Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Duży glonajad (zbriojnik) a dekatne rośliny.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Duży glonajad (zbriojnik) a dekatne rośliny.  (Przeczytany 2190 razy)
Wieslaw3
Nowy
*

« : Listopad 07, 2010, 17:43:37 »

Jako nowy użytkownik tego forum witam serdecznie wszystkich i proszę o radę.
Odkupiłem od kogoś akwarium 60L z kilkoma rybkami i gigantycznym (około 20cm) glonojadem. Akwarium wymyłem, wyczyściłem dałem nowe podłoże (piasek kwarcowy), nowe roślinki nie mające jeszcze korzeni, skały z których zrobiłem grotę i reszte sprzętu niezbędnego do działania akwarium.
Myślałem, że jak zbuduję grotę glonojadowi, to tam będzie przesiadywał, a on na złość wybrał sobie mój "ogród" roślinny.  
Gigant wystarczy że machnie ogonem i roślinki pływają po wierzchu - aż serce się kroi. Pomóżcie, doradźcie co robić, Myślałem o jakiejś siatce czy przegrodzie umocowanej na przyssawki ale nic takiego w handlu nie znajduję.
Najchętniej bym się gada pozbył ale dzieciaki są nim zachwycone i nie mogę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 17:56:38 wysłane przez Wieslaw3 » Zapisane
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 07, 2010, 17:58:46 »

Jeżeli to jest pompka przy tych roślinkach to sproboj ja w drugi kąt akwa dać albo kup korzeń nim napewno sie zainteresuje. Przynajmniej u mnie tak jest albo na pompce albo na korzeniiu

amiboo
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2010, 18:10:00 »

Faktycznie serce się kroi jak się wie, że tak duży Zbrojnik pływa w tak małym zbiorniku. Jak jesteś odpowiedzialnym rodzicem to wytłumacz dzieciom, że ta rybka potrzebuje drugiego domku...i to z 5 razy większego i oddaj go jak najszybciej...zwłaszcza że wpuściłeś rybki do niedojrzałego  (jak sądzę ) akwarium i mają marne szanse na przeżycie. Jak nie chcesz by dzieci za chwilę pytały- dlaczego rybka choruje...albo dlaczego umarła, to oddaj ją.

I ogólnie,...roślinki nieukorzenione, przy takim podłożu nie mają szans się w nim utrzymać przy obecności takiego Zbrojnika, tak że tu się niewiele poradzi.

Wieslaw3
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 07, 2010, 19:55:40 »

Oj, gdyby koleżanka widziała w jakich warunkach te rybki żyły zanim kupiłem akwarium... Wiem, powinno się stać 2 tygodnie zanim się zarybi - stało 2 doby + środek zwany uzdatniaczem. Trudno było trzymać dłużej takiego glonojada w 30-litrowym akwarium.
Rybki bardziej wrażliwe zostawiłem na czas dojrzewania w 30-tce.
amiboo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 08, 2010, 16:19:52 »

30 a 60 nie taka duża różnica. I tak małe i tak...

amiboo
Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 08, 2010, 16:57:08 »

Faktycznie serce się kroi jak się wie, że tak duży Zbrojnik pływa w tak małym zbiorniku. Jak jesteś odpowiedzialnym rodzicem to wytłumacz dzieciom, że ta rybka potrzebuje drugiego domku...i to z 5 razy większego i oddaj go jak najszybciej...zwłaszcza że wpuściłeś rybki do niedojrzałego  (jak sądzę ) akwarium i mają marne szanse na przeżycie. Jak nie chcesz by dzieci za chwilę pytały- dlaczego rybka choruje...albo dlaczego umarła, to oddaj ją.

I ogólnie,...roślinki nieukorzenione, przy takim podłożu nie mają szans się w nim utrzymać przy obecności takiego Zbrojnika, tak że tu się niewiele poradzi.
30 a 60 nie taka duża różnica. I tak małe i tak...
zgadam sie zwami w 100 % dla tego zbrojnik(glonojada) to minimum zbiornik 200l ale lepiej żeby był dużo większy jakieś 400-600l żeby mógł se swobodnie pływać i urosnąć do swoich maksymalnych rozmiarów a po drugie jak chcesz glonojada do tego akwa to albo otoski albo zbrojownik niebieski
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 08, 2010, 16:59:32 »

O czym ta dyskusja? "Glonojad" do oddania i nie ma co się usprawiedliwiać. Najprawdopodobniej jeszcze i tak urośnie.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2010, 19:25:45 »

Ja bym się chętnie wymienił za swojego, mój glonojad jest o dobrą połowę mniejszy niż twój.
Tylko, że to jest jakaś odmiana żółta zbrojnika

madziarek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2010, 11:35:17 »

Dokładnie glonojad do oddania a akwarium (przynajmniej moje ) dojrzewało przez miesiąc Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: