Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chora molinezja  (Przeczytany 2113 razy)
aszek
Nowy
*

akwa 45l, molinezje, mieczyki, glonuś

« : Styczeń 10, 2011, 15:25:00 »

proszę o pomoc

moja molinezja nagle spuchła, ale tylko z jednej strony- brzych pod skrzelami po lewej stronie, wyglada jakby polknela mala pileczke ktora tam utknela, na dole tej opuchlizny sa jasniejsze miejsca, biale, jakby miala sie otworzyc jej skora...

co to moze byc???
boje sie ze zarazi inne rybki... Sad

asz
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2011, 15:40:40 »

a czy łuski odstają od jej ciała ?
aszek
Nowy
*

akwa 45l, molinezje, mieczyki, glonuś

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2011, 16:04:44 »

raczej nie... ciezko to opisac, ale to ze wydaje mi sie jakby miala sie "otworzyc" moze swiadczy o tym ze zaraz beda odstawac...

asz
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2011, 17:29:20 »

jeżeli łuski będą odstawać od ciała może świadczyć to o posocznicy.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2011, 17:33:55 »

Fotka tej molinezji by się przydała  Cheesy
Hodowlaniec
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2011, 19:56:20 »

Witaj. Tak jak napisał mój poprzednik Darcio w takim przypadku najbardziej przydałaby się fotka dla "rozpoznania". Z podanego opis coś mi "swita" na chorobę pod nazwą posocznica wodna, inaczej zwana "puchliną wodną".   Jeżeli moje przypuszczenia się potwierdzają to niestety, ale rokowania są złe. Poczytaj proszę o tej chorobie, objawach i ew, leczeniu na tej stronie [http://www.akwarium.net.pl/wiki/Puchlina_wodna]. Jeżeli potwierdzą się przypuszczenia postępuj jak najszybciej wg. umieszczonych tam zaleceń. Obym się mylił, serdecznie pozdrawiam Hodowlaniec
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2011, 20:00:09 wysłane przez Hodowlaniec » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2011, 20:44:03 »

Jeżeli to opuchlizna przedniej części ciała to może, choć nie musi to być zapalenie przewodu pokarmowego.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: