Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jakie czarne podłoże do baniaka 112l ???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie czarne podłoże do baniaka 112l ???  (Przeczytany 1900 razy)
DarekW
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2010, 18:30:09 »

Myślałem o Amazonia ale jest drogie więc kupił bym czarny żwirek np. żwirek bazaltowy z 20 kg powiedzmy... tylko co pod Huh ogólnie mówią myślę tak wydać max 200zł. może jest coś ala zmazonia w tej cenie ?? pomóżcie.
ziulko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2010, 18:52:07 »

Hmmmm a możesz podać więcej informacji o akwarium typu światło, jakie rośliny byś chciał tam mieć itp?? Bo moim zdaniem jak masz standardową pokrywę ze światłem 2x18W i będziesz chciał w akwarium mieć valisinerie, cryptokoryny i mech to wystarczy moim zdanie żwirek ewentualnie wspomagany jakimiś nawozami pod żwirowymi ale jeśli chcesz mieć bardziej wymagające rośliny i masz dobre oświetlenie to ADA Amazonia jest bardzo dobrym wyborem.
DarekW
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2010, 19:10:14 »

myślę o mało wymagających roślinkach i oświetlenie mam  philips aquarelle + silvania grolux po 18 w coś pod żwirek czarny tylko ile i jaka ilość żwirku. żwirek chyba taki http://allegro.pl/zwir-naturalny-czarny-3-4mm-gratisy-i1369149501.html
ziulko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2010, 22:15:05 »

Może być coś takiego lub żwir bazaltowy. W necie jest dużo kalkulatorów podłoża wystarczy poszukać.
Max 58
Każdy ma tak, jak sobie zrobi...
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2010, 09:23:57 »

Jeśli masz zamiar trzymać ryby denne - odradzam bazalt bo może mieć (i często ma) ostre krawędzie i mogą się ranić. Co do granulatów podłożowych jak ADA, są jeszcze Knott, Aquasubstrate, AquaSzut i Tropical też ostatnio wypuściły. Tak więc wybór jest spory. Co do wymagań roślin - mniej chodzi o światłlo a bardziej o nawożenie, więc lepiej mieć zasobne podłoże. Aquarelle daje sporo światła , a silvanię zminiłbym na 865 i przy takim komplecie większość roślin powinna dobrze rosnąć, nawet tzw. swiatłolubnych.

Pozdrawiam słonecznie
Andrzej Wink
DarekW
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2010, 21:47:31 »

a gdybym kupił coś takiego Tetra CompleteSubstrate 5.8kg podłoże nawóz + czarny żwirek naturalny chyba by było oki Huh? a grolux jest nowy więc narazie musi zostac bo paragon wywaliłem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: