Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Jak turuchomić taki rodzaj złoża/filtra?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak turuchomić taki rodzaj złoża/filtra?  (Przeczytany 1966 razy)
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« : Listopad 15, 2010, 12:47:55 »

Odkopałam takie 15,5 l szkiełko ze szklanym filtrem zewnętrznym wieszanym z boku i bez niczego więcej. Niech mi ktoś powie, napisze, wytłumaczy i najlepiej narysuje jak to ustrojstwo podłączyć pod brzęczyk/filtr (mam 1 wolny) żeby działało? Mniemam, że wchodzi tam jakaś 1 rurka i wychodzi druga, bo na pewno nie działa to na zasadzie kaskady Smiley
Chciałabym tam złoże biologiczne wpakować bo to ma być zapasowe krewetkarium. Wole użyć tej szklanej nakładki zamiast wewnętrznego filtra, który mam bo tam sporo żwiru wejdzie i będzie to na bank wydajniejsze.

http://lh3.ggpht.com/_kzK8Pjhumcw/TOEcRm9nfWI/AAAAAAAAMhY/3pX8FPU6cxk/akwa.jpg

Jestem pewna, że wiele osób używało takich rozwiązań lata temu, więc liczę na pomoc Smiley
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2010, 15:01:36 »

wow... a czy górę można zakleić ? Masz brzęczyk ( napowietrzacz ) czy filtr bo nie zrozumiałem.
    jeśli można zamknąć to może kubełek ?  tylko że taki szklany Smiley Tylko takie coś mi przychodzi do głowy... Będzie problem z czyszczeniem, ale są ludzie co biologiczne filtry rzadko czyszczą.

QuQi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2010, 18:32:22 »

Poszukaj w googlach filtr przelewowy.
Ja znalazłem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c7f593ff783bea11.html
U mnie gdzies w garazu leża takie 2 filtry o ile dobrze pamietam to potrzebujesz 3 szklane rurki w tym jedna taka cienka na ktora nalozy sie wezyk w brzeczyka, i wkłada sie ja do rurki powrotnej, i jedna dluga do zaciagania wody.
gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2010, 19:00:10 »

Heh, jak zwykle się okazało bardziej skomplikowane niż zakładałam na wstępie Tongue

Poszukam, może znajdę te rurki albo skombinuje jakieś inne, jak nie to wkładam wewnętrzny bo mam 1 mały i 1 duży. To ja się idę zagłębić w lekturę filtrów przelewowych i zobaczymy co mi z tego wyjdzie Smiley

Tak czy inaczej dzięki za pomoc i uświadomienie czego szukać w google  Good !

EDIT: pomysł padł z braku weny, w akwarium działa mały filtr wewnętrzny.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2010, 11:41:41 wysłane przez gosieks83 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: