Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Ile trwa zasiedlanie w wodzie organizmów żywych?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ile trwa zasiedlanie w wodzie organizmów żywych?  (Przeczytany 2388 razy)
Misiu12
Nowy
*

« : Luty 07, 2011, 16:55:28 »

Chodzi mi o pierwotniaki i ogólnie plankton w wodzie. Ile to potrwa? Nie chcę wpuszczać rybek do zbiornika, jak jeszcze tego nie będzie. Naleję trochę wody z dwóch małych akwariów, gdzie taki plankton już jest, male to będzie woda z akwariów 40l, a ja mam 240...
Ile to potrwa?
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2011, 17:12:11 »

Chodzi ci o to kiedy zajdzie równowaga biologiczna?
2-3 tygodnie. Najlepiej sprawdzić testami kiedy można wpuszczać obsadę.

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2011, 17:30:56 »

akwarystycznie nie 2-3 tyg tylko 3-4 tygodnie w przypadku czystej wody bez starych wkładów z działającego akwarium

ewentualnie jesli Misiu12 mozesz mieć dużo wody ze starego akwarium + stary wkład z filtra ( też z działającego dojrzałego akwarium) to w takim wypadku zarybiaj od razu co tydzień małymi partiami po 4-5 rybek
na wszelki wypadek na początek kup rogatka lup pistie bo pochłaniają spore ilosci amoniaku..

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2011, 18:05:49 »

Niech może zrobi testy, wydaje mi się, że powinien poczekać choć kilka dni, bo dolanie wody ze "starego" akwarium przyśpiesza, ale nie robi całego procesu biologicznego.
2 tygodnie to min. przy dobrym rozwoju, bez problemów.

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Misiu12
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2011, 22:18:21 »

Ok, dzięki.

PS. Jestem dziewczyną xD
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 08, 2011, 13:12:35 »

Faktycznie, sory, nie zauważyłam.

PS. Też mnie pomylili już kilka razy. ;d
Witaj w klubie! ;d

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: