Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z rybkami  (Przeczytany 2141 razy)
cherrypassion
Nowy
*

« : Luty 03, 2011, 19:06:03 »

Witam ;] jestem początkującą akwarystka dlatego potrzebuję pomocy lepszych od siebie Smiley
mam akwarium o pojemności 60 l w tym  5 mieczyków (i samiec- tak mis ie wydaje bo ma 'mieczyk') 9 neonków i 4 danio. W ostatnim czasie coś niepokojącego zauważyłam u niektórych rybek tzn, samiec mieczyka strasznie 'zaczepia' samice nie tylko ze swojego gatunku w dodatku zastanawiam sie czy któraś z samic jest w ciąży. Proszę o pomoc, nie wiem czy mam odseparować mieczyki od reszty rybek zwarzywszy na to iz zobaczyłam ze niektóre danio mają poszarpane płetwy... nie chce by im stała sie krzywda ze strony samca(bo podejrzewam ze to on) pomocy. kurcze dodałabym zdj ale niestety nie wiem jak
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2011, 19:18:48 »

po pierwsze 60 l to za mało na mieczyki minimum 100 l po drugie może to być samiec dominujący wiedz bd przeganiać inne rybki. zrob se konto na fotosiku i daj linka
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2011, 21:42:26 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
cherrypassion
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2011, 19:32:19 »

http://cherrypassion21.fotosik.pl/
Nie wiedziałam ze mieczyki mają takie wymagania, kurcze facet w zoologicznym je polecił właśnie do tego akwarium... Myślałam ze na jego wiedzy mogę polegać.. myliłam sie ....
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Luty 10, 2011, 13:45:54 »

mieczyki to dość zawadiackie ryby i chętnbie będą obskubywać weloniaste płetwy danio czy gupików (gdybyś je miała). To, że samiec gania samice jest normalne - dltego samic powinno być kilka by te zaloty rozkładać na więcej samic; chyba że to nie są samice tylko inne młode samce wtedy słabsze ryby maja przekichane i lepiej było by je oddać do innego akwarium. Płeć rozpoznasz po płetwie odbytowej, która u samców jest przekształcona w gonopodium czyli pokładełko - hmmm wygląda to tak jak na zdjęciu ze tej strony: http://zapytaj.com.pl/Category/010,008/2,3685933,Co_to_jest_gonopadium_u_ryb.html u samicy płetwa odbytowa wyglada jak normalna płetwa...
Swoją drogą widziałem mieczyki hodowane od małego w akwariach około 40l wody i żyły tam całkiem dobrze, z tym że nie rosły tak duże jak mogłyby urosnąć w większym zbiorniku (to się nazywa karłowatość).

Co do faceta w zoologicznym - pamiętaj on ma Ci sprzedawać nie doradzać... tak było jest i będzie Wink

Pozdrawiam
Tram.

112,25
cherrypassion
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2011, 14:41:21 »

Dzięki za tak szczegółową odpowiedz Tram Smiley
Dzięki Twej wiadomości dowiedziałam się :
- mieczyki
posiadam 1 samca i 4 samice
mam w akwarium właśnie danio i one mają trochę obskubane płetwy Sad
Moim zdanie facet w zoologicznym powinien być kompetentny, sprzedając zwierzęta powinien doradzić odpowiedni sprzęt,
po prostu powiadomić o rzeczach ogólnych. Wiem, że to może   taki wyimaginowany obraz personelu sklepu zoologicznego, no ale coż ... Wszystkim nam zależy na tym by zwierzątka sie u nas dobrze czuły
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: