Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « czy woda w moim akwa jest OK?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy woda w moim akwa jest OK?  (Przeczytany 1464 razy)
maksionek
Zainteresowany
**

« : Listopad 06, 2010, 16:00:31 »

54 l, 15 W z odblysnikiem, srednia ilosc roslinek (m.inn. limnofilie i moczarki kanad.), 2 molinezje, 3 kiryski, 2 bystrzyki, 9 neonkow innesa,
akwa ma 3 miesiace, niedawno umylem wszystkie roslinki w kwasku cytr. bo bylo coraz wiecej glonow, niektore troche zmarnialy wiec dokupilem, teraz wyglada ladnie, rybki OD ZAWSZE maja sie swietnie, z powodu glonow przestalem nawozic,
woda : NO2 = 0, NO3 = 25, GH = ok. 10, KH = ok. 5, pH = ok. 7,8-8,0  i teraz pytania:
1) czy taka woda jest OK? czy tez beda problemy i jakie?
2) obnizac pH? jesli tak, to jak w moiej sytuacji?
3) czy dawac jakis nawoz (mam Planata Gainer Classic)?

pozdrowienia
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2010, 16:38:09 »

Jeśli masz problem z glonami, to powinieneś sprawdzić poziom fosforanów (PO4). Poza tym tym wydaje się ok, chociaż wartość KH być może jest ciut za niska.

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2010, 16:44:30 »

Jeśli masz problem z glonami, to powinieneś sprawdzić poziom fosforanów (PO4). Poza tym tym wydaje się ok, chociaż wartość KH być może jest ciut za niska.

dziekiuje za odpowiedz,
nie mam testu na PO4, ale jesli jest nierprawidlowe, to co z tym sie robi? i jak ew. podwyzszyc KH?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2010, 16:59:05 »

woda : NO2 = 0, NO3 = 25, GH = ok. 10, KH = ok. 5, pH = ok. 7,8-8,0  i teraz pytania:
1) czy taka woda jest OK? czy tez beda problemy i jakie?
2) obnizac pH? jesli tak, to jak w moiej sytuacji?
3) czy dawac jakis nawoz (mam Planata Gainer Classic)?

pozdrowienia
Bardzo wysokie NO3 - trzeba zbic do 10-15 mg/l
Nie znasz wartości PO4 - a szkoda, bo to także ważne
KH masz niskie a ph kosmicznie wysokie. Jak zaczniesz podawać do zbiornika CO2 to ph spadnie. Ale rób to ostrożnie, aby uniknąć gwałtownego skoku ph.
jesli nie znasz PO4 - raczej niczego bym nie podawał i ustalił przyczynę wysokiego NO3.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: