Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart akwarium  (Przeczytany 1167 razy)
markos88
Nowy
*

« : Grudzień 10, 2010, 10:23:34 »

Witam:) Mam kilka małych pytań do doświadczonych posiadaczy akwarium. Zamierzam zrestartować swoje akwarium, akwarium mam od ponad roku, baniak 112l., było to moje pierwsze założone samodzielnie akwarium i teraz chce załozyć wszystko na nowo, chce zrobic takie ogólne akwarium. I moim takim podstawowym pytaniem jest:

podłoże, czytałem o tym sporo, ale nie wiem co poradzić, czy np. wystarczy kupić ciemno zabarwiony żwir kwarcowy 3-5 mm, czy jeszcze pod ten żwir dac jakiś podkład z ziemi? Czy sam żwir w zupełności wystarczy? Czy poprostu wybrac jakis biały piasek? ale do tych ryb to chyba nie za bardzo? bo dodam tez ze lubie takie bardziej zarośniete akwarium i tego chce sie trzymać.

Obsady nie zamierzam zmieniać tylko planuje dodać jescze kilka razbor klinowych czyli:

18xRazbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirysek Pstry

Prosze o konkretną odpowiedz, dzięki.

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2010, 20:40:48 »

podłoże, czytałem o tym sporo, ale nie wiem co poradzić, czy np. wystarczy kupić ciemno zabarwiony żwir kwarcowy 3-5 mm, czy jeszcze pod ten żwir dac jakiś podkład z ziemi? Czy sam żwir w zupełności wystarczy? Czy poprostu wybrac jakis biały piasek? ale do tych ryb to chyba nie za bardzo? bo dodam tez ze lubie takie bardziej zarośniete akwarium i tego chce sie trzymać.
W żwirze rośliny lepiej się ukorzeniają.
Kolor nie ma znaczenia, byle tobie się podobał.
Jeśli chcesz dać pod żwir ziemie, poczytaj o akwariach low tech.
Podkładów, wspomagaczy roślin jest sporo. Od zwykłych kulek gliniano - torfowych po gotowe podkłady.
Poczytaj i sam podejmij decyzje.

18xRazbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirysek Pstry
Obsada jest ok.

Pozdro.

markos88
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2010, 20:44:20 »

ok wielkie dzięki kolego tego było mi trzeba:) konkretna odpowiedz Pozdrawiam:)

112 litrów

10x Razbora Klinowa
1x2 Gurami Dwuplamiste
6x Kirys Pstry
1x Zbrojnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: