Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania od amatora  (Przeczytany 1455 razy)
BluBasek
Nowy
*

« : Październik 09, 2010, 15:31:22 »

Witam
Jestem poczatkujacy i bardzo chcialbym zalozyc sobie akwarium ok 112 litrow i mam do was kilka pytan Smiley

1.Jak sie bada parametry wody? (w dziale Nasze Akwaria) widze ze ludzie padaja a ja nie mam bojecia jak to zbadac Grin
2.Czy roslinki i mchy nadaja sie tylko te ze sklepow czy mozna wylowic gdzies? mam swoj staw i nie mam pojecia czy byłyby tam ajkies rosliny lub mchy dobre do posadzenia w akwa
3. Czym sie roznia poszczegolne filtry, i na co patrzec przy jego wyborze?

To narazie na tyle pozniej bedzie wiecej Smiley

sory za bledy szybko pisze, a topic tu bo nie widze nigdzie takiego ogolnego dzialu Smiley

Pozdrawiam.
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2010, 15:46:59 »

Witam Smiley
1. Kupuje się specjalne testy np. Tropical pH, w środku (pudełku) są 3 rzeczy : próbówka, reagent i skala barw. Odmierzasz 5 ml wody z akwarium, wlewasz do próbówki, potem dodajesz 5 (chyba) kropel reagentu, zamykasz próbówkę i mieszasz, kiedy wyjdzie jakiś w miarę jednolity kolor, wtedy patrzysz na skale barw i mniej więcej wiesz jakie masz pH wody Smiley
2. Najlepsze są te ze sklepów, ale nie wiem czy nadają się te ze stawów, niektóre mogą rosnąc za duże. Niech inni się wypowiedzą.
3. Zazwyczaj się patrzy na wydajność (przepływ wody), ale teraz przy wyborze filtr jest chyba zawsze napisane na pudełku do jakiego litrażu się nadaje.
marcio7
Zainteresowany
**

I'm lovin' it

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2010, 16:18:06 »

Z tymi roślinkami to można poeksperymentować tylko trzeba uwarzac żeby czegoś nie przywlec do akwarium. Z moczarką nie powinno być problemu.
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2010, 19:31:03 »

Za błędy nie przepraszaj, tylko się postaraj Wściekły i w ogóle się nie spiesz - jak tak szybko założysz, jak piszesz to tak samo szybko będziesz miał z i w nim problemy Grin
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2010, 21:47:24 »

Podpinam się pod wątek  Roll Eyes

Czy w akwarium 126l jako podłoże pod mało wymagające rośliny wystarczy mi sam żwir? + nawozy płynne?

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 09, 2010, 22:21:46 »

Z tego co wiem, to zdecydowanie tak. Tu objętość nie ma przecież znaczenia, tylko to co się chce mieć w środku. Znajomy akwarysta polecał mi pod zwykły żwirek warstwę "starego dna" firmy Karel Rataj ale niestety na razie nie mogę go nigdzie namierzyć. Chociaż, tak naprawdę pomaga tylko w przyspieszeniu osiągnięcia równowagi w akwa, a co za tym idzie możliwości jego zarybienia Cheesy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: