Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Sens testu NH4  (Przeczytany 3931 razy)
porlock
Zainteresowany
**

« : Styczeń 27, 2011, 22:13:25 »

No właśnie jaki jest sens posiadania testu NH4 (tak sie stało trochę przypadkiem ze taki mam). Do określenia wolnego amoniaku w wodzie trzeba znać wartość sumaryczna związków amonowych tzn. NH3 i NH4 (to liczy większość testów dostępnych na rynku) oraz PH,  na tej podstawie możemy wyliczyć ile tego amoniaku rzeczywiście jest. Przy PH niższym niż 7 cale NH3 zamienia sie w NH4, czyli faktycznie powinno wyjść tyle samo co przy pomiarze całkowitej ilości związków amonowych. No ale przy PH większym niż 7 to juz taki test na NH4 jest zupełnie bez sensu.. w gole generalnie lepiej kupić test na całkowitą ilość NH3+NH4  niz na samo NH4. Chyba ze ktos mnie poprawi i powie do czego może mi sie przydać moj nieszczęsny test na NH4.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2011, 22:16:45 »

a po co ci test NH3/NH4+ ?
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2011, 22:25:44 »

Troche zle zadalem pytanie.. wiec zapytam inaczej

Po co kupować test na NH4 skoro można kupić na całkowitą ilość związków amonowych HN3/NH4 i badać również w sytuacji gdy ph jest wyższe niz 7.

Może jest jakiś powód dla których np JBL lub zoolek produkują takie testy, np ze sa dokładniejsze czy coś.. no musi chyba coś być .. jakiś sens produkcji "gorszych" testów w tej samej cenie co "lepszych"
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2011, 07:38:54 wysłane przez porlock » Zapisane

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2011, 20:45:18 »

Troche zle zadalem pytanie.. wiec zapytam inaczej

Po co kupować test na NH4 skoro można kupić na całkowitą ilość związków amonowych HN3/NH4 i badać również w sytuacji gdy ph jest wyższe niz 7.

Może jest jakiś powód dla których np JBL lub zoolek produkują takie testy, np ze sa dokładniejsze czy coś.. no musi chyba coś być .. jakiś sens produkcji "gorszych" testów w tej samej cenie co "lepszych"

Testy na amoniak mierzą według mnie zawsze sumę NH3(w wodzie) i NH4+

Natomiast niektórzy mogą traktować rozpuszczone w wodzie NH3 jako NH4OH (NH3 + H2O)
dysocjujące do NH4+ + OH-, stąd traktują całość związków
amonowych w wodzie jako formę NH4+. To chyba tylko kwestia notacji.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: