Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « KTÓRE RYBY NA KARMĘ DLA SKALARÓW W CZARNYCH WODACH 300L???
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: KTÓRE RYBY NA KARMĘ DLA SKALARÓW W CZARNYCH WODACH 300L???  (Przeczytany 4781 razy)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Grudzień 06, 2010, 19:35:47 »

Zgadzam się z przedmówcami, sam miałem denaty 5 lat temu w akwarium, teraz staram się o ochotkę tylko ze sprawdzonych źródeł i tylko wtedy kiedy była użyta przez kogoś innego - no i oczywiście jak nie było problemów.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Grudzień 07, 2010, 09:51:04 »

Trzeba by był zobaczyć jak obecnie wygląda produkcja ochotki na skalę przemysłową .Ja się nie orientuję jak to się robi ale pewnie można to jakoś hodować bez zanieczyszczeń A co do trefnych pokarmów to myslę że można je zawsze trafić w różnej postaci wszystko zależy od producenta i sposobu przechowywania transportu zwłaszcza mrożonek .

Młode ampularie oddam
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #17 : Grudzień 07, 2010, 10:09:02 »

Ochotka dalej jest poławiana, przynajmniej przez Kartinex... oczyszczalnie ścieków i tego typu akweny są prawdziwą kopalnią larw ochotki, i tam też są one łowione, to samo jest z wędkarską ochotką

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Grudzień 07, 2010, 10:50:30 »

Ja popieram koncepcje z gupikami. U mnie się idealnie sprawdzały jako dostawcy karmy, tylko trzeba ich wrzucić więcej niż kilka samic.

Skoro można mieć w 100% naturalny, bezpieczny i samo produkujący się pokarm to czemu nie? No i dochodzi jeszcze do tego element polowania, czyli zachowanie, które jest dla skalarów jakże naturalne a tak rzadko spotykane w akwariach.

Jak się obawiasz, że samce gupika ucierpią to kup z ciemnymi ogonami, u mnie czarnego i granatowego zdawały się nie zauważać, za to czerwony i biały były nagminnie skubane.
wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #19 : Grudzień 07, 2010, 16:08:48 »

Super! Dzięki, Gosiu za radę, co prawda będzie trudniej znaleźć ciemne, bo czerwone są masowo produkowane  Cheesy , ale na pewno skorzystam z rady!

Ktoś jeszcze ma jakowąś tezę? Cool

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Grudzień 08, 2010, 12:51:09 »

Ktoś jeszcze ma jakowąś tezę? Cool
Ja mam taką, że ilość syfu jaką będą produkować piękniczkowate przewyższy pożytek z takiego pokarmu. Żeby osiągnąć konkretną ilość młodych ryby muszą być solidnie karmione, a tylko takie podejście miałoby sens (co skalarom po samicach np gupika, które będą rodzić po kilkanaście młodych?). A wtedy i srać będą musiały dużo. Jak dla mnie to nieporozumieniem jest hodowla piękniczkowatych w zbiorniku z drapieżnikami. Skalary wytną młode zaraz po urodzeniu, a czym jest takie maleństwo gupika dla skalara? ani sobie nie popoluje, ani głodu nie zaspokoi. Hodowla osobno jest OK, młode można podkarmić i dawać podrostki, które już będą bardziej dla skalarów wymagające. A i rodzice syf będa produkować u siebie a nie w głównym zbiorniku. Jednak wtedy też bym się skłaniał do jakichś pielęgnic. A najlepiej to kupic od czasu do czasu trochę danio czy czegoś takiego po kilkadziesiąt groszy i dać rybom żeby sobie poszalały Smiley ja zbieram wszelką drobnicę, którą ludzie po forach oddają/tanio sprzedają u mnie w mieście i wtedy szczupaki maja używanie Wink Poza tym co to za poważne czarne wody, gdzie głupiki czy inne mieczyki będą się od razu rzucać w oczy?

PS. Młode gupiki nie są "samoprodukujące się"... zużywają tlen, muszą jeść i wydalać. Do tego nie pasują do biotopu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2010, 12:53:31 wysłane przez ducze » Zapisane

wbchgkv
Pan akwarysta
Bywalec

Elektryka akwariowa mnie dobija ...

« Odpowiedz #21 : Grudzień 09, 2010, 08:29:38 »

Dzięki, ducze. Zdaje się, że zainwestuję w żywe robaki, akoro ryby są takie problematyczne i nie pasują... papa

Uzależniony od stawiania trzech czarnych kropek...
NAZYWAM SIĘ >wbchgkv<. PROSZĘ POPRAWNIE WYMAWIAĆ I ZAPISYWAĆ IMIĘ MOJE!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: