Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: NO3 i PO4  (Przeczytany 1552 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« : Listopad 21, 2010, 17:26:44 »

Jakie testy są najlepsze na NO3 i PO4? Chciałabym się zorientowac w tym bo nigdy nie mierzylam zadnych parametrow a teraz zalezy mi na NO3 i PO4, gdyż mam problemy z wzrostem roslin ( a właściwie z brakiem wzrostu).
No i właśnie. Jakie testy będą odpowiednie dla pomiaru NO3 i PO4 i żeby byly w miare tanie (tak z 40zł za obydwa testy)?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2010, 18:36:38 »

Proponuję testy JBL. JBL na PO4 robi dwa rodzaje testów - ten tradycyjny oraz w wersji 'sensitive'. Niestety nie kupisz ich za 40 zł.
Dlatego tańszą alternatywą dla Ciebie będą testy firmy Rataj. Dokładnością trochę ustępują JBL-owi ale są też dwa razy tańsze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2010, 18:38:13 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2010, 19:01:04 »

Sprawdzałam cenę Rataja i kosztuje około 12zł. Na róznych forach czytalam za Rataja nie są najlepsze. Prawdę mówiąc myślałam o testach Tropicala (18zł). Jak myślicie, które dokładniejsze?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2010, 19:34:39 »

No niestety dobry test dobra cena, ale to nie wszystko ważnym elementem jest skala porównawcza, w niektórych testach kolory są na tyle zblizone do siebie że trudno o interpretację. Nie wiem jak to jest u Tropicala, ale Sera i JBL są ok (dobre skale, krótki czas oczekiwania na pomiar) ceny blisko 40zł. Jest jeszcze Zoolek ok. 18zł ale nie wiem jak ze skalą. Do oznaczania TWO, TWW używam Zoolek, do NO3, PO4 i Fe Sera.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: