Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami gania inne.  (Przeczytany 4435 razy)
rzymek1995
Bywalec

« : Luty 08, 2011, 10:25:32 »

Mam 4 guramie 2 marmurkowe i 2 mozaikowe w 160l i jedna gurami  marmurkowa gania pozostale zdominowala cale akwarium 3 pozostale guramie sa pochowane pokatach czy to sie juz nie zmieni?

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2011, 20:50:25 »

Mam 4 guramie 2 marmurkowe i 2 mozaikowe w 160l i jedna gurami  marmurkowa gania pozostale zdominowala cale akwarium 3 pozostale guramie sa pochowane pokatach czy to sie juz nie zmieni?
Jeśli to są samce to będą ze sobą rywalizować.
Duże znaczenie ma sam zbiornik i kryjówki dla ryb.
Napisz coś o baniaku, pokaż zdjęcie.
Bez tego ciężko jest coś doradzić.

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2011, 21:38:03 »

Baniak 160 l niedlugo ma zarosnac roslinami zobaczymy co z tego wyjdzie;d

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 21:31:50 »

Baniak 160 l niedlugo ma zarosnac roslinami zobaczymy co z tego wyjdzie;d
Potrafisz rozróżnić samca od samicy?
Jeśli masz więcej niż jednego samca to raczej bez oddania sie nie obejdzie.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 21:39:54 »

A może tam jest więcej ryb, tylko wymieniłeś same gurami ? Jaką masz całkowitą obsadę ? Bo nie wierzę, że masz tylko 4 rybki w 160L

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2011, 21:51:55 »

A może tam jest więcej ryb, tylko wymieniłeś same gurami ? Jaką masz całkowitą obsadę ? Bo nie wierzę, że masz tylko 4 rybki w 160L
To raczej nie ma znaczenia z resztą gurami zwykle popisuje się agresją wewnątrzgatunkową często ignorując przy tym inne ryby.
Ewentualnym wyjątkiem może być tarło gdzie inne ryby też by obrywały ale w takim wypadku autor tematu z całą pewnością potrafiłby odróżnić samca od samicy.
Miałem gurami kilka razy i nigdy nie czepiały się innych ryb natomiast od młodości dosyć intensywnie ze sobą rywalizowały i samiec dominujący często przywłaszczał sobie praktycznie całe akwarium a ponieważ ryba lubi górne partie wody, ma z nich doskonały widok na cały baniak. Zwykle wystarczy oddać drugiego samca lub zamienić go na samice by nastał pokój.

fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2011, 23:03:59 »

To raczej nie ma znaczenia z resztą gurami zwykle popisuje się agresją wewnątrzgatunkową często ignorując przy tym inne ryby.
Ewentualnym wyjątkiem może być tarło gdzie inne ryby też by obrywały ale w takim wypadku autor tematu z całą pewnością potrafiłby odróżnić samca od samicy.
Miałem gurami kilka razy i nigdy nie czepiały się innych ryb natomiast od młodości dosyć intensywnie ze sobą rywalizowały i samiec dominujący często przywłaszczał sobie praktycznie całe akwarium a ponieważ ryba lubi górne partie wody, ma z nich doskonały widok na cały baniak. Zwykle wystarczy oddać drugiego samca lub zamienić go na samice by nastał pokój.

Zgadzam się odnośnie rywalizacji międzygatunkowej, ale w przypadku jak jest ciasno gurami zaczyna ganiać też inne rybki, wiem bo sam tak miałem dopuki nie zmieniłem akwarium na większe. I właśnie o to mi chodziło. Jeżeli jest dużo rybek "w=powierzchniowych" to że tak powiem, plączą się one między "nogami" gurami tego nie lubi pewnie stąd te problemy.

No ale trzeba najpierw ustalić skład haremu. Wtedy będzie wiadomo co robić da;ej.

rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2011, 23:11:15 »

mysel ze u mnie tak jest;p bo mam rczej ryby nie kolidujace z guramiami miedziki,mieczyki wiec moze 2 samce

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: