Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak obliczyć ?  (Przeczytany 2518 razy)
andrej
Bywalec

« : Grudzień 07, 2010, 22:30:35 »

Witam, przed chwilą mierzyłem parametry wody w akwarium 25l, a wyszło tak :
pH = 8.0
gH = 16°n
kH = 15°n
 No i teraz główny problem, a mianowicie jak obliczyć TwO i TwW tych parametrów wody. Bo z tego co mi wiadomo, to te parametry podaje się w tych właśnie stopniach, czyli TwO i TwW. Czytałem tu i tam, ale dalej nie wiem jak "przekształcić" gH, lub kH na TwO, lub TwW. Czy to nie ma znaczenia w jakiej skali się podaje, można w °n, albo TwO itd. ?
Nie wiem czemu ale tego nie kumam...
Parametry są chyba za wysokie, prawda ? pH jest za wysokie, a chciałbym je zmniejszyć do 7.0, przy czym musiałbym zmniejszyć kH do 5°n albo 7°n ?
Proszę o jak najprostsze wytłumaczenie obliczania tej metody, że tak to nazwę.
Aha reszty testów do pomiarów parametrów niestety nie mam, ale zakupię jak tylko będę miał jakąś kasę. Smiley I nie wiem czy to ważne ale testy firmy Tropical.
 Proszę o pomoc. Wink
chodys1910
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2010, 09:49:51 »

to jest to samo GH to Two czyli ogolna a KH czyli Tww twardośc węglanowa. Parametry masz dobre do malawi albo tangi  Cheesy

Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2010, 12:47:02 »

Two i Tww dość często podaje się w jednostkach mg/dm3. Widać to szczególnie w tabelach parametrów wody publikowanych przez wodociągi na swoich stronach. Dla zwykłego zjadacza chleba jest to kompletnie "nie jadalne", no ale jak brzmi...  Wink

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2010, 13:17:21 »

OK. Dzięki za wytłumaczenie. Cheesy
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: