Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wybór zestawu + alergia i rybkiii  (Przeczytany 4158 razy)
ziggurad
Nowy
*

« : Styczeń 23, 2011, 12:31:27 »

Witam

Sprawa numer jeden, nie wiem nic a nic o hodowaniu rybek, nigdy nie miałem rybek i raczej się to nie zmieni w najbliższej przyszłości Wink

Chce kupić na prezent gotowy zestaw, nie znam się na tym więc zamierzam kupić jakiś gotowy na allegro ze wszystkim, np pierwszy z brzegu:
http://allegro.pl/akwarium-25l-proste-pokrywa-akcesoria-95zl-i1422644709.html

Co taki podstawowy zestaw powinien zawierać?

I pytanie numer dwa, siostra osoby która ma dostać akwarium jest niby uczulona na pokarm dla rybek...
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa z alergią?

Są jakieś pokarmy które nie uczulają, albo są jakieś rybki które bardziej by się nadawały itp?

Prosiłbym o pomoc
Pozdrawiam
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2011, 12:43:21 »

W akwarium 25l to za bardzo rybek nie pohodujesz. Zbiornik typowo dla krewetek. Jeśli myśli się o jako takiej hodowli to 60l min. Oczywiście im większe akwarium tym lepsze, bo łatwiej zachować tam równowagę biologiczną.

Założenie:   http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
Pielęgnacja: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

Poszukaj trochę na forum, temat wałkowany wiele razy. Miłej lektury papa
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 12:45:00 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

ziggurad
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2011, 12:58:19 »

Nie nie nie... Żadne 60 litrów Tongue

Może źle się wyraziłem, może hodowla rybek znaczy więcej niż posiadanie rybek Wink

To ma być ładne małe akwarium z kilkoma rybkami Cheesy Żadnych fajerwerków Cheesy
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2011, 13:41:31 »

więc kup jej mała kule powiedzmy litrową, plastikowe roslinki i szklane rybki  Good !

jak chcesz coś zywego to niestety ale trzeba spełnić podstawowe warunki : odpowiedni litraż do gatunku, 25l to dobre dla jednego bojownika i tylko jednego ! oprócz tego musi być filtr grzałka z termostatem i pokrywa bo bojownik nie może oddychac chłodniejszym powietrzem bo sie przeziębi

jest jeszcze mozliwość trzymania w 25 l samych krewetek w tedy to co wyżej oprócz bojka

Zastanów sie jeszcze czy akwarium to dobry pomysł na prezent   Roll Eyes a jak się nie spodoba to co w tedy rybki do wc ?
ziggurad
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2011, 15:59:52 »

Nie jestem z tych osób które chcą kogoś uszczęśliwiać na siłę Wink No i zwierzęta szanuję Wink

O rybkach mi gada od dłuższego czasu i zaczęła o tym czytać i się dowiadywać co i jak Wink

No i teraz jestem zdziwiony (jak w: http://www.tvp.pl/rozrywka/programy-satyryczne/kabarety-w-tvp/wideo/neonowka/neonowka-siatkarki-kontra-trener/3674497 ) że takie akwarium i jedna rybka...

Raczej chciałbym jakieś rybki na początek które są dosyć łatwe do opiekowania się nimi no i chciałem jakieś takie akwarium w którym zmieści się jednak kilka rynek a nie jedna.... Wydaje mi się na moje że takie 25l było idealne, nie za małe nie za duże...
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2011, 16:20:16 »

Skoro szanujesz ryby to posłuchaj rad doświadczonych forumowiczów.
Bo nie dość, że większość tutaj posiada wiedzę teoretyczną to o praktycznej już nie wspomnę Smiley
Do 25l wsadzisz tylko krewecie, lub bojka..
Wiadomo, że mógłbyś dać wiele gatunków ryb, w niezliczonych ilościach ale skoro szanujesz ryby i chcesz dla nich jak najlepiej to słuchaj co ludzie gadają i tyle Smiley
ziggurad
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2011, 16:36:23 »

Nie no na siłę nic robić nie będę... Trochę jeszcze poczytam i będzie trzeba to przemyśleć...
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2011, 16:40:31 »

Kup przynajmniej 54l i już masz większe pole do manewru Wink
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2011, 16:45:20 »

thunderdome a gupiki 1+3 nie weszły by ? Oczywiście musiałby posiadacz akwa sprzedawać je no ale gupiki da rade wepchnąć.
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #9 : Styczeń 23, 2011, 16:47:17 »

A tam...gupiki to nie ryby Wink Ani z nich obserwacji, ani nic...
Po za tym po 1 + 3 zaraz będzie 10 + 30 więc nie wiem czy jest sens.. Po za tym na gupiki też, trzeba z 50 l przynajmniej mieć ze względu na ich rozmnażanie
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #10 : Styczeń 23, 2011, 16:54:13 »

Ale jakby te gupiki młode sprzedawała na bieżąco... chodź fakt że sprzedawcy nie biorą nie ubarwionych ryb ;/
Ale dla początkującego akwarysty gupiki są odpowiednie. Może poobserwować narodziny narybku itp...
Popieram cię thunderdome  że większe akwa było by lepsze Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 16:55:50 wysłane przez darcio » Zapisane
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2011, 16:55:42 »

Nie każdy zoolog Ci ryby kupi.. Po za tym po co sobie dupę zawracać i ciągle do zoologa latać ?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2011, 23:49:29 »

Pomysł z gupikami dobry pod warunkiem ze będą to same samczyki, bedzie kolorowo i bez problemu. Tylko akwarium musi byc wieksze bo piękniczkowate to straszne brudasy wśród ryb, prawie jak złote rybki.

ziggurad pomyśl o kostkach np 40x40x40 to wszedzie sie wcisnie a to juz 64 litry i mozna cos  tym trzymać np ławice neonów i krewetki red cherry lub yellow
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #13 : Styczeń 24, 2011, 00:32:11 »

a jak już gupiki to proponuje gupika endlera troszkę bardziej wymagający od zwykłego gupika ale wg mnie ładniejszy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: