Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Kupiłem akwarium i co dalej ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kupiłem akwarium i co dalej ?  (Przeczytany 7005 razy)
szakal10
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Październik 11, 2010, 16:14:29 »

najpierw dla początkujących  radze red cherry sa łatwe w hodowli
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Październik 11, 2010, 16:32:26 »

Krewetek nie mozesz trzymac z pielegniczkami (i pielegnicami...) np. p. ramireza, skalar itd. jest 100% pewnosci ze ryby beda mialy przepyszne obiadki...

Mozesz trzymac kilka gatunkow tylko niektore sie krzyzuja jak np. red cherry i babaulti wiec najlepiej albo to albo to...
Na poczatek najlepiej babaulti lub RC bo te gatunki ktore wymieniles sa troche bardziej wymagajace...

250L słodkie
540L + 112L morskie
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Październik 11, 2010, 18:53:24 »

Akwarium 80l już stoi tylko, że całkiem puste. Chce zrobić w nim hodowle krewetek RC lub babaulti + jakiś bardziej wymagający gatunek muszę zobaczyć, jakie mają w sklepie, gdyż w moim małym miasteczku wielu gatunków pewnie nie będzie. Do tego chciałbym dokupić rybki typowe dla biotopu azjatyckiego, no i najważniejsze, żeby nie zjadały małych krewetek, co polecacie ?
Oczywiście dużo mchu oraz innych roślin, myśle, że nie ma to aż takiego znaczenia. Nie wiem, czy jako podłoże powinienem dać ziemie z torfem i przykryć piaskiem no i jak ze sprzętem, bo w późniejszym czasie chciałbym hodować już te bardziej wymagające gatunki.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 11, 2010, 19:39:09 »

tylko malutkie rybki nieuszczupla zbytnio kolonii krewetek, u mnie w krewetkarium sprawdzają się modrooki, pseudomugile furcatus i gertrudy, samce gupika ( samiczki są większe i potrafią upolować małą krewetkę)

Z red cherry to lepiej zrezygnuj, bedziesz miał problem by sie ich pozbyc no chyba ze za darmo oddasz ;P jest wiele innych form barwnych neocardini heteropody, np żółte niebieskie zielone, są to krewetki tego samego gatunku więc niewolno ich trzymac razem bo wyjdą z krzyżówek brzydkie dzikie formy przezroczysto brązowe. W krewetki zopatrz się na Allegro bo wyjdzie ci to taniej nawet po odliczeniu przesyłki.

Polecam ci zrobic filtr hamburski, w necie znajdziesz wiele sposob na samodzielne zmontowanie.  Jesli zrobisz mcharium z korzeniami to nie musisz kombinować nic z podłożem wystarczy sam piach i spreparowane liście
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2010, 19:41:53 wysłane przez Pethro » Zapisane
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Październik 12, 2010, 20:06:04 »

Kupiłem dzisiaj pokrywę na akwarium 80/35cm trochę jest za duża, ale to dlatego, że mam akwarium niewymiarowe 75/30cm mam nadzieję, że standardowe oświetlenie wystarczy ? Posiadam filtr wewnętrzny senior N750 max przepływ to 750l/h, można go regulować. Jaki powinien być przepływ w moim krewetkarium 80l ?. Zakupiłem również grzałkę z termostatem, 50 pasków do sprawdzaniu wszelkich parametrów wody i tabletki pomagające rośliną rosnąć. Jako podłoże w zbiorniku może posłużyć piasek stosowany na budowie, oczywiście po wymoczeniu w słonej wodzie i umyciu ?
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Październik 12, 2010, 20:16:42 »

....no po prostu ręce opadają. Chłopie poczytaj najpierw o absolutnych podstawach. W jednym wątku nikt nie będzie pisał jak założyć i pielęgnować akwarium od A do Z.
Najpierw minimum wiedzy, włóż trochę wysiłku i czytaj, duużo czytaj.

pozdrawiam

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 12, 2010, 21:01:18 »

Jeżeli masz odpisywać w ten sposób to nie odpisuj wcale, bo jest wielu, którzy służą mimo wszystko pomocą np. Pethro.
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Październik 12, 2010, 21:44:16 »

Forma mojej odpowiedzi nie jest ani obraźliwa,ani w żaden inny sposób nie urąga Twojej osobie więc nie wiem co Ci się nie podoba. Pomocą służę również, ale na konkretnie postawione pytania. Nie dziw się komuś , żę jak widzi po raz n-ty te same pytania  to ogarnia go lekka irytacja . Każdy z nas kiedyś zaczynał, ale "akwarystyczne abecadło" było już wielokrotnie wałkowane. Wystarczy poczytać inne wątki lub strony www. My bardziej doświadczeni akwaryści służymy pomocą i radą. Niestety o absolutne minimum wiedzy musisz sam  się postarać. Takie jest moje zdanie. Możesz się z nim zgadzać lub nie.

Pozdrawiam

Mój baniaczek
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Październik 12, 2010, 22:01:08 »

Fakt z pytanie dotyczące piasku już wielokrotnie się powtarzało, więc nie musisz odpowiadać na to pytanie, ale gdybyś skomentował pozostałą część mojego posta byłbym bardzo wdzięczny Wink
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 13, 2010, 19:32:15 »

Proszę bardzo Smiley

W zakupionej pokrywie masz pewnie 2X18W. Szału więc nie ma, ale dla wielu roślin wystarczy, chyba,że planujesz jakieś bardziej wymagające. Co do filtra to przepływ ustaw by nie powodował "efektu pralki" Grzałkę pozostawiam bez komentarza bo wszystko jasne.

Pozdrawiam

Mój baniaczek
3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Październik 14, 2010, 21:38:08 »

Wysypałem dno akwarium piaskiem, który przyniosłem z piaskowni znajdującej się w pobliskim placu zabaw dla dzieci. Nalałem wody i co widze... NIIIIC Tongue bo ma tak mętną wodę, że się to w głowie nie mieści  Shocked włączyłem już filtr, ale on na razie w ogóle nie pomaga. Co robić !?
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Październik 14, 2010, 22:27:55 »

Wyrzuć ten piasek bo sie nie nadaje...
Kto wie co tam robiły dzieci zwierzęta albo co tam leżało...

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

3Damian3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Październik 14, 2010, 22:39:50 »

Czyli zrezygnować z tego piasku na rzecz oryginalnego ze sklepu, czy wysypać dno żwirem który właśnie posiadam ? 
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Październik 15, 2010, 08:10:59 »

Lepiej wywal go jak najszybciej i kup oryginalny ze sklepu Smiley Tylko nie zapomnij go umyć Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: