Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pytanko o paletki  (Przeczytany 5009 razy)
MANIEK
Stały użytkownik

« : Kwiecień 30, 2005, 15:16:35 »

od niedawna hoduje paletki. kupiłem najpierw 3 i po 3 dniach zciemnialy potem przestały jesc no i w efekcie zdechły. potem dowiedziałem sie ze te ryby były sprowadzone i odrazu na sprzedaz. nie dałem za wygrana i postanowiłem jeszczee raz spróbowac. zakupiem kolejne dyskowce i mam je juz dwa tygodnie. wszystko wyglada oki.jedza chetnie serce, a takze płatki. kolory maja normalne - nie ciemnieja. woda ma parametry ph6.8 tw13 -14. z paletkami trzymam neonki i rozbory. moje pytanie brzmi czy juezeli po 2 tygodniach nic złego sie nie dzieje to moge juz spac spokojnie?? :?

240- paletkarium:)
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2005, 15:37:22 »

Jak na moje oko to masz trochę za małe akwa na paletki... :?

Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2005, 15:53:52 »

110l niestety nie nadaje się do hodowli paletek, są to dosyć duże ryby a i trzyma je w stadzie, min 4-5sztuk, a do tego trzeba naprawdę dużego baniaka - min 240 l (standart). Pozdr.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2005, 05:55:03 »

prosiłbym o wypowiedź fachowca, Sebastiana, jeśli można ....  :wink:

niedawno sam chciałem zaczać hodować te ryby w podobnym zbiorniku, jednak po rozważeniu za i przeciw zrezygnowałem, w dużej mierze przez małe akwarium ...
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2005, 06:28:26 »

Cytat: Silver
prosiłbym o wypowiedź fachowca, Sebastiana, jeśli można ....  :wink:

Sebastian gdzie jestes. Odezwij sie. Kolega czeka na rade. :lol:

pozdrawiam
asmi
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2005, 09:36:27 »

możesz wypowiedzieć się i Ty, podałem Sebastiana za przykład, też przeciez hodujesz palety nie od wczoraj ...

to miałobyć złośliwe ?
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2005, 10:10:42 »

akwa jest moze  i za male na paletki. puki sa jeszcze małe to mysle ze moga tam sobie zyc. a z czasem pomysle o czyms wiekszym.  :wink:

A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2005, 19:27:50 »

to miałobyć złośliwe ?

Skadze.
Sam nie mam zaduzego akwarium ze wzgledu na warunki mieszkaniowe. MOwi sie, ze na rybke powinno przypadac ok. 40-50l. Jesli woda podmieniana jest regularnie, testy wody sa OK to na poczatek moze byc.

Mnie sie wydaje, ze kazdy jednak pisze jak powinno byc, a i tak robi jak nie powinno byc. Tak jest zreszta i u mnie. Dlatego robmy wszystko aby ryby mialy sie dobrze.
woda ma parametry ph6.8 tw13 -14. z paletkami trzymam neonki i rozbory. moje pytanie brzmi czy juezeli po 2 tygodniach nic złego sie nie dzieje to moge juz spac spokojnie??

Przy paletkach nie wolno spac spokojnie :wink: . Zawsze trzeba liczyc sie z tym, ze cos moze sie stac chociazby po podaniu pokarmu mrozonego.

pozdrawiam
asmi
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2005, 20:52:29 »

rzeczywiście nieźle doładowałeś  palet do 200l  :shock:  9 sztuk (info ze stronki)....

jak radzisz sobie np. z NO3 ? sama 304 wystarcza Huh

znajomy miał w 250 l cztery nieduże palety (oświetlenie 150 W HQI - akwarium roslinne) .... skończyła sie butla z CO2 i .... na drugi dzień (rośliny nie nadążały przerabiać bo nie było wspomagacza w postaci dwutlenku) 40 ppm NO3   :!:
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2005, 21:34:58 »

Cytat: A-smi
Sebastian gdzie jestes. Odezwij sie. Kolega czeka na rade. :lol:

Ach Roberert, jakiś ty niecierpliwy, równie dobrze ty mozesz odpowiedzieć, w hodowli dysków masz nawet większy staż, a tak musiałeś wywołać mnie do tablicy  Smiley ,

Maniek, nie mam aż tak dużego doświadczenia z paletkami i nie uważam się za fachowca w tej dziedzinie, daleko mi do tego. Człowiek uczy się przez całe życie a i tak głupi umiera  :wink: . Polecam ci dwa fora które na których jest mnóstwo informacj, ciekawych rzeczy i porad (sam często tam przebywam i wiem że warto tam zajrzeć).

http://www.klub-pkmd.pl
http://www.klub-pkmd.pl

Moje zdanie jest takie, że akwa jest za małe, jeśli ryby są młode na poczatek może być, ale później to 4 palety max, a to trochę malo, lepiej czują się w wiekszej ilości, wg mojej oceny min to 6-8 szt a do do tej ilości potrzebujesz większego zbiornika. Parametry wody nie są najgorsze, ale twardości mogłyby być trochę niższe. Jeśli chcesz mieć mieć piekne i zdrowe ryby to nigdy nie bedziesz spał spokojnie  Cheesy , ale jak ma się takie ryby po co spać  Cheesy .

385 l - dyskowce
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 02, 2005, 06:45:21 »

rzeczywiście nieźle doładowałeś  palet do 200l  :shock:  9 sztuk (info ze stronki)....

Tak naprawde jest siedem sztuk. Dwie z nich sa w tarliskowym.

jak radzisz sobie np. z NO3 ? sama 304 wystarcza Huh

Podmiany, podmiany i jeszcze raz podmiany. Przy kazdej podmianie dokladne odmulanie dna. Jest jeszcze wewnetrzny  :wink: . Uzywam w przewazajacej wiekszosci wody z RO. W kranie, jak mierzylem ostatnio, NO3 mam dokladnie 0. Tak wiec nie jest tak zle jakby moglo sie wydawac.

znajomy miał w 250 l cztery nieduże palety (oświetlenie 150 W HQI - akwarium roslinne) .... skończyła sie butla z CO2 i .... na drugi dzień (rośliny nie nadążały przerabiać bo nie było wspomagacza w postaci dwutlenku) 40 ppm NO3   :!:

Mam kilka roslin w akwa, ale na nich mi nie zalezy. Dlatego moge w miare dokladnie odmulac. Przy roslinnym akwa jest juz z tym gorzej. A wiadomo, ze w podlozu bardzo duzo produkuje sie NO3.

pozdrawiam
asmi
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2005, 07:29:15 »

Moje zdanie jest takie, że akwa jest za małe, jeśli ryby są młode na poczatek może być, ale później to 4 palety max

hmmm.... 4 palety w 100 l ? uważasz, że byłoby odpowiednio ... bardzo mnie pocieszyłeś, może spróbuję swoich sił  Smiley zawsze myślałem, że 100l na 2 sztuki byłoby za dużo ...

jednak teraz będe się przeprowadzał - może postawię sobie zbiornik 200-300l  :wink: i dopiero w nim spróbuję

Mam kilka roslin w akwa, ale na nich mi nie zalezy. Dlatego moge w miare dokladnie odmulac. Przy roslinnym akwa jest juz z tym gorzej. A wiadomo, ze w podlozu bardzo duzo produkuje sie NO3.

ja tam odkulam co jakis czas dno - zbironik dłużej pozyje, jednak gdybym wpuścił 4 sztuki do 100l holendra to chyba nigdy bym nie podołał temu NO3 (w kranie mam 0 ppm no3)
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 03, 2005, 12:39:08 »

pojawil sie nowy problem, otoz  jedna paletka jest nieco wieksza niz pozostale i terroryzuje tamte, gania je, nie pozwala im jesc, najgorzej ma blue turkus, bo jest najbardziej rzucajaca sie w oczy! nie wiem jak sobie z tym poradzic. nawet gdy sie schronia gdzies za jakas roslinka to ona i tak je dostrzeze i znow sie zaczyna! a mialo byc tak pieknie...
czy ktos mial taki problem?? i jak sie z tym uporaliscie?? :?   :x

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: