Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: buli87 112l  (Przeczytany 4149 razy)
buli87
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 01, 2010, 11:53:50 »

Witam mam takie pytanie Smiley bo ostatnio po remoncie w łazience zostały mi dwie świetlówki 18w są do nich stateczniki itp po prostu w łazience świeciły czy mógłbym je jakoś przerobić i zamontować w mojej pokrywie jako dodatkowe oświetlenie? czy się takie nadają ? bo mam tylko 2x18w w pokrywie i chyba to jest mało bo mam duży problem z okrzemką Sad A mam jeszcze takie pytanie bo zauważyłem teraz, ze moje danio i i moje rozbory zbiły się w jedną ławice i tak sobie siedzą w miejscu troche sie poprzeganiają ale nie pływają po całym akwa jak kiedyś ale nie wyglądają na chore:(
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2010, 12:09:54 wysłane przez buli87 » Zapisane
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 01, 2010, 13:43:36 »

Odnośnie światła-do Twojej standardowej pokrywy można dołożyć spokojnie dwie dodatkowe świetlówki 18W. Z pierwszą nie ma problemu:
-zdejmujesz pokrywę z akwa, odwracasz i kładziesz na podłodze;
-w wolne miejsce między fabrycznymi świetlówkami a przodem pokrywy wklejasz silikonem akwarystycznym dwa metalowe uchwyty na świetlówki (50gr w castoramie);
-skoro wyjąłeś całą instalację z łazienki, to najtrudniejszą robotę z podłączaniem masz z głowy-wystarczy, że przetniesz kable idące od statecznika do świetlówek i trochę je przedłużysz, wpinając między przecięty kabel, dłuższy odcinek (kabel to około 1zł/metr w castoramie). Przedłużenie ma na celu odsunięcie ciężkiego statecznika od pokrywy. Przedłuż kable tak, żebyś mógł statecznik położyć w szafce pod akwarium i problem z głowy Wink ;
-czekasz przez noc, aż silikon zaschnie, na uchwytach mocujesz świetlówkę i na akwa Smiley

Dołożenie drugiej świetlówki wiąże się już z większymi przeróbkami:
-trzeba odkleić podłużną listwę znajdującą się w tylnej wierzchniej części pokrywy. Pod nią znajduje się statecznik i reszta badziewia. Wyjmujesz całość, przedłużając kable jak wyżej, tak żeby rynienka pod listwą była pusta, a cały ciężki sprzęt wylądował w szafce-daje to miejsce w rynience na świetlówkę i odciąża jednocześnie pokrywę.
-po tym zabiegu odwracasz pokrywę i nożem stolarskim, delikatnie wycinasz rynienkę, uważając żeby nie uszkodzić reszty pokrywy. Należy zostawić po kilka cm rynienki z każdej strony, żeby było do czego przykleić uchwyty na świetlówkę.
-w wolne miejsce wkładasz świetlówkę na takiej samej zasadzie jak pierwszą. Listwę z wierzchu przyklejasz albo po prostu kładziesz luzem na pokrywie.

W wątku z moim akwa masz zdjęcie przerobionej na tej zasadzie większej pokrywy. Uprzedzając komentarze, "ze w większej się da a w mniejszej nie", od razu informuję, że przeróbki mojej pokrywy, w sposób wyżej opisany, wzorowane były właśnie na pokrywie od standardowej 112l którą w ten sposób zmodyfikował mój znajomy.

Jeśli chodzi o same świetlówki wyjęte z łazienki, to nie sądzę, żeby miały najlepszą barwę światła do akwarium, ale jak już będziesz w castoramie po kable i uchwyty, możesz przemyśleć zakup 2xOsram fluora (max 15zł/szt)  mające bardzo podobne parametry do philipsa aquarelle.
pozdr
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2010, 13:46:43 wysłane przez vento » Zapisane

buli87
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 04, 2010, 23:25:10 »

Dzięki za doradzenie z oświetleniem:) w poniedziałek zakładam. a może ktoś doradzi jak obniżyc ph i gh? co radzicie woda RO czy destylowana czy moze żywica co lepsze ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: