amiboo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Listopad 12, 2010, 14:59:02 » |
|
No tak tylko że ja je wygotowałem wysuszyłem i jeszcze raz namoczyłem porządnie, nie zawsze suche sa zrowe, przeważnie maja dużo "insektów"
|
|
|
|
|
|
amiboo
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #16 : Listopad 12, 2010, 15:00:31 » |
|
Ok wiem.. A co do tego okorowania, do jakiej warstwy mam się pozbyć tej kory? Bo to dość ciężko idzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Listopad 12, 2010, 16:19:21 » |
|
Ok wiem.. A co do tego okorowania, do jakiej warstwy mam się pozbyć tej kory? Bo to dość ciężko idzie
Delikatnie, tylko to co schodzi lekko. Reszta zostaje. Ja tam wolałem świeżo scięte żeby były zdrowe.
Gałąź czy korzeń musi być w 100% martwa. Świeżo ścięte drewno nie nadaje się do baniaka choćby ze względu n wydzielane przez nie soki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
amiboo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Listopad 12, 2010, 17:04:20 » |
|
No tak ale jak ma świeżo ścięte i wysuszy w piekarniku w 100 procentach to bedzie martwe potem wygotuje namoczy i martwe namoczone wsadza
|
|
|
|
|
|
amiboo
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #19 : Listopad 12, 2010, 17:17:24 » |
|
Już zestrugałem trochę do białego ;/ Nowa gałąź ? I w gruncie rzeczy delikatnie to nic nie schodzi, trzeba przycisnąć
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2010, 17:25:42 wysłane przez thunderdome »
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #20 : Listopad 12, 2010, 17:52:04 » |
|
Na dodatek, korniki są, nie wszędzie ale jednak.. Czyli nowa gałąź , i mam łupać tylko do 2 warstwy - troszkę ciemnej ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #21 : Listopad 12, 2010, 18:35:37 » |
|
No tak ale jak ma świeżo ścięte i wysuszy w piekarniku w 100 procentach to bedzie martwe potem wygotuje namoczy i martwe namoczone wsadza
Obawiam się, że po takim zabiegu gałąź martwa nie będzie. Już zestrugałem trochę do białego ;/ Nowa gałąź ?
Nowa gałąź. Na dodatek, korniki są, nie wszędzie ale jednak..
Bez piekarnika się nie obejdzie. Czyli nowa gałąź , i mam łupać tylko do 2 warstwy - troszkę ciemnej ?
Delikatnie, ile zejdzie tyle zejdzie. Nic na siłę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #22 : Listopad 12, 2010, 18:38:00 » |
|
Ok, w takim razie jutro z samego rana, pójdę po nową, i zestrugam tylko do 2 warstwy, takiej kakaowej  A można wiedzieć jeszcze dlaczego nie do białej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #23 : Listopad 12, 2010, 19:01:15 » |
|
A można wiedzieć jeszcze dlaczego nie do białej?
W zasadzie przeciwwskazań nie ma. Jeśli chce Ci sie tak obierać gałęzie to baw sie. Gałąź powinna być naturalna, delikatnie oskrobana i wyczyszczona. Nie ma potrzeby obierania jej jak banana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #24 : Listopad 12, 2010, 19:02:53 » |
|
Skoro tak to pomyślę jeszcze, jutro mam czas więc obiorę obydwie i zobaczę, która bardziej przypadnie mi do gustu i jak będzie wyglądać mokra.. Dziękuje bardzo za fatygę, wszelką pomoc  W razie innych pytań jeszcze zapytam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #25 : Listopad 13, 2010, 13:33:27 » |
|
W takim razie mam pytanie, czy jak będę gotował to drewno w garnku to mogę dać 3 do jednego ? I razem moczyć ? Czy każdy kawałek osobno ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #26 : Listopad 13, 2010, 22:23:12 » |
|
W takim razie mam pytanie, czy jak będę gotował to drewno w garnku to mogę dać 3 do jednego ? I razem moczyć ? Czy każdy kawałek osobno ?
Można razem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #27 : Listopad 14, 2010, 19:58:14 » |
|
Mieliśmy problemy ostatnio z wodą ze studni, tzn jakiś przełącznik się zepsuł czy coś takiego, i mamy wodę miejską..Czy taka woda nie zaszkodzi moim drewienkom ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #28 : Listopad 14, 2010, 20:01:12 » |
|
Nie zaszkodzi. Większość forumowiczów ma zapewne również wodę z miejskich wodociągów.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!
|
 |
« Odpowiedz #29 : Listopad 14, 2010, 20:04:46 » |
|
No tak, ale na przykład jak ją wlewają do akwarium to czekają , aż te chlory wyparują Ale skoro nie szkodzi to ok, jutro się za to zabiorę bo ostatnimi czasy suszyłem na grzejnikach, żeby troszkę robactwa wytłuc jak jest, dziś oczyszczę pod wodą a jutro zabiorę się za gotowanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|