Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « woda w akwarium po wsypaniu podłoża 0
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: woda w akwarium po wsypaniu podłoża 0  (Przeczytany 2291 razy)
Neoneczka
Nowy
*

« : Luty 23, 2011, 10:27:52 »

Witam  papa troche miałam problem gdzie to umieścić, bo na tym forum nowa jestem ;d .Moje pyt jest następujące wczoraj moje akwa zaczeło przeciekać więc  podążyłam do sklepu kupiłam w akwarium 54l + to do uzdatnienia wody kranowej kupiłam żwir 0 jasny wypłukałam go z 10 razy po czym umiesciłam w akwa i napęłniłam, ale woda wziąż jest mętna filtrowałam ją całą noc a jej do klaroowności jeszce daleko ile to moze potrwac ? czy ciągle ja filtrowac? Jest to pilne bo ryvbby ze starego banaka ledwo co w mojej 20 ! wytrzymujś
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2011, 10:33:22 »

zmetnienie wody to pewno zakwit pierowotniaków który może potrwać nawet tydzień ( u mnie tyle trwał). Co do wody to będzie ciezko szybko przenieść rybki, bo woda powinna dojrzeqwać minimum 2 tygodnie. Jest opcja przyspieszenia trochę tego - wypłucz filtr z poprzedniego akwarium i tego co sa teraz rybki w wodzie z tego dojrzewajacego. Także wszelkie wymiany wody z innych akwariów dodawaj do tego nwoego. Jak masz kogoś kto ma juz dłuzej działające akwarium to też tak zrób. Wtedy dosc szybko rybcie będziesz mogła przenieść. Teraz istnieje duze ryzyko że poumierają, bo nie masz odpowiedniej ilości bakterii które rozłozyły chocby trujący bardzo dla ryb amoniak.

Jak masz jeszcze wodę z tego starego akwarium to wlej ja do tego nowego.

Neoneczka
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2011, 10:49:44 »

niestety nie mam ;( filtr kupiłam nowy bo kupiłam akwa z zestawem bo taniej mi wyszło niz jakbym kupiła samo akwa z pokrywą... woda jest klarowniejsza niz wczoraj ale unosi sie taka jakby mgła ... Sad
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2011, 10:52:30 »

Cierpliwości...
A co do filtra - powinien pracować 24h/dobę. Żadnych przerw, ma działać cały czas. Nawet jak woda będzie kryształowo czysta.
 Z pierwszego Twojego posta wywnioskowałem, że filtr całą dobę nie pracuje, że go wyłączasz.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
Neoneczka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2011, 10:54:47 »

chodziło mi oto ze jak filtr pracuję to wytwarza takie prądy wodne i czy do czasu az nie ustatkuje sie woda nie wyłączyć go zeby pozwolił opas tej "mgle" do maciuleczka: Właśnie żeby tych metali i innych chlorów nie było dodałam ten preparat do uzdatniania wody Tongue
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2011, 11:05:09 »

chlor dośc szybko wyparuje. Nie o niego chodzi. Jest po prostu cos takiego jak cykl azotowy. W dojrzałym akwarium masz bakterie które rozkładają Ci amoniak (zabójczy dla ryb nawet w małych dawakach) na NO2 (mniej ale nadal szkodliwy mocno) a No2 na NO3 które jest już nie bardzo szkodliwe dla ryb, chybaże są jego duże ilości. Dlatego akwarium musi dojrzeć z non stop działajacym filtrem minimum dwa tygodnie aby te związki miało co rozłozyć. One nie wyparują ani żaden uzdatniacz ich nie rozłoży trzeba po prostu poczekać aż się namnożą. Teraz najlepiej daj malusieńka ilość jedzenia dla ryb do tego akwarium aby bakterie miały pozywkę. No i wszelkie podmiany wody w innym akwarium wlewaj do tego nowego baniaka.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2011, 12:46:20 »

Z 20l przelej całą wodę do nowego akwarium, ryby tak samo. W nowym podmieniaj wodę dość często na początku i wszystko będzie ok. Zmętnieniem się nie przejmuj, z czasem przejdzie a rybom w niczym nie szkodzi. Lepiej zadbać o ryby w nowym niedojrzałym akwarium, niż kisić je w małym. Jak masz ryby, które mają zostać w tym mniejszym, to odlej choćby połowę wody razem z syfem z dna do tego nowego i uzupełnij czysta (w obu akwariach), odstaną klika-kilkanaście godzin wodą. Jak nie chcesz w ten sposób to chociaż nowy filtr uruchom w tym małym akwaryjku z rybami a nie w nowym. Potem przełóż do nowego razem z rybami. Ale ja bym na nic nie czekał tylko zrobił tak jak napisałem wyżej.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: