Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: O otoskach słów kilka...  (Przeczytany 1999 razy)
vonzgred
Zainteresowany
**

« : Grudzień 16, 2010, 22:11:49 »

Czytam sobie z ciekawości każdy wątek o otoskach jaki się pojawia (jako że mam 5 sztuk, to może być w nich coś ciekawego/przydatnego).
Żeby się dokształcić wygooglałem te arnoldi...
I teraz mam zagwozdkę. Oto wg internetu dwa przykładowe zdjęcia tego gatunku

Nie wyglądaja zbyt podobnie. Czy któreś ze zdjęć jest źle opisane? Jeśli tak, to które? Krótko mówiąc, jak wygląda ta rybka? Smiley
Jeśli drugie zdjęcie przedstawia tę rybkę, to jak odróżnić ją od o. affinis?
tmaciak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2010, 23:33:40 »

Moje wyglądają jak na tym drugim zdjęciu. Od affinisów je rozróżniam wielkością (są tak 2/3 affinisa) i tym, że affinisy mam tak gęsto kropkowane na grzbiecie, że praktycznie są jednolicie czarne.

Ale akurat ubarwienie, te dwie odmiany rzeczywiście mają podobne.

Pozdrawiam,
Tomek
vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 17, 2010, 14:30:25 »

No właśnie dlatego pytam. Kupiłem 8 otosków, mam 5, wszystkie niby o. affinis. Jednak 2 są wyraźnie mniejsze, tak właśnie o 1/3 mniej więcej - czy to możliwe, że w hurtowni po prostu o. affinis i o. arnoldi zmieszano razem jako o. affinis przez niewiedzę? To znaczy to na pewno możliwe, jednakże zastanawiam się, czy po prostu tak się przypadkiem nie stało i mam teraz 3 o. affinis i 2 o. arnoldi.
Oto najmniejszy i mający najwięcej białego na grzbiecie osobnik. Te duże nie budzą moich wątpliwości, nie tylko dlatego, że są większe, ale na grzbiecie praktycznie nie mają bieli - tuż nad czarnym pasem zaczyna się niemal jednolity obszar lekko brązowawej szarości. Czy waszym zdaniem to o. affinis czy o. arnoldi?

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2010, 04:05:31 »

vonzgred
Według mnie na pierwszym zdjęciu jest Otocinclus flexilis natomiast Otocinclus arnoldi to synonim.
Na drugim zdjęciu prawdopodobnie Otocinclus hoppei.
Natomiast Twoje wyglądają na Otocinclus macrospilus.
A bym zapomniał Otocinclus affinis to synonim naprawdę nazywa się Macrotocinclus affinis i wygląda tak.
http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=1083

http://www.coryforum.de/thread.php?threadid=740

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2010, 08:17:13 »

Hm, poczytałem trochę z tych linków które mi dałeś, Drago.
Teraz jeszcze w zbiorniku nie mam pelnego oświetlenia, więc nie mogę się im przyjrzeć dokładnie. Ale z pamięci mogę wykluczyć wszystkie gatunki poza hoppei, macrospilus, mariae, vittatus i vestitus, czyli to affinisy na pewno nie są.

edit: I przy pełnym oświetleniu, stawiałbym na vittatus.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2010, 11:12:12 wysłane przez vonzgred » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: