Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Kilka pytań na temat krewetkarium.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań na temat krewetkarium.  (Przeczytany 3225 razy)
andrej
Bywalec

« : Grudzień 12, 2010, 20:13:46 »

Witam. Planuję zrobić z mojego akwarium 25 l krewetkarium. I mam kilka pytań :
1. Filtr AQUAEL FAN MINI PLUS będzie chyba dobry, prawda ?
2. W domu utrzymuje się temperatura 24 - 26 °C. Czy grzałka będzie potrzebna ? Aktualnie w tym zbiorniku nie ma grzałki i temperatura utrzymuje się 25 - 26 °C. Więc myślę, że nie jest to rzecz potrzebna, ale zawsze mam ELITE 50W która jest w 45l. Co myślicie ?
3. Rośliny o jakich myślałem to : Gałęzatka Kulista, Spiky Moss (na korzeń), Christmas Moss (na tylną ścianę - żywe tło), ew. jeszcze coś jak zostanie jakieś miejsce. I teraz pytanko : Czy starczy zwykła żarówka 25W ? Czy lepiej przerobić pokrywę na 1 x 8w / 11W ? Chociaż powiem, że wolałbym nie kombinować, bo i tak będę musiał w to włożyć trochę kaski. Smiley Co myślicie ?
4. Jakie wybrać podłoże ? :
- AQUA ART SHRIMP SAND 4 KG - 74 zł
- SHIRAKURA RED BEE SAND 4 KG - 95 zł
- AQUATIC NATURE SHRIMP SOIL - 1,5 l - 4,5 KG za 98 zł
Najbardziej zależałoby mi na AQUA ART SHRIMP SAND, bo płaciłbym za przesyłkę tylko raz, a zamawiałbym dużo rzeczy. Smiley
5. Czy będzie sens lać nawozy ? Myślałem o :
- Planta Gainer Classic
- Planta Gainer Makro
Czy jest sens przy takich roślinach nawozić ?
6. Obsada o której myślałem to :
- 6 Red Cherry
Jak by się zaczęły rozmnażać ( oby Smiley ) to próbowałbym je sprzedawać i może kupiłbym jakąś inną odmianę. Tylko jaką ? Co proponujecie, coś niedrogiego. Wink
7. Jakie są najważniejsze testy wody ? Myślałem, żeby kupić zestaw JBL COMBI SET, gdzie znajduje się :
- pH
- kH
- Fe
- NO2
- NO3
Czy te testy wystarczają ? Chodzi o to, żeby w przyszłości nie trzeba było dokupować innych testów ?
8. Jeszcze takie małe pytanko : Co do aukcji z korzeniami - http://motoallegro.pl/super-korzenie-do-akwarium-red-moor-wood-wroclaw-i1347324815.html
Tam pisze takie coś, że 30 zł za 0,5 kg korzenia. O co tu chodzi ? Jeżeli kupię tego korzenia to ten facet wyśle mi na e-mail'a zdjęcia korzeni i ile kosztuję czy jak ? Nie rozumiem tego... I to samo tyczy się skałek GREY MOUNTAIN / KNIFE STONE chcę wybrać któreś z nich, ale jeszcze nie wiem jak to mniej więcej wygląda w akwarium. Czyli, że kupię np. 2 szt. to dostanę kamienia ważącego 2 kg, czy może dostanę kilka skałek o wadze 2 kg ? http://motoallegro.pl/show_user_auctions.php?uid=10973517&gr_id=90106
Trochę dużo tych pytań, ale byłbym bardzo, ale to bardzo wdzięczny jak by mi ktoś odpowiedział. Jest to dla mnie ważne.   Cheesy
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 12, 2010, 20:36:13 »

1.Myślę że będzie ok
2. Jeśli temperatura się utrzymuje to  grzałka jest nie potrzebna.
3. Żywe tło to dosyć trudna sprawa i po pewnym czasie wygląda nieciekawie.  Świetlówki mają lepsze właściwości i by dawały lepsze światło ale od biedy można by zamontować jakąś zwykłą energooszczędną.
4. Tu ci nie pomogę bo się nie znam
5. Ja w moim baniaku nie leje nawozów, czasami zrobię bimbrownie i to tyle. Może lepiej pomyśleć o CO2 ?
6. Rozmnożyć się rozmnożą ale na sprzedasz się nie napalaj. Ja ledwo po 2,5 zł sprzedawałem dobrze wybarwione do zoologa a ten zooolog to jedna wielka lipa więc wiesz... Im większe miasto  tym trudniej sprzedać
Może White Pearl  ?   Green neon też jest ładna ale troszkę droższa.
7. Może jeszcze test gh ale to co masz powinno wystarczyć.
8. Popytaj sprzedawce, powinien ci odpowiedzieć
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2010, 02:39:34 »

ad.8.
kupowałem w belio korzenie, ale jestem z Wrocławia, więc po prostu tam pojechałem. Zakup wyglądał tak, że wybrałem sobie korzonki, sprzedawca położył je na wadze i wyliczył ile mam zapłacić.
Wydaje mi się, że jeśli skontaktujesz się ze sklepem mailowo, przedstawiając podstawowe informacje, jakie korzenie Cię interesują, dostaniesz informację zwrotną z kilkoma przykładowymi zdjęciami korzonków i ich ceną. Ja za trzy zapłaciłem 36zł, a do akwa (też 25L) ostatecznie zmieściły się tylko dwa Smiley

pozdr

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2010, 10:24:18 »

Andrej, jeśli chodzi o filtr to może pomyślisz o kaskadzie? Biorąc pod uwagę to, ze akwarium 25 l to nie jakiś mega litraż to zaoszczędzisz miejsce w zbiorniku montując filtr kaskadowy a i powierzchnia filtracyjna jest większa i czyszczenie jest łatwiejsze.
Oświetlenie polecam świetlówkę z tego powodu, że oświetla cały zbiornik równo a żarówka czy to zwykła czy energooszczędna zawsze będzie ci świeciła punktowo. Pokrywę wtedy warto zrobić samemu ze spienionego pcv (instrukcję znajdziesz na forum). Wtedy miejsce na kaskadę sobie uwzględnisz i oświetlenie jakie ci się zamarzy a do tego pokrywę można obkleić okleiną w kolorze mebli.
Jeśli myślisz nad krewetkami red cherry to nie wybieraj podłoża, które za bardzo zbija parametry bo akurat te krewetki lubią twardszą wodę. Zwykła Amazonia wystarczy jak chcesz tego typu substrat a na dodatek zaoszczędzisz na nawozach choć dla redek i zwykły piasek czy bazalt też się nadaje. Nie trzymaj redek z white pearlami które zostały tu zaproponowane wcześniej bo się krzyżują między sobą. Z nawozów wystarczy ci pewnie sam potas (np PA Aquapotas).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2010, 10:25:56 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2010, 15:02:02 »

Dziękuję za odpowiedzi.
Więc tak co do testu, to mam osobny gH/kH Tropical'a. Wink
Co do filtra to niecały (może cały Wink ) miesiąc temu kupiłem go  i sprawuje się bardzo dobrze, więc na razie go nie zmienię, a i jest nawet mały więc czymś tam można by go zakryć. Smiley
OK. czyli wychodzi na to, że będę musiał przerobić tę pokrywę, bo budowa nowej to tak samo nie wchodzi w grę, bo niedawno ją  kupiłem. Jak odkleiłem te wieko ze statecznikiem to tak pomyślałem i może uda się to tam jakoś upchać - coś się wytnie, coś podklei i będzie GIT. Cheesy
OK. Czyli sam potas będzie ok. To dobrze, bo wyjdzie dosyć tanio. Cheesy

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi. papa
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2011, 15:05:05 »

Nie wiem czy uda Ci się zarobić na RC. One ogólnie mnożą się jak gupiki i tyle też kosztują. Smiley)))))))))
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: