Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: JAKIE NAWOZY ???  (Przeczytany 2422 razy)
radula
Stały użytkownik

« : Wrzesień 16, 2010, 19:50:01 »

Witam tydzień temu zakupiłem filtry RO i od razu zrobiłem większą podmiankę, można to nazwać restartem ! Dzisiaj podmieniam wodę i zrobiłem testy okazało się że muszę zacząć stosować nawozy czy możecie mi polecić jakieś tak abym nie musiał się borykać z glonami oczywiście. Myślałem o zestawie
Aqua Art Planta Gainer Classic
PLANTA GAINER MACRO
PLANTA GAINER FERRO+

może ktoś zaproponuje mi coś jeszcze ??
P.S a potrzebuję również coś aby podnieść NO3

Pozdrawiam

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2010, 21:51:58 »

Zrezygnowałem z Planty na rzecz Symfonii złotej. I chociaż niektórzy chwalą sobie Plantę, to w moim zbiorniku działanie symfonii jest dużo lepsze. Do symfonii dodaję siarczanu potasu i leję 3ml dziennie na 100 litrów netto. Do tego CO2 z butli.
A na NO3, to chyba dużo pokarmu trzeba wrzucać.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2010, 21:53:35 wysłane przez g_stanislaw » Zapisane
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2010, 09:03:56 »

Długo bo przez 1,5 roku stosowałem nawozy planty, sparzyłem się na macro. Jak dla mnie reszta jest w porządku, tylko przy macro pojawiają się nitki (z moich obserwacji i jeszcze dwóch znajomych). Polecam zamiast macro planty, kalium potassium EasyLife - zresztą cała seria jest w porządku.

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2010, 09:15:53 »

NO3 można podnosić poprzez podawanie roztworu KNO3.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2010, 17:43:39 »

dziękuję za odpowiedzi

a mam pytanie czy ktoś może mi podesłać na Piv w jakich proporcjach rozpuszcza się symfonie w wodzie RO bo posiadam w domu symfonie, mgso itd ale nie pamiętam jakie proporcje były tzn ile gr na l .
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2010, 18:07:55 wysłane przez radula » Zapisane

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2010, 18:00:33 »

tylko przy macro pojawiają się nitki (z moich obserwacji i jeszcze dwóch znajomych)
Moim zdaniem (i nie tylko moim) nitki pojawiają się przy nadmiarach mikro i/lub żelaza. Nie zmienia to jednak faktu, że macro Aqua-Art-u to chyba nie jest najlepszy produkt. U mnie po podaniu 5 ml do baniaka dwa dni później miałem wysoki fosfor a niski azot.
Obecnie przesiadłem się na sole + mikro w płynie zakupione w necie. Wydaje mi się, że stosowanie soli jest lepsze choćby ze względu na możliwość reagowania na niedobór jednego elementu bez konieczności podnoszenia stężenia pozostałych.

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2010, 22:07:45 »

dziękuję za odpowiedzi

a mam pytanie czy toś może mi podesłać na Piv w jakich proporcjach rozpuszcza się symfonie w wodzie RO bo posiadam w domu symfonie, mgso itd ale nie pamiętam jakie proporcje były tzn ile gr na l .
pozdrawiam
30g SZ / 0,5 litra H2O
Ja daję 40g sz / 0,7 litra H20 + 20g siarczanu potasu (z ogrodniczego). Do tego CO2. Co tydzień wywalam od groma roślin. Tak szybko rosną.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2010, 18:12:35 »

Obecnie przesiadłem się na sole + mikro w płynie zakupione w necie. Wydaje mi się, że stosowanie soli jest lepsze choćby ze względu na możliwość reagowania na niedobór jednego elementu bez konieczności podnoszenia stężenia pozostałych

Tu się z Tobą zgadzam choć obecnie mam troszkę problemów z nitkami, ale mam nadzieję że wygrana będzie po mojej stronie :-) narazie nie podaje Fe oraz zmniejszyłem świecenie:-)
choć może ktoś będzie miał inne propozycje walki z nitkami, bardzo chętnie dowiem się o innych pomysłach oraz waszych doświadczeniach.
pozdrawiam

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2010, 19:19:08 »

radula - pomierz ph i kh i zobacz ile masz CO2. Mi na jednym z forów polecono zwrócić uwagę na poziom CO2 oraz jego dystrybucję w zbiorniku. Kiedy podniosłem CO2 do około 35-40 mg/l i zadbałem aby się fajnie w akwa rozchodziło przy kh=7, ph=6,8, trzymałem NO3 w okolicach 10 mg/l i PO4 na poziomie około 0,5-1 mg/l, po około 2 tygodniach nitek jest zdecydowanie mniej. Oczywiście micro i żelazo odstawione na dłużej. Uzupełniam natomiast azot, fosfor i podaję potas.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: