Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Rzeczywista przeplywnosc filtrów kubełkowych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rzeczywista przeplywnosc filtrów kubełkowych  (Przeczytany 2511 razy)
porlock
Zainteresowany
**

« : Marzec 27, 2011, 19:48:50 »

Jaką macie rzeczywistą przepływności filtrów kubełkowych ? Był bym wdzięczny za podanie producenta nominalnej przepływności i rzeczywistej pod obciążeniem.

Potrzebuje takiego info bo nie wiem ile ustawić w sumpie, pompę mam bardzo mocną wiec moge ustawić jaka chce  tylko proszę nie pisać żebym ustawił taka żeby nie robiło pralki. Bo pralki nie zrobi nigdy, mam na wylocie rurke 25mm srednicy wewnętrznej wiec ciśnienie jest niskie mimo dużego przepływu.

Chodziło by mi o takie dane np.

Tetra EX 1200 l/h – rzeczywista 300l/h

Zmierzyć to można bardzo prosto, bierzemy pojemniczek im większy tym lepszy bo dokładniejszy pomiar (np garnek) który ma np. 0,5l (szklanka ma 0,25l wiec jeśli nie wiecie ile ma garnek to mozna policzyc ile szklanek sie miesci). Podstawiamy nasz przyrząd pomiarowy pod rurkę wylotową w akwarium i mierzymy czas w jakim się napełni.

Np.
- Pojemnik 0,5l napełnił się w 4 sekundy
- Godzina ma 3600 sekund
- Tak wiec 3600 / 4 (czas napełniania pojemnika) = 900, czyli w godzinę napełnimy 900 pojemniczków.
- Pojemniczek ma 0,5l czyli 900 * 0,5l daje nam przepływność 450l/h

Z gory dzięki za dane.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2011, 20:56:11 »

Np.
- Pojemnik 0,5l napełnił się w 4 sekundy
- Godzina ma 3600 sekund
- Tak wiec 3600 / 4 (czas napełniania pojemnika) = 900, czyli w godzinę napełnimy 900 pojemniczków.
- Pojemniczek ma 0,5l czyli 900 * 0,5l daje nam przepływność 450l/h

Z gory dzięki za dane.

Wszystko może i fajne, ale proponował bym zmierzyc w pojemniku lub wiadrze około 10 litrowym a nie w 0,5l bo te 4 sekundy to jakoś ciężko zmierzyc aby było dokładnie.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2011, 21:23:38 »

Zgadza sie, tak jak napisałem im większy pojemnik tym dokładniejszy pomiar,  bo mniejszy blad pomiarowy spowodowany opoznieniami w liczeniu czasu, 10l wiadro może byc problematyczne ze względów logistycznych ale jeśli ktoś ma taka możliwość to oczywiście jak najbardziej Smiley Mi wystarczy dokładność w naczyniu 0,5 l Smiley
baniakmaniak  a mógłbyś zbadać u siebie ?

« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 21:28:55 wysłane przez porlock » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2011, 21:36:01 »

Mam Tetrę 700 Ex jak będę robił podmiankę w sobotę bo właśnie w soboty robię to sprawdzę włąśnie w wiadrze 10l.

Zrobię 2 testy przed czyszczeniem i żeby było bardziej obiektywnie po wyczyszczeniu kubełka bo jeszcze tego w tym roku nie robiłem czyściłem tylko kolanka z glonów.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2011, 21:42:27 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
porlock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2011, 11:56:18 »

Ok dzięki, tylko pamiętaj żeby przy pomiarze slup wody w rurce byl na takiej samej wysokości na jakiej jest lustro wody w akwarium. Czyli w praktyce wiadro musi byc na tej samej wysokości co akwarium. Wysokość podnoszenia jest ważniejsza dla wydajności niz czystość filtra a różnica nawet 15 cm może mieć kolosalny wpływ na wyniki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 11:59:16 wysłane przez porlock » Zapisane

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2011, 21:52:53 »

Myślę, że obecnie mój  zasyfiony filtr jednak ma 2 razy mniejszy przepływ widac to wyraźnie (mam dla porównania przecież drugą pompkę cyrkulator 650 l/h i widac róznica jest kolosalna więc jednak w przypadku Tetry ma znaczenie czystośc)

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 03, 2011, 16:42:03 »

Zrobiłem wczoraj podmiankę wody w baniaku i wyczyściłem kubeł, ale zanim wyczyściłem filtr zrobiłem test na przepływowośc mojego kubła i tak:
Do testu używałem wiadra budowlanego 12l z podziałką podnoszenie słupa 80 cm (50cmi baniaka + 30cm odległośc głowicy kubła od dna baniaka)

- Wiadro 10l napełniło się w 2,min i 20 sec = 140 s/10l=14 s napełnienie litra wody
- Godzina ma 3600 sekund
- Tak wiec 3600 / 14 (czas napełniania 1 litra wody) = 257 l/h
Można powiedziec kiepsko wg danych producenta powinno byc 700 l/h

Po wyczyszczeniu jest tak:
- Wiadro 10l napełniło się w 1 min i 55 sec - 115 s/10l=11.5 s napełnienie litra wody
- Godzina ma 3600 sekund
- Tak wiec 3600 / 11,5s (czas napełniania 1 litra wody) = 313 l/h
Więc wychodzi niewiele lepiej
Kubeł Terry ex 700 mam od niecałych 2 lat (18 miesięcy)
Wkłady od dołu:
-ceramika
-kulki biobale
-kulki nawozowe firmy Sera
-gąbka
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2011, 17:25:53 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: