Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nocowanie w pokoju z akwariami  (Przeczytany 2444 razy)
QuQi
Nowy
*

« : Październik 11, 2010, 14:15:34 »

Witam.
Pokoj w którym spię ma wymiary 2,2 m szerokosci i 3,6 m długości. Mam w nim regał o długosci 1 m i wysokosci 2,2 m w nim 3 akwaria o łacznej pojemnosci ok 400 litrów, nad kazdym z akwariów wisi oprawa ze swietlówkami DIY.
Stad moje pytanie jednak trochę wody jest i pewnie niezle paruje, czy ma to jakis wpływ na zdrowie, samopoczucie, wypoczęcie przy tak wilgotnym powietrzu?
Pozdrawiam
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2010, 14:17:55 »

nie przesadzaj ja mam 5 akwarii w jednym pokoju i nie zauwazyłem żadnych zmian
jedyne co mnie irytuje  to zapalajace sie swiatlo w akwariach o godzinie 10 w weekend jak spie   to w oczy świeci

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2010, 14:41:35 »

Otwarte akwarium to tylko plus. Przeważnie powietrze w pomieszczeniu jest suche, dzięki akwa zostaje troszeczkę nawilżone. Jest zdecydowanie zdrowsze dla organizmu niż suche. Ludzie w blokach specjalnie wieszają zimą na kaloryferach mokre ręczniki by nie mieć suchego powietrza.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2010, 14:43:30 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2010, 14:46:32 »

Wilgotny klimat sprzyja długowieczności Smiley
Na Kubie ludzie palą cygara od 6 roku życia, a średnia długość życia jest tam jedna z najwyższych na całym świecie Wink

Śpij spokojnie! Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2010, 14:48:34 »

Otwarte akwarium to tylko plus. Przeważnie powietrze w pomieszczeniu jest suche, dzięki akwa zostaje troszeczkę nawilżone. Jest zdecydowanie zdrowsze dla organizmu niż suche. Ludzie w blokach specjalnie wieszają zimą na kaloryferach mokre ręczniki by nie mieć suchego powietrza.

Plus dla ludzi, minus dla żyjących w nim stworzeń do których docierają warstwy kurzu.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2010, 14:48:48 »

Ale jak będzie za wilgotno to może zrobić sie grzyb.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2010, 14:56:12 »

Dlatego wskazana jest dobra wentylacja.

Plus dla ludzi, minus dla żyjących w nim stworzeń do których docierają warstwy kurzu.

Autorowi wątku chodziło o opinie dotyczące wpływu na człowieka więc tego się trzymałem
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2010, 20:25:18 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2010, 20:43:45 »

Przy obecnej pogodzie za chwile będzie tam grzyb.
Ogrzewanie z grzejników + zapewne zamknięte okno (ograniczona wentylacja) + wilgoć ze zbiornika = grzyb.
Wskazane są nawietrzaki w oknach.

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 12, 2010, 19:24:16 »

O rany!
Kolejny naćpany pseudo ekolog!
Jak się żyjątka zakurzą, to weźmiesz ściereczkę i je powycierasz. :lol:
Czytając takie pierdoły, aż robi się słabo.

Koniec OT. Smiley

Wilgotne powietrze ułatwia oddychanie.
Gile nie zasychają w zatokach.  Grin
Nie będziesz musiał stosować inhalatora.
ewciarzek
Zainteresowany
**

-.-"

« Odpowiedz #9 : Październik 12, 2010, 19:41:58 »

"Gile nie zasychają w zatokach.  Grin "

hahahahahahhahaha dobre dobre
 Grin
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2010, 19:44:14 wysłane przez ewciarzek » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2010, 19:56:20 »

Akwarium poleca się nawet dla ludzi mających problemy z układem oddechowym (np. chorujących na astmę). W pokoju szybciej robi się zaduch to jest wada, więc trzeba go po prostu częściej wietrzyć.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: