w nim grzebać to wszystko opadnie/filtry sobie poradzą. Po tym jak się sprawa wyklaruje możesz gąbki z filtrów przepłukać z pyłu. Krewetki jakoś mocno nie kopią, przegrzebią kilka ziaren piasku i tyle Smiley

Jeszcze jedno, zobacz, czy Ci przypadkiem woda z filtrów nie wzburza tego piasku, jeżeli tak, to pokombinuj coś z wylotami filtrów.

Maniek01
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2011, 14:38:03 »

ale raczej takiego syfu na dnie akwarium być nie powinno przeciez to nie jest zbyt dobra sprawa dla roślinek które będe wsadzał prawda?
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2011, 11:00:22 »

Roślinom to nie zaszkodzi, w naturze większość rośnie na mulisto-błotnych podłożach.

Ja płuczę piach nie na sicie, tylko w wiadrze. Lejesz wodę, mieszasz i zlewasz syf. Tyle razy na ile starczy Ci sił i cierpliwości Wink Ale po mojemu do czysta się piachu i tak nie da wypłukać.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: