Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ogronma biala plesn!  (Przeczytany 3393 razy)
kuchara.11
Nowy
*

« : Listopad 30, 2010, 23:38:09 »

Witam. W moim akwarium na korzeniach pojawila sie ogromna biala plesn... poczatkowo tylka na odcieciach.. potem troche na calosci..  ma jakies 1,5 cm  szerokosci... wyglada jak wata. Akwa ma 112l.  Bardzo prosze o pomoc... wymylam te korzenie i zrobilam podmiane wody... Jesli ktos wie co to moze byc to prosze o odpoiwiedz i jesli potrzebne to o jakies pytania pomocnicze!

Pozdrawiam
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2010, 01:17:48 »

co to za korzenie?
skąd je masz-sklep, rzeka, ... ?
Jak przygotowywałaś je przed wsadzeniem do akwa?

Jest milion sposobów na preparowanie korzeni, co zwykle zapobiega takim atakom pleśni, ale zazwyczaj wystarczy dobrze je wymoczyć w soli, a potem dokładnie sparzyć wrzątkiem.
Problem może też być w niedostatecznej filtracji. Jaki masz filtr? Jak często podmieniasz wodę i w jakiej ilości?

pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2010, 00:44:36 »

Miałem dokładnie to samo. Wina tkwi w tym, że za krótko lub niestarannie wyczyściłaś korzenie.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

SetsO
Zainteresowany
**

"My Power comes from me"

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2010, 08:29:49 »

Ja miałem to mimo iż korzenie były sztuczne i było tak że odmulałem akwarium co tydzień i już się nie odnawiało :DCo to było :
A)Pokarm niedojedzony przez rybki - karm mniej zobacz co się będzie działo.
B) Wlewasz jakąś chemie z którą było coś nie tak ja najpierw obstawiałem że to jest to co w A) ale potem skapłem się że to Bakterie firmy Nitivec ... bo nie zmniejszyłem ilości karmienia a jak przestłem to lać to już tej waty nie było ...

kuchara.11
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2010, 12:18:25 »

Tylko , ze u mnie zaczyely padac rybki, juz zdechlo chyba z 10 neonek, bocja i pielegnica... ratujcie bo wszystkie zdechna! SadSad
pawelek-131
Stały użytkownik

;)

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2010, 12:56:37 »

Kuchara.11 Widać że masz albo korzeń z niewłaściwego drzewa lub źle jest wyczyszczony. Najlepiej wyjmij go z baniaka i podmień ze 20% wody. Ale więcej nie pomożemy gdy nie napiszesz jaki to korzeń(jakie drzewo) skąd pochodzi itp.
vonzgred
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2010, 09:36:17 »

Mam analogiczny problem. Aczkolwiek kilka detali u mnie wygląda nieco inaczej.
Na korzeniu pojawiły się nitki białej "pleśni" - dopiero pół centrymetrowe w niektorych miejscach tylko, ale chcę interweniować zanim coś się popsuje.
1)Korzeń jest ze sklepu. Leżał w wodzie u nich od jakiegoś czasu, widywałem go w tym samym miejscu podczas paru ostatnich wizyt na pewno. Żadnych nitek nie było.
2)Korzeń jest włożony do świeżego (tygodniowego) akwarium. Jego korzenny kolega trafił do akwarium kilkumiesięcznego i nic takiego nie ma.
3)Rybek żadnych oczywiście w akwarium nie ma. Jest parę (pewnie już parenaście) ślimaków i kilkanaście rozwielitek... a przynajmniej było jeszcze wczoraj, bo dziś coś nie widzę. Może się pochowały - mam dużo roślin, choć nie wszystkie się przyjęły i część powoli pada.

Czy mogę liczyć że problem to element dojrzewania akwarium i rozwiąże się sam ? Czy podjąć jakieś działania? Jakie?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: