Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie  (Przeczytany 1336 razy)
tasiorek
Zainteresowany
**

« : Listopad 03, 2010, 21:30:49 »

Nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie to przepraszam.
Chodzi mi o moje światło w akwarium [patrz na link], co mam zrobić żeby było troszkę ciemniej, bo posiadam neonki czarne, czerwone, bystrzyki i czytałem o tym że te ryby lubią troszkę cienia, może powinienem znaleźć jakąś "dziuplę" do chowania się tam, proszę o jakieś sensowne rady.
http://picasaweb.google.com/111844803311505944681/AlbumBezTytuU03#5535422538673626754  Cheesy

andrej
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2010, 22:16:36 »

Hmm... może tak wypaliłoby jakbyś przykrył jakąś część świetlówki np. czarną kartką z bloku technicznego, chociaż mogłaby wchłaniać wodę. Ale jakby ją obkleić dokładnie taśmą to może, może. Cheesy
Albo jakimś czarnym plastikiem (takim jak pokrywy) tylko, czy można gdzieś kupić taki plastik ? ...
Może najpierw spróbuj z kartką, a jak nie wypali to poszukaj jakiegoś plastiku i popróbuj.
A może ktoś ma inny pomysł niż kartka papieru, albo plastik ?   
Radziasss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2010, 23:05:02 »

roślinę pływającą jakąś możesz wrzucić

zapraszam na moją stronę: www.akwa-swiat.cba.pl
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2010, 08:17:12 »

Hmm... może tak wypaliłoby jakbyś przykrył jakąś część świetlówki np. czarną kartką z bloku technicznego, chociaż mogłaby wchłaniać wodę. Ale jakby ją obkleić dokładnie taśmą to może, może. Cheesy
Albo jakimś czarnym plastikiem (takim jak pokrywy) tylko, czy można gdzieś kupić taki plastik ? ...
Może najpierw spróbuj z kartką, a jak nie wypali to poszukaj jakiegoś plastiku i popróbuj.
A może ktoś ma inny pomysł niż kartka papieru, albo plastik ?  

A może krótszą świetlówkę  lepiej zastosowac.
Chociaż lepszą metodą będzie zagęścic roślinami (porada Radziasssa) zbiornik np. z jednej strony baniaka.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2010, 09:16:35 »

Najłatwiej wymienić świetlówkę np na Sylvanię gro-lux'a, dać roślin pływających, dodać farbujący korzeń i zmienić żwirek na czarny a przy okazji gro-lux pięknie podkreśli kolory neonów. Efekt ciemni murowany.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: