Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalar ma robale  (Przeczytany 1656 razy)
scalare
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 24, 2010, 20:03:11 »

Witam, jeden mój skalar prawdopodobnie ma jakieś pasożyty. Ma białe odchody, chowa się w roślinkach, nic nie chce jeść i jak by chudszy się zrobił. Sądząc po odchodach białych to nicienie lub wiciowce. Ale nie mam pewnosci które to pasożyty. Nie chcę też leczyć w całym akwarium tej rybki, tyle że w tym problem gdyż nie mam drugiego zbiornika do leczenia. A nie chcę zabijać całej flory bakteryjnej w filtrze i zbiorniku. Czy dobrym sposobem było by odseperować tą rybe, na pare godzin do wiadereczka z wodą z akwarium i rozpuscić w nim lek zoolek w odpowiedniej dawce? Czy zrobienie kilka takich dłuższych kąpieli rybce dało by coś?

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2010, 21:29:59 »

Jeśli jedna rybka jest zarobaczona to i reszta pewnie też...tak że wychodzi na to że bez leczenia całej obsady się nie obejdzie.....o ile masz pewność co do tego że są to pasożyty wewnętrzne.

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 25, 2010, 09:13:15 »

Jeśli jedna rybka jest zarobaczona to i reszta pewnie też...tak że wychodzi na to że bez leczenia całej obsady się nie obejdzie.....o ile masz pewność co do tego że są to pasożyty wewnętrzne.
Takiej pewnośći na 100% to chyba nikt nie ma bez mikroskopu. Sugeruje się tym, że tylko ta jedna ma białe odchody, chowa się , nic nie chce jeść, ma stulone płetwy czasem. Inne skalary mają apetyt i brązowe pełne odchody. Więc chyba z nimi wszystko ok. Może też być to zatrucie jednego osobnika?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: