Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje dziwne akwarium-POMOCY !  (Przeczytany 5744 razy)
mialas
Nowy
*

« : Grudzień 16, 2003, 22:01:52 »

...Witam  wszystkich i prosze o pomoc w sprawie mojego zbiornika ktory to posiada dosyc nietypowe wymiary,mianowicie:dl-112cm/wys-48cm i uwaga szerokosc 18cm !Pojemnost tego dziwa to okolo 97l co przy grobosci szyby daje jakies 16ipol cm na plywanie. Ale czy mozna w nim trzymac rybki i jesli tak to jakie ? Glupio bylo by zeby rybka nie mogla wykrecic ;(. Niestety nie mam na razie mozliwosci posiadania innego zbiornika ten jest pod wymiar parapetu(nie przy oknie)i pierwotnie mial slozyc do trzymania tylko roslin. Z gory dziekoje za ew.pomoc przy zarybieniu tego coda.
Mialas
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 17, 2003, 08:32:00 »

No... jak widać stoisz przed trudnym zadaniem, bo wiadomo, że szerokośc zbiornika jest mała i nie ma co przesadzać z wielkością rybek!!!
Musisz wziąść pod uwagę gatunki, które dorastają do niewielkich rozmiarów np. 5 do 6 cm, by nie wyglądało to jak trzymanie karpi w wannie lub misce przed wigilią!!!

Jednak zaletą tego zbiornika jest jego pojemność, gdyż możesz hodować stadko rybek na jakie się zdecydujesz - mniejsze rybki, ale pamiętaj o tym, by gatunki jakie weźmiesz pod uwagę nie wykluczały się nawzajem!!!

Pozdrawiam gregorm7
mialas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2003, 20:45:04 »

Dziekuje za odzew ! Postaram zastosowac sie do powyzszych rad mam jednak kolejne zapytanka co do rybek(ogolnie to prawdopodobnie zarybie neonkami)przydennych tzn sumiki,kiryski,glonojady-czy sa jakies ich niewielkie odmiany.Nie chce kupowac na "pale" zeby skarlowacialy.
pzdr.
Mialas
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2003, 21:54:20 »

Witam
Do takiego baniaka najlepiej kupić stadko kirysków nie rosną duże a wystarczająco zapełnią przydenną warstwe.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2003, 00:26:58 »

zrezygnuj z sumów i zbrojników - wszystkie są duże

gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 19, 2003, 10:50:14 »

Zgadzam się z przedmówcami!!!

Dodam jeszcze tylko, że miałem długo kiryski i są bardzo wdzięcznym obiektem obserwacji!!! Niestety ostatnio (od paru lat) nie widziałem takiego gatunku jaki miałem (niby z nazwy ten sam ale ma całkiem inne barwy).

Pozdrawiam gregorm7
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 19, 2003, 19:22:52 »

a jak koniecznie chcesz mieć glonojada... to otoski.
Kiryski? super sprawa. U mnie pływają obecnie dwa gatunki i zupełnie inaczej się zachowują. polecam

gg:1384140
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2003, 00:39:00 »

Mnie się zawsze podoba jak pobierają pokarm z dna!!! Ciekawie to wygląda!!! Jedyną rybą, która robi to jeszcze lepiej i ciekawiej był mój Jesiotr, ale to już inna historia...

Pozdrawiam gregorm7
mialas
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2004, 21:02:05 »

Dzieki wszystkim za porady w sprawie zarybienia ! Mam jeszcze pytanko odnosnie oswietlenia i postawieniapodkładu pod zbiornik(czy 1cm. styropian wystarczy) Huh
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2004, 23:07:48 »

Styropian 1cm wystarczy, polecam miękki.Realna poj. twojego akwa to około 80l, biorąc średnio 0,7 W/l (dla roślin światłolubnych) to wychodzi 56W, ale myślę że 1x40W powinno wystarczyć.Zawsze możesz dołożyć jakąś energoszcędną.

385 l - dyskowce
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 06, 2004, 01:50:59 »

Widziałem podobne akwarium  kiedys u znajomego. Miało ok20-22 cm szerokości ale było długie i ładnie wkomponowane w meble. Trzymał w nim same neony. Stadko ok.15 neonów innesa i kilka czerwonych. Wyglądały rewelacyjnie, tym bardziej, że rośliny w takim wąskim akwarium tez ładnie się przedstawiają. Aha, jako denne rybki polecam kiryska spiżowego (duży nie rośnie, a jest bardzo ruchliwy i zjada wszystkie opadające resztki. Tamto akwarium było ładne, ale właściciel po roku je zaniedbał i stracił rybki. Mam nadzieje, że twoje będzie równie imponujące i długowieczne.
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 06, 2004, 01:52:22 »

Widziałem podobne akwarium  kiedys u znajomego. Miało ok20-22 cm szerokości ale było długie i ładnie wkomponowane w meble. Trzymał w nim same neony. Stadko ok.15 neonów innesa i kilka czerwonych. Wyglądały rewelacyjnie, tym bardziej, że rośliny w takim wąskim akwarium tez ładnie się przedstawiają. Aha, jako denne rybki polecam kiryska spiżowego (duży nie rośnie, a jest bardzo ruchliwy i zjada wszystkie opadające resztki. Tamto akwarium było ładne, ale właściciel po roku je zaniedbał i stracił rybki. Mam nadzieje, że twoje będzie równie imponujące i długowieczne.
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2004, 13:10:34 »

Nie wiem jak to się stało... ale już to wyciełem...

Pozdrawiam gregorm7
Leny
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 11, 2004, 20:03:24 »

Z kirysków polecam pandę - jest świetny !!!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: