MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 30, 2005, 15:16:35 » |
|
od niedawna hoduje paletki. kupiłem najpierw 3 i po 3 dniach zciemnialy potem przestały jesc no i w efekcie zdechły. potem dowiedziałem sie ze te ryby były sprowadzone i odrazu na sprzedaz. nie dałem za wygrana i postanowiłem jeszczee raz spróbowac. zakupiem kolejne dyskowce i mam je juz dwa tygodnie. wszystko wyglada oki.jedza chetnie serce, a takze płatki. kolory maja normalne - nie ciemnieja. woda ma parametry ph6.8 tw13 -14. z paletkami trzymam neonki i rozbory. moje pytanie brzmi czy juezeli po 2 tygodniach nic złego sie nie dzieje to moge juz spac spokojnie?? :?
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
nati_snk
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2005, 15:37:22 » |
|
Jak na moje oko to masz trochę za małe akwa na paletki... :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2005, 15:53:52 » |
|
110l niestety nie nadaje się do hodowli paletek, są to dosyć duże ryby a i trzyma je w stadzie, min 4-5sztuk, a do tego trzeba naprawdę dużego baniaka - min 240 l (standart). Pozdr.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Silver
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2005, 05:55:03 » |
|
prosiłbym o wypowiedź fachowca, Sebastiana, jeśli można .... :wink:
niedawno sam chciałem zaczać hodować te ryby w podobnym zbiorniku, jednak po rozważeniu za i przeciw zrezygnowałem, w dużej mierze przez małe akwarium ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2005, 06:28:26 » |
|
prosiłbym o wypowiedź fachowca, Sebastiana, jeśli można .... :wink:
Sebastian gdzie jestes. Odezwij sie. Kolega czeka na rade. :lol:
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Silver
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2005, 09:36:27 » |
|
możesz wypowiedzieć się i Ty, podałem Sebastiana za przykład, też przeciez hodujesz palety nie od wczoraj ...
to miałobyć złośliwe ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2005, 10:10:42 » |
|
akwa jest moze i za male na paletki. puki sa jeszcze małe to mysle ze moga tam sobie zyc. a z czasem pomysle o czyms wiekszym. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2005, 19:27:50 » |
|
to miałobyć złośliwe ? Skadze. Sam nie mam zaduzego akwarium ze wzgledu na warunki mieszkaniowe. MOwi sie, ze na rybke powinno przypadac ok. 40-50l. Jesli woda podmieniana jest regularnie, testy wody sa OK to na poczatek moze byc. Mnie sie wydaje, ze kazdy jednak pisze jak powinno byc, a i tak robi jak nie powinno byc. Tak jest zreszta i u mnie. Dlatego robmy wszystko aby ryby mialy sie dobrze. woda ma parametry ph6.8 tw13 -14. z paletkami trzymam neonki i rozbory. moje pytanie brzmi czy juezeli po 2 tygodniach nic złego sie nie dzieje to moge juz spac spokojnie?? Przy paletkach nie wolno spac spokojnie :wink: . Zawsze trzeba liczyc sie z tym, ze cos moze sie stac chociazby po podaniu pokarmu mrozonego.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Silver
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2005, 20:52:29 » |
|
rzeczywiście nieźle doładowałeś palet do 200l :shock: 9 sztuk (info ze stronki).... jak radzisz sobie np. z NO3 ? sama 304 wystarcza  znajomy miał w 250 l cztery nieduże palety (oświetlenie 150 W HQI - akwarium roslinne) .... skończyła sie butla z CO2 i .... na drugi dzień (rośliny nie nadążały przerabiać bo nie było wspomagacza w postaci dwutlenku) 40 ppm NO3 :!:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2005, 21:34:58 » |
|
Sebastian gdzie jestes. Odezwij sie. Kolega czeka na rade. :lol: Ach Roberert, jakiś ty niecierpliwy, równie dobrze ty mozesz odpowiedzieć, w hodowli dysków masz nawet większy staż, a tak musiałeś wywołać mnie do tablicy  , Maniek, nie mam aż tak dużego doświadczenia z paletkami i nie uważam się za fachowca w tej dziedzinie, daleko mi do tego. Człowiek uczy się przez całe życie a i tak głupi umiera :wink: . Polecam ci dwa fora które na których jest mnóstwo informacj, ciekawych rzeczy i porad (sam często tam przebywam i wiem że warto tam zajrzeć). http://www.klub-pkmd.plhttp://www.klub-pkmd.plMoje zdanie jest takie, że akwa jest za małe, jeśli ryby są młode na poczatek może być, ale później to 4 palety max, a to trochę malo, lepiej czują się w wiekszej ilości, wg mojej oceny min to 6-8 szt a do do tej ilości potrzebujesz większego zbiornika. Parametry wody nie są najgorsze, ale twardości mogłyby być trochę niższe. Jeśli chcesz mieć mieć piekne i zdrowe ryby to nigdy nie bedziesz spał spokojnie  , ale jak ma się takie ryby po co spać  .
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2005, 06:45:21 » |
|
rzeczywiście nieźle doładowałeś palet do 200l :shock: 9 sztuk (info ze stronki).... Tak naprawde jest siedem sztuk. Dwie z nich sa w tarliskowym. jak radzisz sobie np. z NO3 ? sama 304 wystarcza  Podmiany, podmiany i jeszcze raz podmiany. Przy kazdej podmianie dokladne odmulanie dna. Jest jeszcze wewnetrzny :wink: . Uzywam w przewazajacej wiekszosci wody z RO. W kranie, jak mierzylem ostatnio, NO3 mam dokladnie 0. Tak wiec nie jest tak zle jakby moglo sie wydawac. znajomy miał w 250 l cztery nieduże palety (oświetlenie 150 W HQI - akwarium roslinne) .... skończyła sie butla z CO2 i .... na drugi dzień (rośliny nie nadążały przerabiać bo nie było wspomagacza w postaci dwutlenku) 40 ppm NO3 :!: Mam kilka roslin w akwa, ale na nich mi nie zalezy. Dlatego moge w miare dokladnie odmulac. Przy roslinnym akwa jest juz z tym gorzej. A wiadomo, ze w podlozu bardzo duzo produkuje sie NO3.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
Silver
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2005, 07:29:15 » |
|
Moje zdanie jest takie, że akwa jest za małe, jeśli ryby są młode na poczatek może być, ale później to 4 palety max hmmm.... 4 palety w 100 l ? uważasz, że byłoby odpowiednio ... bardzo mnie pocieszyłeś, może spróbuję swoich sił  zawsze myślałem, że 100l na 2 sztuki byłoby za dużo ... jednak teraz będe się przeprowadzał - może postawię sobie zbiornik 200-300l :wink: i dopiero w nim spróbuję Mam kilka roslin w akwa, ale na nich mi nie zalezy. Dlatego moge w miare dokladnie odmulac. Przy roslinnym akwa jest juz z tym gorzej. A wiadomo, ze w podlozu bardzo duzo produkuje sie NO3. ja tam odkulam co jakis czas dno - zbironik dłużej pozyje, jednak gdybym wpuścił 4 sztuki do 100l holendra to chyba nigdy bym nie podołał temu NO3 (w kranie mam 0 ppm no3)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 03, 2005, 12:39:08 » |
|
pojawil sie nowy problem, otoz jedna paletka jest nieco wieksza niz pozostale i terroryzuje tamte, gania je, nie pozwala im jesc, najgorzej ma blue turkus, bo jest najbardziej rzucajaca sie w oczy! nie wiem jak sobie z tym poradzic. nawet gdy sie schronia gdzies za jakas roslinka to ona i tak je dostrzeze i znow sie zaczyna! a mialo byc tak pieknie... czy ktos mial taki problem?? i jak sie z tym uporaliscie?? :? :x
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|